Zeyd Tekstil, Kaplamalı Çadır Kumaşlarıyla Fark Yaratıyor
Türkiye’nin önde gelen ev tekstili, medikal tekstil, otel tekstili ve bebek tekstili üreticilerinden biri olan Denizli merkezli Zeyd Tekstil, 4 kıtada 15’ten fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Kısa süre önce çadırlık kumaş üretimine başlayan firma, sektörde adını duyurmayı başardı. Çok katmanlı çadır yapıları, özellikle yağmur ve rüzgâr geçirmezlik, termal yalıtım, güç tutuşurluk, küf ve mantar tutmama gibi fonksiyonlarda pazarın ortalama performans normlarının üzerinde performans seviyelerine sahip.
Technical Textiles and Nonwoven Technologies dergimiz için Zeyd Tekstil Sahibi ve CEO’su Sakin Yalçın ile bir röportaj gerçekleştirdik. Yalçın, firmanın kuruluş hikâyesi, ihracat pazarları, yeni başladıkları çadırlık kumaş üretimi ve yatırım planlarını anlattı.
Zeyd Tekstil olarak teknik tekstil ve ev tekstili alanında Türkiye’nin öncü üreticileri arasında yer alıyorsunuz. Zeyd-Tekstil’in kuruluş hikâyesi ve başarısının arkasındaki felsefeyi sizden dinleyebilir miyiz?
Arkasındaki büyük emekle başarıyı sırtlayan Zeyd Tekstil markası sadece ilimizde değil ülkemizde de herkesin tanıdığı bir marka oldu. Ülkemizin öncü üreticilerinden olmak bizim için çok büyük bir gurur kaynağı. Bizi daha da başarılı ve daha da yenilikçi olma yolunda kamçılıyor. Bizim kuruluş hikayemizde büyük bir sabır ve alın teri yer alıyor. Ben Sakin Yalçın, Zeyd Tekstil’i abilerim Hidayet ve Ali Yalçın’la beraber 1990’da kurduk. O günden bu yana tam 34 yıl geçti ve biz neredeyse çeyrek asrı geçen emeğimizle, alanımızda en iyisi olma yolunda ilerliyoruz. Başarımızın arkasında yatan en büyük felsefemiz; her zaman doğru olanı, iyi olanı ve yeniyi görebilmemiz oldu. Zamana ve çağa uygun adımlar atarak hep daha yenisi ve daha işe yarayanı bulmak bizim önceliklerimiz arasında yer aldı. Bizler üretim yaparken hem çalışanlarımızla hem de ürünlerimizle vatandaşa daha iyi nasıl hizmet sunabiliriz bunu düşünüyoruz.
“Kalitesi ve İhtiyaca Cevap Veren Ürünlerimizle Rakiplerimizden Ayrılıyoruz”
Ürün protföyünüz, kullanım alanları ve üretim kapasitenizden bahsedebilir misiniz? Ürünlerinizi rakiplerinizden ayıran başlıca özellikleri nelerdir?
Ürün portföyümüz çok geniş. İlk olarak portföyümüzde ev ve medikal teknik tekstil ürünlerinden olan alezler, örtü, kılıf, battaniye, yorgan, nevresim, yastık, yastık kılıfı dâhil olmak üzere yatak grubu ürünlerimiz mevcut. Isıtma-soğutma özelliği barındıran kumaşlar geliştirip üretebiliyoruz. Hastane tekstilleri alanında doktor ameliyat giysisi, yeşil kılıf, hasta ziyaretçi önlüğü, doktor üniforması, hasta giysileri, hasta şortları/pantolonları, doktor alt önlüğü, sedye örtüsü gibi ürünler üretebiliyoruz. Ayrıca havlu, otel grubu ve mutfak tekstiline yönelik ürünler de üretiyoruz. Hot-melt kaplama-laminasyon, termal laminasyon prosesleri, kumaşlara fonksiyonel ve estetik özellik kazandırabilecek bütün kaplamalar ve bitim işlemleri Ar-Ge ekibimiz tarafından geliştiriliyor ve siparişe dönüşüyor. Bu işlemleri tamamlanan kumaşlar konfeksiyon hatlarımızda nihai ürüne dönüştürülüyor. Şu an için ürün kapasitemiz günlük olarak 20000 adet civarında. Ürünlerimizi rakiplerimizden ayıran en önemli özellikleri; hem kalitesi hem de gerçek anlamda her ihtiyaca konforlu bir şekilde cevap verebilecek olması.
