Türkiye’de Kadın İstihdamına Verilen Önem Gün Geçtikçe Artıyor
Dünyada her 102 erkeğe karşılık 100 kadın bulunuyor. Toplam iş gücünde ise 61 erkeğe karşılık 39 kadın yer alıyor. Kariyer piramidi yükseldikçe bu oran hızla düşüyor.
Ücret eşitsizliği oranları dikkate alındığındaysa OECD ülkesinde kadın ve erkek arasındaki ücret farklılıklarının kapanmasının yaklaşık 50 yılı alacağı öngörülüyor. Bu duruma karşın ülkemizde kadın istihdamına yönelik çalışmalar gün geçtikçe hız kazanıyor.
İŞKUR KADIN İSTİHDAMINA DESTEK OLUYOR
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) son verilerine göre Türkiye’de kadınların iş gücüne katılma oranının, %25 seviyesinden %34,7’ye çıktığını söyledi.
Uzunkaya, kadın istihdamı en başarılı olduğumuz alanlardan biri diyerek daha fazla kadının istihdamı ve iş gücü piyasasında yer alabilmesi için çalışmalara ağırlık verildiğini sözlerine ekledi.
LC WAİKİKİ ZİRVEDE YER ALIYOR
Türkiye’de kadın istihdamına en büyük katkı sağlayan ‘Kadın dostu şirketler ve gruplar’ arasında zirvede LC Waikiki bulunuyor. Şirket, 2017 sonunda 2016’ya göre çalışan sayısını 7 bin kişi artırdı. 7 bin yeni çalışanın 4 bini ise kadınlardan oluştu. 2017 yılında 23 bin kadın istihdam eden LC Waikiki’nin kadın çalışan oranı %54,8 oldu. 4 bin 56 yöneticisi olan şirketin kadın yönetici oranı ise %41,9’a ulaştı.
DİKAD, DİYARBAKIRLI KADINLARA İSTİHDAM SAĞLAYACAK
Diyarbakır İş Kadınları Derneği (DİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Reyhan Aktar, bölgede kadının iş hayatına katılımı ve dernek bünyesinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Aktar, dezavantajlı kadınların istihdamına verdikleri öneme işaret ederek dernek bünyesinde de bu anlamda çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
Bugüne kadar 380’i aşkın gence ve kadına ulaştıklarını bildiren Aktar, şu değerlendirmelerde bulundu: “Kadınların bölgede ekonomik hayatın içinde daha fazla yer alabilmesi için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu kapsamda halen devam eden bir tekstil atölyemiz var. Bu atölyeye 20 kişi katıldı ve en az yüzde 50’sine istihdam garantisi verdik. Şimdi Diyarbakır’da bir Tekstil Organize İhtisas Bölgesi kuruluyor. 8-10 bin kişinin burada istihdam edilmesi bekleniyor.
Bu potansiyeli dolduracak olanlar da büyük oranda kadınlar olacak. Bu kapsamda DİKAD olarak bir Meslek Eğitim Atölyesi kuracağız. Kayapınar Belediyesi Başkan Vekili Ozan Balcı ile birlikte bu proje üzerinde çalışıyoruz ve hatta protokolünü de geçtiğimiz günlerde imzaladık. Bize ayrılan alanda kuracağımız Meslek Eğitim Atölyesi’nde girişimcilik eğitimleri verilecek, mutfak ve tekstil atölyesi olacak.”
HALFETİLİ KADINLAR AİLE BÜTÇESİNE KATKI SAĞLIYOR
Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinde, Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Şeref Albayrak’ın girişimleriyle, özel bir işletme tarafından kurulan tekstil atölyesine 150 kadın istihdam edildi. İhracata yönelik üretim yapan ve kimisi üniversite mezunu çok sayıda kadına iş imkânı sağlayan tekstil atölyesi, çalışanlarının yüzünü güldürdü.
BURSA’DA 750 KADINA İŞ İMKÂNI SUNULACAK
Tekstil şehri Bursa’da faaliyet gösteren Yeşim Tekstil, 2019 sonuna kadar 750’si kadın olmak üzere bin kişiyi istihdam edecek. Yeşim Tekstil Üst Yöneticisi Şenol Şankaya, “2019 yılı sonuna kadar firma bünyesine katılacak ortalama bin yeni çalışanımızla birlikte uzun soluklu yeni bir üretim sürecinin içine girmiş olacağız” dedi. Türkiye’de tek çatı altında en fazla kadın çalışan istihdam eden firmalardan biri olan ve dünya markalarına hazır giyim, ev tekstili üretimi gerçekleştiren Yeşim Tekstil; geleceğe dönük planlamaları çerçevesinde 2019 yılı sonuna kadar bin kişilik ek istihdam sağlayarak çalışan sayısını 3 bin 500’e çıkarmayı hedefliyor.