Zimmer Colaris ile Dokunmuş Kilimlere İstenen Rengi Basmak Mümkün
Zimmer’in penetrasyon destek sistemi sayesinde, mürekkep halının arka- sına kadar tamamen nüfuz edebiliyor. Şimdiye kadar, baskılı halılar çoğunlukla, duvardan duvara tüfte halılardı. Bu halılar, dokuma halıya hiç benzemezler. Halının arkasında hiçbir desen görünmez ve halının ikinci astarı halıyı oldukça sertleştirir. Buna karşılık, dokuma kilimler yumuşak ve bükülebilir yapıda olup, arkadaki deseni gösterirler.
Dokuma halılar, kalite ve dayanıklılık bakımından açıkça üstünlük sergiliyor. Tufte bir halının ilmek sıra yoğunluğu oldukça sınırlıdır: 8 ilmek sırası/inç (315 sıra/metre) piyasada kabul gören ölçüdür. Dokuma kilimde ise 1000 ilmek/metre veya daha fazla olabilir. Metrekare başına atkı- ilmek arasındaki fark daha da büyüktür: 99,255’e karşı 1.000.000 atkı-ilmek/m².
Tüfte halıların bir diğer dezavantajı, geri dönüşüme uygun olmamasıdır. Hav ipliği, sırt kumaşı, ikinci astar gibi çok farklı malzemelerden oluşurlar. Dokuma halılar ise polyester iplik gibi tamamen tek bir malzemeden yapılabilir, bu nedenle geri dönüşümü kolaydır ve “beşikten beşiğe” yaklaşımıyla tamamen uyumludur. Dokuma halılarda, örneğin bir W-bağlaması için doğru örgü yapısı kullanılırsa, havlı sabitleme o kadar iyi olur ki, hav tutamlarını yerinde tutturmak için arka astara gerek kalmaz. (Jakarlı dokuma kilimler için daha yaygın kullanılan V-bağlama, hafif bir lateks astar gerektirir.) Baskılı halılarda ham kumaş olarak adlandırılan boyanmamış alt katmanlar, Stäubli ALPHA 500 serisi gibi 3-konumlu Jakarlı tüm makinelerde dokunabilir. ALPHA 500 makineleri, 5,3 m’ye kadar dokuma genişliği sağlar ve çeşitli farklı W modellerinde üretim yapabilir. 1 metre veya daha fazla uzunlukda 1000 ilmek yoğunluğu mümkündür ve piyasadaki tüm hav ipliği malzemeleri kullanılabilir. Baskı normalde naylon veya çok daha ucuz polyester ipliklerle yapılır, ancak yün, pamuk ve viskoz da kullanıla- bilir. Polipropilen iplik üzerine baskı henüz mümkün değildir. Tek bir atkı çerçevesi gerektiren en temel W-yapıları, 3/6W modellerdir. Daha sıkı bir sırt elde etmek için, halının arkasına “doldurma ipliği” eklenebilir. Bu doldurucu materyal ucuz atık malzemelerden elde edilebilir. Daha yüksek atkı yoğunluğu elde etmek için veya ince hav ipliği kullanıldığında, aynı örgü yapısı üçlü atkı çerçevesiyle kullanılabilir. Bu, atkı yığınları iki atkı ile dengelendiğinde çok ince bir yığın dağılımı elde edilir. Sadece çift atkı çerçevesiyle, simetrik bir 3/8W modeliyle en iyi sonuçlar elde edilebilir. Bu model aynı zamanda yüksek atkılı tüylü halılar için de oldukça uygundur. Dört atkılı çerçeve kullanarak, örgü yapısının etkinliği iki katına çıkarılabilir. Hav ipliklerinin tamamı aynı kamış dişine çekilebilir ya da iki veya dört dişe yayılabilir.
Tüm bu modeller Stäubli ALPHA 500 LEANTEC makinesinde kullanılabilir. Bu jakarlı halı makinesi, ham kumaş gibi düz halılara oldukça uygundur.
ALPHA 500 LEANTEC HALI DOKUMA MAKİNESİ
Bu makine, 16 şaftlı Stäubli UNIVAL 500 servo kontrollü armür ile do- natılmıştır. Makinenin üstüne monte edili bir jakar olmadığı için daha az boşluk gerektirir. Standart halı makinelerinin sığmayacağı binalara sığabilir.