“Üretimimizin %70’ini İhraç Ediyoruz”
Üretiminizin ne kadarını ihraç ediyorsunuz? İhracat yaptığınız ülkeler/ bölgeler nerelerdir? Bu doğrultuda, dünyadaki satış ağınız ve yapılanmanız hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Denizli’den doğan bir marka olarak sadece ülkemizde değil aynı zamanda dünyanın birçok ülkesinde ülkemizi, kaliteli ürünlerimizle temsil ediyoruz. Bu ülkeler arasında; Almanya, Fransa, Litvanya, Hollanda, Macaristan, Bosna Hersek, Çek Cumhuriyeti, İsviçre, İsveç, Romanya, Avusturya, İtalya, Mauritius, Bulgaristan, Yunanistan, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere, Suudi Arabistan yer alıyor. Dünyadaki satış ağımız her geçen gün kat be kat artıyor. 2023 yılı verilerine göre; üretimimizin %70’ini ihraç ediyoruz. Fabrikamızda alanında uzman isimlerle çalışıyor olmak bizi daha da başarılı kılıyor. Dünyadaki satış ağımız toptan satış, perakande satış, e-ticaret (kendi web sitemiz ve bazı e-ticaret kanallarında mağazalarımız vardır) ve yurt dışı bayimizden oluşuyor.
Çadırlık kumaş üretimine başlamaya nasıl karar verdiniz?
Aslında bu üretim bizler için önemli bir adım oldu. İş yerinde çalışanlarımız bir kimyasal üzerinde çalışmalar yürütürken süreç aslında başlamış oldu. Daha sonra bu fikri ve çalışmaları Ar-Ge’deki arkadaşlarımız geliştirerek son haline getirdi. Bu alana yönelmemizin ana sebebi ilk başta da bahsettiğim gibi her zaman yenilikçi olma felsefemizden kaynaklanıyor. Bu alanda henüz yeniyiz lakin başarılı ürünlerimizle daha şimdiden adımızdan söz ettirmeye başladık.
“HIGHTEX 2024 Fuarı’nda Kaplama Tipi Çadır Prototipini Sergileyeceğiz”
Çadırlık kumaşlarınızın özelliklerinden ve hangi sektörlerde kullanılacağından bahsedebilir misiniz?
Çadırlık kumaşlarımız ve çok katmanlı çadır yapılarımız; özellikle yağmur ve rüzgâr geçirmezlik, termal yalıtım, güç tutuşurluk, küf ve mantar tutmama gibi fonksiyonlarda pazarın ortalama performans normlarının üzerinde performans seviyelerine sahip. Bazı kumaşlarımızda yağmur geçirmezlik performans düzeyi olarak 15000 mm su sütunu barajını aşabiliyoruz. Bu değeri daha da artırabiliyoruz. Bu kaplama UV ışınlarının yaşlandırma etkilerinden etkilenmeyen bir kaplama tipi. Buna karşın ürününde risk almak istemeyen müşterilerimiz için çadırda bir üst katman olarak UV koruyucu dış astar da üretiyoruz. HIGHTEX 2024 Fuarı’ndaki standımızda da böyle bir çadır yapısının prototipini sergileyeceğiz. Kaplamalı çadırlık kumaşlarımızın sahip olduğu bir diğer üstün özellik iyi bir termal yalıtım sağlaması. Ürünümüz pazardaki ortalama performans seviyelerindeki ürünlere oranla iki kata kadar fazla termal yalıtım sağlıyor. Bu fonksiyon akredite laboratuvarlarda yaptırdığımız testlerle doğrulandı. Yine akredite laboratuvarların NFPA 701 güç tutuşurluk testinden geçen kumaşlarımız mevcut. Çadırlıklara uygulanan AATCC 30 mantar ve küf oluşumu testlerinde yüksek başarı sağladık. Bu özelliğiyle küf ve mantar oluşumları bizim çadırlıklarımızı hiçbir şekilde tehdit edemiyor.
Oldukça zor olmasına karşın bütün bu fonksiyonları aynı anda tek bir yapıda birleştiren bu kumaşlarımızı, başta kendi ülkemiz olmak üzere bütün ülkelerin silahlı kuvvetleri (karargâh ve araç hangarları), afet yönetimi ve daha birçok sektöre çadır konfeksiyonu yapan üreticilere, saha sevk ve idare çadırı kumaşı şeklinde geliştirip üretebilme yeteneği ve kapasitesine sahibiz. Kampçılık sektörü için de yine çok fonksiyonlu kumaş kalitelerimiz bulunuyor. Güçlü bir geliştirme ve esnek üretim yapabilme imkanına sahibiz, yani kumaşlarımızı alım yapmak isteyen müşterilerimizin standart ve şartname değerlerine uyarlayabiliyoruz. Onların istediği değerleri karşılayacak şekilde özel üretim yapabiliyoruz. Çok fonksiyonluluğu sayesinde kumaşlarımız tente ve branda kumaşı olarak çevre tekstilleri veya çatı üstü kaplaması olarak inşaat tekstilleri alanında da tercih edilebiliyor.
Çadırlık kumaş üretimiyle ilgili üretim hacmi hedefiniz nedir? Çadırlık kumaş ihracatı yapacak mısınız? Hedefinizde hangi ülkeler var?
