‘Sürdürülebilirlik ve Yenilikçiliğin’ Hedeflendiği 2019 Yılına Merhaba
Yeni yıl; yeni umutlara ve heyecanlara ‘merhaba’ dediğimiz, yeni bir başlangıç demek. Tekstil sektörü olarak ihracat rekorları kırdığımız bir yılı geride bırakırken yılın ilk yazısına, 2019’un ülkemiz adına her açıdan yükselişe geçeceğimiz bir yıl olması temennisiyle başlayalım.
Her ay olduğu gibi 2019’un ilk sayısında da yine dopdolu bir içerikle sizlerleyiz. Hem yurt içi hem de yurt dışı tekstil teknoloji sektöründe yaşanan gelişmeleri paylaşamaya çalıştığımız dergimizde ana konumuz; ‘Türkiye Tekstil Makineleri Sektörü Özel Dosyası’ oldu. Bu kapsamda Tekstil Makine ve Aksesuar Sanayicileri Derneği (TEMSAD) Başkanı Adil Nalbant ve Türk tekstil makine üreticileri ile görüşerek hem 2018 yılı değerlendirmesi yaptık hem de 2019 yılı beklentilerini konuştuk. Adil Nalbant, makine ihracatındaki başarımızı, “2018’in ilk 11 aylık döneminde %20 artış ile 750 milyon dolarlık tekstil makinesi ihracatı gerçekleştirildi. İhracatımızı 2001 yılında 38 milyon dolardan 2018 yılında 750 milyon dolara yükselttiysek bu, çabalarımız ve çalışmalarımız sayesinde oldu.” sözleriyle özetledi. Son dönemde Türk tekstil üretiminde sürdürülebilirlik ve yenilik konularında önemli gelişmeler yaşandığını görüyoruz. Yenilikçi ürünler ile rekabet güçlerini artıran ve global pazarlarda öne çıkan Türk tekstil üreticileri, aynı zamanda çevre koruma, kaynakların ve enerjinin minimum kullanımına yönelik yatırımlarıyla dikkat çekiyor. Dünya markalarına üretim yapan tekstil üreticileri, bu markalardan gelen talepler doğrultusunda üretim anlayışlarını ve teknoloji yatırımlarını güncelliyorlar. 2019 yılında da bu ivme devam edecek gibi görünüyor. TİM Başkanı İsmail Gülle de 2019 yılının “İhracatta Sürdürülebilirlik ve Yenilik” yılı olacağına dikkat çekerek, “İhracat rakamlarında sıçramaya değil, ağırlıklı olarak ihracat hacminde sürdürülebilir bir ivme yakalamaya odaklanılması gerektiğini söyledi. Gülle, “Bu da, Ar-Ge ve Tasarım üzerine projelerimizi sürdürürken, it- hal girdisi yüksek olan ürünlerde yerli ve milli üretime olan desteğin arttırılması konusunda çalışmalarımıza yoğunlaşmaktan geçiyor. Türkiye olarak ihracatta başarımızın kalıcı olduğunu, yapacağımız yatırımlarla tüm dünyaya göstermeliyiz.” açıklamasını yaptı. 2019 yılında sürdürülebilirlik ana teması çerçevesinde pek çok gelişme ve yeniliği sizlerle paylaşacağımıza inanıyoruz. Öte yandan dijital dünyadaki faaliyetlerimizi yeni yılda da hız kesmeden sürdürüyoruz. Bunun ilk meyvesi tekstil sektörünün dijital ortamdaki adresi olan ‘E-Textile Magazine’ dergisinin yenilenmesi oldu. Site içerisinde rahatça dolaşabileceğiniz E-Textile Magazine’de; profesyonel değerlendirmeler, güncel araştırmalar ve teknolojik gelişmeler ile üretilen yeni ürünlere dair her türlü bilgiyi okuyabilirsiniz.
2019 yılında sektörümüzle ilgili tüm tekstil buluşmalarını ve fuarları yerinde takip etmeye, tekstil teknolojileriyle ilgili gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.
Önümüzdeki ay görüşmek üzere; keyifli okumalar…