Stäubli, Çorap Üreticilerine D4S Otomatik Çorap Burnu Kapama Cihazını Tanıttı
Stäubli Türkiye, İstanbul merkez ofisinde farklı iğne sayılarındaki (144,156 ve 200 iğne) 3 ayrı çorap örme makinesiyle birlikte çalıştırdığı D4S otomatik çorap burnu kapama cihazının tanıtımını gerçekleştirdi.
Firmanın Tuzla’daki tesisine gelen çorap üreticileri, D4S cihazını çalışır halde inceleyip, Stäubli yetkililerinden detaylı bilgi aldı. Tekstil Teknoloji dergisi olarak biz de D4S tanıtım ektinliğini yerinde takip edip Stäubli İtalya Tekstil Bölümü Müdürü Ivano Perego ve Stäubli Türkiye Tekstil Bölümü Müdürü Ozan Çöteli ile bir röportaj gerçekleştirdik.
Çorap sektörünün oldukça masraflı bir sektör olduğunu hatırlatarak söze başlayan Ivano Perego, bu nedenle üreticilerin maliyetlerini azaltacak makinelere ilgi duyduğunu söyledi. Müşterilerin bu talebine cevap vermek için D4S cihazını geliştirdiklerini belirten Perego cihazla ilgili şu bilgileri verdi.
Çorap örme süreçlerini kısaltmak için otomasyon çözümleri
“Pek çok fabrikada çorap burnu kapama manuel olarak veya operatör tarafından manuel müdahale sonrasında bir dikiş makinesi kullanılarak yapılıyor. Bu işlem zaman alıyor ve kaliteden ödün veriliyor. Stäubli’nin D4S otomatik çorap burnu kapama cihazı bütün bunu değiştiriyor. Tamamen yeni ve parlak bir fikrin ürünü olan bu cihaz, çorap makinesinde çorap burnunun kapanmasını sağlıyor. Yüksek kalite, ürün standartizasyonu ve çok kısa duruş süreleri garanti ediliyor. Çoraplar işlem devam ederken çıkarılıyor. Otomatik çorap alma ve dikme işlemi elektronik olarak kontrol ediliyor. 8 ile 19 kovan aralığındaki çorap makineleri için mevcut olan kompakt tasarıma sahip D4S’in kurulumu kolay olup üretim verimliliği ile maliyet tasarrufunda belirleyici avantajlar sunuyor.
D4S cihazına ek olarak, 2900 SL DEIMO kontrolör serisinin en son modelidir. İç giyim ürünleri, çoraplar, yünlü çorap, külotlu çorap ve çeşitli alanlarda orta ve kalın çaplı örme ürünleri üretiminde kullanılan yuvarlak örme makineleri için elektronik kontrolör olarak hizmet veriyor. 2900 SL ayrıca desen programlama için CAD grafik yazılımı, arayüzler, uzaktan erişim ve makine görüntülenmesini içeriyor. Linux tabanlı bir işletim sistemi tarafından çalıştırılıyor.”
“Türk Üreticilerin Yeni Çorap Burnu Kapama Cihazımıza Yoğun İlgi Göstereceğini Düşünüyorum”
Türkiye’nin çorap sektöründe Çin’den sonra en önemli ikinci pazar olduğunu hatırlatan Ivano Perego, “Türkiye’deki firmalar kaliteye oldukça önem veriyor. Bu nedenle Türk üreticilerin yeni otomatik burun kapama cihazımıza yoğun ilgi göstereceğini umuyorum.” dedi.
2019 yılında diğer sektörlerde olduğu gibi tekstil sektöründe de durgunluğun yaşandığını ve satışların düştüğünü dile getiren Perego, 2020 yılından umutlu olduklarını söyledi.
“D4S’in dünyanın pek çok noktasına sevkiyatı yapıldı”
Stäubli Türkiye Tekstil Bölümü Müdürü Ozan Çöteli de geçen Ağustos ayında pazara sunulan D4S’in henüz piyasaya yeni çıkmış bir cihaz olmasına rağmen dünyanın pek çok noktasına sevkiyatının yapıldığını anlattı. Çöteli, “Türkiye’de de D4S’i yeni kullanmaya başlayan ve kullanmayı planlayan üretici firmalar var. Bundan sonra yaygınlaşacağını düşünüyorum.” diye konuştu.