Çadırlık kumaş üretimiyle ilgili üretim hacmi hedefimiz; yıllık olarak 3 milyon 120 bin metre çadır kumaşı üretmek. Sadece yerel kalmak istemiyoruz, bu alanda da diğer ülkelere ihracatlarımızı gerçekleştireceğiz. Hedefimizde; Almanya, Amerika, Hollanda, İtalya, İngiltere, Fransa, Litvanya, Hollanda, Macaristan, Bosna, Çek Cumhuriyeti, İsviçre, İsveç, Romanya, Avusturya, İtalya, Mauritius, Bulgaristan, Yunanistan, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere, Suudi Arabistan gibi ülkeler var.
“İlk Rakip Olarak Kendimizi Görüyoruz”
Üretim tesisinizde makine ve teknoloji yatırımı yaparken rekabet gücünüzü ve kalitenizi sürdürebilmek adına nelere dikkat ediyorsunuz?
Zeyd Tekstil olarak üretim tesisimizde yatırımlarımızı yaparken birçok noktada dikkatli davranıyoruz. Her zaman ilk rakip olarak kendimizi görüyoruz. Rekabette ve kalitemizdeki gücümüzün ana kaynağı kendimize olan o sağlam inancımızda yatıyor. Biz önce başaracağımıza inanıyor ve sonra gerekli adımları en uygun biçimde ve doğru şekilde atarak gerçekleştiriyoruz. Dikkat ettiğimiz hususlar ise; hangi ürünümüz yahut hangi projemiz olursa olsun her zaman insan odaklı olmak, insanların hayatlarına dokunabiliyor olmak.
Sürdürülebilirlik, dijitalleşme ve çevre dostu üretim son yıllarda tüm dünyanın en önemli gündemlerinden biri diyebiliriz. Zeyd Tekstil olarak bu konularda ne tür adımlar atıyorsunuz?
Elbette bizler de bu gelişmelerin en yakın takipçisi konumundayız. GOTS, GRS, RCS, OEKO-TEX gibi sertifikalarımız mevcut. Ayrıca çalışanlarımızın memnuniyetini de sağlamak amacıyla BSCI ve SEDEX gibi sertifikalarımızla standartları korumaya çalışıyoruz. Bizler üretim yaparken insan ve çevre odaklı adımlar attıkça zaten başarımız sürdürülebilir bir akışta konumlanıyor. Bizler çevremize zarar vermeden çevremizin ritmini ve ahengini bozmadan üretimler yaptıkça kendimiz ve geleceğimiz adına daha da emin adımlarla ilerliyoruz. Dijital dünyanın hızına Zeyd Tekstil olarak yetişiyor her geçen günün yeniliğine yeniliklerimizle dâhil oluyoruz. İşletmemizi de dijitalleşme olarak son teknolojilere uygun hale getiriyoruz.
Dünyada ve Türkiye’de teknik tekstiller, medikal tekstiller ve ev tekstilleri ile ilgili yakın gelecekteki trendler ve yeniliklerle ilgili öngörüleriniz nelerdir?
Teknoloji çağı ile birlikte tekstil ürünlerindeki gelişim de artıyor. Örneğin, tıp alanına bakarsak teknik tekstil sayesinde biliyorsunuz ki yapay damar bile üretilebiliyor. Bu da aslında gelecekte tekstil ürünlerinin giremeyeceği bir alan olmadığını gösteriyor bize. Ayrıca teknik tekstillerde sürdürülebilirlik ve yenilik odaklı ürünlerin artışı bekleniyor. Bu geri dönüştürülebilir malzemelerin kullanımını içerebilir. Medikal tekstillerde, kişisel sağlık ve hijyen odaklı ürünlerin talebinde bir artış olabilir, özellikle antimikrobiyal ve su itici özelliklere sahip ürünler ön plana çıkabilir. Ev tekstillerinde ise konfor ve pratiklik ön planda olacak, özellikle fonksiyonel ve akıllı ev tekstili ürünlerinin talebi artabilir. Bu, evlerde akıllı kontrol sistemleriyle entegre edilmiş tekstil ürünlerini içerebilir.
“Makine Parkurumuzu Genişletmeyi ve Personel Sayımızı Artırmayı Hedefliyoruz”
2024 yılı firmanız açısından nasıl geçiyor? 2025 yılından beklentileriniz neler? Yeni ürün ve yatırım planlarınız var mı?
2024 yılı bizler için çok verimli geçiyor diyebiliriz. Bizler ürünlerimiz ve partnerlerimizden, iş ortaklarımızdan gelen tepkiler doğrultusunda yolumuzun her geçen gün daha da zirveye yöneldiğini görebiliyoruz.
2025 yılındaki beklentilerimiz, 2023-2024 yılında geliştirdiğimiz, Ar-Ge çalışmaları tamamlanan teknik tekstillerimizi ticarileştirip ihracat ağımızı daha da artırmak. Makine parkurumuzu genişletmeyi ve personel sayımızı da arttırmayı hedefliyoruz. KOSGEB tarafından Ar-Ge ve İnovasyon Destek programı kapsamında çok yüksek bir puanla destek almaya hak kazanan ve şu an üçüncü döneminde olduğumuz yeni ürün projemiz devam ediyor. Patentleme faaliyetleri belli bir seviyeye ulaştığında bu ürünlerimizle karşınızda olacağız.