Sektör Temsilcileri ‘Tekstil ve Hazır Giyim Zirvesi’nde Buluştu
Tekstil ve hazır giyim sektörü birlikleri, akademisyenler ve iş dünyasının temsilcilerini bir araya getiren zirvede, tekstil sektörünün geleceği masaya yatırıldı. 2 gün süren zirve, sektör temsilcilerinin açılış konuşmaları ile başladı. MHGF Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Öztürk, tekstil ve hazır giyim sektörünün, üretim, istihdam ve ihracatı barındıran neredeyse tek sektör olduğunu belirterek, ihracatı çok önemsediklerini ve az yatırımla çok ihracat yapan sektöre sahip çıkılması gerektiğini anlattı. Öztürk bu zirve sayesinde ihracat yapmak isteyen Anadolulu işverenlere yol göstereceklerini söyledi.
İKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nihal Sarıer, Türkiye tekstil ve hazır giyim sektörünün yüksek standartlara ulaşabilme kabiliyetiyle dünya ticaretinde önemli bir role sahip olduğunu ifade ederek, “Yüksek kaliteli ve geniş ürün yelpazesiyle uluslararası pazarlarda kolayca rekabet edebilmekte, dünya genelinde 6. büyük hazır giyim tedarikçisi olarak öne çıkmaktadır. Son 40 yılda tekstil sektöründe üretim ve ihracat, düşük katma değerli ürünlerden, yüksek katma değerli imal edilmiş ürünlere doğru kaymıştır.” dedi.
TÜSİAD Genel Sekreteri Bahadır Kaleağası, Türkiye’nin giderek artan rekabet ortamında kendine yer bulabilmesi için marka değeri yüksek ürünler üretmesi ve nitelikli insan gücüne ihtiyacı olduğunu söyledi. Kaleağası, 2023 hedeflerine ulaşmak içinse biran önce vergi, hukuk ve eğitim sistemi dâhil yapısal reformların başlatılması gerektiğinin altını çizdi.
ASKON: İstihdam Seferberliği Başlattık
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, 50 bin yeni istihdam sözü verdiklerini anımsatarak, “Türk tekstil ve hazır giyim sektörü olarak rüştünü ispat etmiş, dünya arenasında kendini en iyi yerlere oturtmuş markaları olan ve dünya markalarının üretim yaptırmak istediği bir ülke haline geldik. ASKON olarak 1 ay önce 50 bin yeni istihdam sözü verdik. 81 ilimizde 81 yeni işletme diyerek istihdamı ele aldık. Tekstil ve hazır giyimi beraber tuttuğumuzda yılsonunda 30 milyar dolar ihracat hedefiyle sahalardayız.” diye konuştu.
İKÜ Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Bahar Akıngüç ise üniversite olarak, tekstil sektöründe katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi için gerekli insan gücünün yetiştirilmesine entelektüel birikimleriyle destek vermeye devam edeceklerini dile getirdi.
“Türkiye, dünya genelinde 6. büyük hazır giyim tedarikçisi”
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, tekstil ve hazır giyim sektörünün yüzde 40’a yaklaşan kadın istihdamı ile dikkati çektiğini ve 2018 yılında ülke istihdamına katkı sağlayan ikinci büyük sektör olduğunu söyledi.
Turan, Türkiye ekonomisinin nefes almasını sağlayan ihracat yetkinliğinin değişim ve dönüşüme göre yeniden kurgulanması gerektiğini aktararak, e-ihracatın, toplam ihracat içerisindeki payının binde 3 olduğunu ve bu payın artırılması için çaba sarf edilmesi gerektiğini anlattı.
- Dönem CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, tekstil sektörünün Türk ekonomisine katkısından bahsederek, gençlere tekstil sektöründen vazgeçmemeleri ve sahip çıkmaları tavsiyesinde bulundu.
Türkiye’nin ihracat rakamlarını paylaşarak konuşmasına başlayan TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal da, “Bir toplumun ekonomik gücünü arttırmak için analiz yapabilecek bireyler yetiştirmesi, bu bireylerin risk alacak cesarete ve hıza sahip olması gerekir. Bunları yapmazsak kendi kabuğumuzun içinde kalırız.” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından zirveye katılan sektör temsilcilerine plaket verildi ve aile fotoğrafı çekildi. İki gün süren zirve boyunca ‘Dünya Ekonomisi ve Türkiye’, ‘Dünya Tekstil ve Hazır Giyim Pazarı ve Türkiye’ ‘Türk Hazır Giyim Zincirleri’ ve ‘Hazır Giyimde Anadolu’nun Güçlü Üretim Merkezleri’ konulu paneller düzenlendi. İKÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Alçın, ‘Tekstil 4.0 ve Küresel Rekabette Yeni Arayışlar’ konulu sunum gerçekleştirdi.
Haber: Dilek Hayırlı