Dünyanın Lider İplik Üreticisi Coats, Bursa’daki 50. Yılını, İnovasyon Merkezi Açılışıyla Kutladı
Türkiye’de 1952 yılından bu yana faaliyet gösteren Coats, İstanbul operasyonlarını 1968 yılında Bursa’ya taşıyarak Türkiye’den dünyaya inovasyon üretiyor. Her 3 saatte aya gidip gelecek kadar iplik üreten ve dünyanın en büyük iplik üreticisi olan İngiliz markası Coats, Bursa fabrikasının 50. yılını, 2 milyon dolar yatırım değerine sahip İnovasyon Merkezi açılışı ile kutladı.
İnovasyon merkezinin açılışı öncesi basın mensuplarıyla bir araya gelen Coats CEO’su Rajiv Sharma, hem Bursa’daki faaliyetleriyle ilgili bilgiler verdi hem de soruları cevaplandırdı. Günlük hayatımızın bir parçası olan kıyafetlerin, ayakkabıların ve çantaların ipliklerini ürettiklerini ve her insana temas ettiklerini belirten Rajiv Sharma, Bursa’daki fabrikanın kuruluş hikâyesini şöyle anlattı. “Dünyanın en büyük iplik üreticisiyiz ve 50 yıldır Türkiye’de faaliyet gösterdiğimiz için çok mutluyuz. İstanbul’da 1952 yılında başlayan yatırımlarımız 1968 yılında Bursa fabrikamız ile devam etti. Bursa’da olmaktan gurur duyuyoruz. İplik, kumaş ve fermuar üretimini Bursa’da yapıp, dünyaya satıyoruz. Yüzde 60 ihracat, yüzde 40 iç piyasa için çalışıyoruz.”
Coats, 3. İnovasyon Merkezi’ni Bursa’ya Açtı
Sharma, 3. İnovasyon Merkezi’nin açılışı için Bursa’yı seçme nedenlerini şu şekilde açıkladı: “Kuzey Amerika, Çin ve ardından EMEA bölgesi için en doğru yerin Türkiye ve Bursa olduğuna kanaat getirdik. Çünkü burada yetenekli mühendisler, kimyagerler ve endüstri mühendisleri var.”
1.4 milyar dolar büyüklükteki Coats firmasında 18 bin kişi çalışıyor. Bunun 935 kadarı Bursa’daki tesiste istihdam ediliyor. 45 ülkede faaliyette bulunan firma, 2004 yılından bu yana otomotiv, enerji sektörü ve medikal gibi sanayi alanları için de hizmet veriyor.
“Türkiye pek çok alanda büyük bir güç olma yolunda”
Türkiye’nin dünyanın 4. büyük kumaş ihracatçısı olduğunun altını çizen Sharma, “Türkiye birçok alanda büyük bir güç olma yolunda ilerliyor. Özellikle otomotivde ve fiber optikte sağlanan başarılar bizi daha da heyecanlandırıyor. Türkiye’nin sahip olduğu kapasite ve yetenekler Türkiye’yi bizim için daha önemli hale getiriyor. Türkiye’deki ekibimize çok güveniyoruz. Dönüşüm ve değişime açık bir ekibimiz var. Tüm tarihlerin ve kültürlerin buluşma noktası olan bu sanayi ülkesinde yeni yatırımlar ile var olmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.
Kendimizi tedirgin hissetmiyoruz
Dolar kurundaki artışa rağmen Türkiye’ye yatırım kararı aldıklarını söyleyen Coats CEO’su Rajiv Sharma, bunun nedenini ise şöyle açıkladı. “Biz siyasetten uzak durarak işimizi yapıyoruz. Bizim için önemli olan şey buradaki piyasanın sahip olduğu temel özellikler. Türkiye her şeyden önce gerekli yetenek havuzuna sahip, Asya ile Avrupa’nın birleştiği yerde duruyor. Çok iyi bir altyapısı var. Dolayısıyla biz burada yatırım yaptığımız için kendimizi tedirgin hissetmiyoruz.”
Dünyanın her yerinde “Coats Bursa’da üretilmiştir” yazısı görülebileceğini ve bunun çok büyük bir başarı olduğunun altını çizen Sharma, İnovasyon Merkezi ile Bursa’nın bir üst lige çıktığını belirtti. 50 kişinin istihdam edildiği İnovasyon Merkezi’nin 2022 yılı için de pek çok hedefi bulunuyor.
Rajiv Sharma, Coats ürünlerini diğer marka ürünlerinden ayıran özelliklerle ilgili bir soruya ise şu cevabı verdi: “Öncelikle biz müşteri odaklı bir firmayız. Üretim süreçlerimiz dünyanın en iyilerinden birine sahip. Bunu gururla söyleyebilirim. Coats benim çalıştığım diğer firmalar arasında değer ve prensip odaklı bir firma. Kısa yollar kullanmıyoruz, yani daha kısa sürede daha çok para kazanabilmek için bir takım şeyler yapmıyoruz. Sürdürülebilirlik bizim için çok önemli. Çevreyi koruma amacımız var ve dolayısıyla dengeli bir yaklaşımımız var.”
Dünyanın İlk Çevre Dostu Polyesterini Ürettik
2011 yılında 6 sigmayı benimseyen ilk şirket olduklarını belirten Sharma, sürdürülebilirliğe önem verdiklerinin altını çizdi. Sharma, “Dünyanın ilk çevre dostu polyesterini üreten şirketiz ve bu tamamen geri dönüştürülmüş üründen yapıldı. Kullandığımız elektriğin çoğu güneş ve rüzgârdan geliyor. Yenilenebilir enerji kullanımını artırarak ve su tüketimini yüzde 45 azaltarak çevreye olan etkimizi de en aza indirdik. 2024 yılında kıyafet için ürettiğimiz ipliklerin yenilenebilir ürünlerden gelmesini hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Su Kullanmadan Boyama Yapan Bir Start Up Çalışmamız Var
Coats firması CEO’u Rajiv Sharma, Türkiye’de yaptıkları ve yapmayı planladıkları yatırımlarla ilgili de şunları söyledi. “2 milimden 50 milim kalınlığa kadar yaptığımız ipliklerin yüzde 50’si sanayi, yüzde 50’si kıyafet sektörü için üretiliyor. 2018 yılı itibariyle kendimize iddialı bir hedef koyduk. Önümüzdeki 5 yıl içinde gerçekleştireceğimiz büyümenin yüzde 50’sini tamamen yeni ürün portföyüyle sağlamayı hedefliyoruz. Çalışanlarımızın %50’si kadın. Ve Bursa’daki tesisimizde çalışan kadınların çocukları için son model bir kreş açtık. Su kullanmadan boyama yapan bir start up çalışmamız var. İlerleyen dönemde araç kompozitlerinde de olacağız. Bursa deprem kuşağında yer alıyor. Bu yüzden binaları depreme dayanıklı hale getirmek içinde yatırımlar yapıyoruz. ”
Bursa yatırımlarla büyümeye devam edecek
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş açılışta yaptığı konuşmada özellikle Bursa’nın gelişimine katkı sağlayan Coats yönetimine ve çalışanlara duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Bursa’nın Türkiye’nin en büyük sanayisi arasında yer aldığını ve çalışmalarına hızla devam edeceklerini belirtti.
Haber: Dilek Hayırlı