Bu sene 127. kuruluş yıldönümünü kutlayan Stäubli’nin dokuma sektöründe çok önemli bir yeri olduğunu söyleyen Çöteli, 2020’de piyasa çıkaracakları yeni ürünleriyle ilgili de bilgi verdi. “Haziran ayında Barselona’da düzenlenen ITMA 2019 fuarında ürün gamımızdaki yenilikleri sergiledik. Yeni Tahar makinemiz Safir serisi, Schönherr halı makinemizdeki yeni Alpha 500 serimiz, LXXL yüksek formatlı jakar makine serimiz, Jakar makinesindeki yeni NOEMI elektronik serimiz bunlardan bir kaçı.”
“Türkiye’de şu anda on binlerce sistemimiz çalışıyor”
Stäubli’nin şu anda Türkiye’de on binlerce sisteminin çalışır durumda olduğunu ifade eden Ozan Çöteli şöyle devam etti. “Armürler, eksantrik makinelerimiz, çözgü düğüm makinelerimiz, otomatik tahar makinelerimiz, Jakar makinelerimiz ile Türkiye’de pazar paylarında lider konumdayız. Tekstil sektöründe makinenin durması gibi bir şey söz konusu olmaz. Bu nedenle çok hızlı yedek parça desteği ve servis hizmeti sağlamanız gerekiyor. Biz firma olarak şu anda Türkiye’de 100 kişiye yakın bir ekiple hizmet veriyoruz. Sadece İstanbul’da değil, tekstil faaliyetlerinin yoğun olduğu bölgelerde de ofislerimiz var. Bursa’daki ofisimizde 12, Gaziantep’teki ofisimizde 4 kişiden oluşan ekiplerimiz bulunuyor. Ayrıca Denizli’de de ofisimiz bulunuyor.”
Tekstil firmalarının dünyadaki güçlü rekabet piyasasında çeşitlilik ve yaratıcılıkla öne çıkabildiğinin altını çizen Çöteli, “Hindistan ve Çin gibi güçlü rakiplerden ayrışabilmenin en önemli yolu coğrafi yakınlığımızı kullanmak, daha da önemlisi hızlı cevap vererek müşterilere özel ürünler geliştirmekten geçiyor. İtalya halen bu kulvarda söz sahibi ülkelerden biri. Türkiye de bu noktalara gelmeyi planlıyor. Dolayısıyla bizde kendi çalışmalarımızı, makinelerimizi ve servisimizi bunun bilincinde olarak yapıyoruz. Stäubli çevreci ve sürdürülebilir politikalar izliyor ve bu konuya önem veriyor. Yeşil teknolojiyi kendisine adapte ettiği birçok ürünü var. Her geçen gün de artıyor.” dedi.
“2020 yılından umutluyuz”
2019 yılının zorlu geçtiğini vurgulayan Çöteli, “2018’in sonundan başlayan dolar kurundaki dalgalanmalar ve yüksek finansman maliyetleri gibi nedenlerle bütün sektör ve müşterilerimiz açısından 2019’un ilk 9 ayı zorlu geçti. Fakat şu anda gayet olumlu gelişmeler gözlemliyoruz. İnşallah 2020’de de bunun daha da iyileşerek devam edeceğini düşünüyoruz.” yorumunu yaptı.
Dünya Genelinde 5 Binden Fazla Çalışanı Var
Stäubli üç temel alandaki aktiviteleri ile küresel bir mekatronik çözüm sağlayıcısı konumunda yer alıyor: Tekstil, Konnektörler ve Robotik. İsviçre merkezli 29 ülkede faaliyet gösteren uluslararası bir gruptur. Dünya üzerinde 5.000’den fazla çalışanı, müşteriler ile hemen hemen her sektörde uzun vadeli destek ile kapsamlı bir çözüm sağlayıcısı olmak için sorumluluk paylaşıyor.
Haber: Dilek HAYIRLI