Tümörler için Kendi Kendini Temizleyen Stent
Almanya’daki RWTH Aachen Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, içi boş organ tümörlerinin tedavisi için elektromanyetik olarak ısıtılabilir, nanomodifiye edilmiş bir stent geliştirdi.
Kanserden ölen neredeyse her dört kişiden birinin, örneğin safra kanalında veya yemek borusunda içi boş bir organ tümöründen öldüğü açıklandı. Böyle bir tümör genellikle cerrahi olarak çıkarılamıyor. İçi boş organı ancak stent yani tüp şeklinde bir protez kullanarak kısa süreliğine açmak mümkün oluyor. Bununla birlikte, tümör yeniden büyüyor ve stent yoluyla içi boş organa nüfuz ediyor.
Yeni teknoloji, Aachen Uygulamalı Tıp Teknolojisi Enstitüsü’nden Ioana Slabu ve Teknik Tekstiller Enstitüsü’nden Benedict Bauer tarafından geliştirildi.
Stente elektromanyetik alanlar uygulandığında nanoparçacıkları kontrollü bir ısınmaya yol açıyor. Tümör sağlıklı dokuya göre ısıya çok daha duyarlı tepki verdiği için yok ediliyor ve içi boş organ açık kalarak kendi kendini temizleme etkisi yaratıyor.
Slabu buluşlarının önemini; “Sadece tedavi maliyetlerini önemli ölçüde azaltmakla kalmıyor, her şeyden önce dünya çapında milyonlarca hasta için rahatlama sağlayabiliriz.” sözleriyle açıklıyor.
Halihazırda manyetik hipertermi için bir üretim süreci ve kavram kanıtı yürürlükte bulunuyor. Bu teknolojinin kardiyovasküler hastalıkla, prostat, mide, bağırsak veya idrar kesesi gibi vücudun diğer bölgelerindeki tümörler için de kullanılabilmesi nedeniyle çok yüksek bir gelişme potansiyeli olduğu düşünülüyor.