10. ATHİB Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması Ödülleri Sahiplerini Buldu
Adana Eski Milli Mensucat Fabrikası’nın mükemmel atmosferinde gerçekleşen bu özel gecede, 10 finalistin hayal gücü ile birleşen, farklı temalardan izler taşıyan kumaş tasarımları, gösterişli bir defile ile jürinin beğenisine sunuldu. 10 farklı parçadan oluşan defile, 10 heyecanlı genç finalistin renk, doku ve özgün kumaş stillerini yansıması geceye heyecan kattı. Hologram görselleştirmesi ile gerçekleşen defilede, her bir finalistin tasarladığı 4 farklı kumaş tasarımları birebir 3 boyutlu ortama taşındı. Kumaşlara dalgalanma formundan hareketler verilerek hazırlanan kumaş animasyonları, hologram görüntüyü sağlayan hayalet perde üzerine yansıtılarak alışılmışın dışında bir sunum ile sahnelendi.
Yenilikçi ve sıra dışı fikirlere sahip genç tasarımcılar
Yarışma Koordinatörü ve Danışmanı Nuray Er Bıyıklı, “2012 yılında Athib bünyesinde bir tasarım yarışması düzenleme fikri ile yola çıkılan Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması 10 yılda bir fikirden takım ruhu taşıyan bir tutkuya dönüşmüştür. Yenilikçi ve sıra dışı fikirlere sahip genç tasarımcıları özgün ve yaratıcı tasarımları ile keşfetmeyi, endüstriyel üretim sürecinde deneyim kazandırarak mesleki gelişimlerini desteklemeyi, onlara öncü olmayı hedefleyen bir projedir artık. Özellikle son beş yıldır sektör firmaları ile finalist öğrencilerin çok yönlü gelişimlerine katkı sağlama yönünde daha fazla iş birliği yapılmaktadır. Finalistler kendileri için eğitim niteliğinde olan bu yarışmanın her bir aşamasında sektörün imkânlarını yakından tanıyarak deneyim kazanırken, endüstriyel üretim sürecinin her aşamasında yer almakta, işletme ortamında pratik yaparak firmaların tasarım ve üretim ekipleri ile çalışırken sektöre bir adım daha yaklaşmaktadır.” diyerek düşüncelerini dile getirdi.
Yoğun tasarım, üretim ve heyecanla geçen iki ay
Yarışmanın proje tasarım koordinatörlüğünü üstlenen Hatice Gökçe ise, “Türkiye’nin 7’inci, Adana’nın ilk sanayi kuruluşu olan asırlık dokuma fabrikası Milli Mensucat, edebiyatımızın en usta kalemlerinden Orhan Kemal’in kâtiplik yaptığı fabrika aynı zamanda. Adana’nın merkezinde Döşeme mahallesinde yer alan “Kültür Varlığı Endüstri Mirası” olarak tescilli fabrika, benzeri olmayan bir şekilde sanatın, sanayinin iç içe olduğu bir ülkenin kendi ürettiği ürünleri yine kendi sanayisinin hammaddesi olarak kullanmasının tarihi olmuş bir fabrika. Böylesi bir atmosferde gerçekleştirdiğimiz, tarihin ve mekânın ruhuna uygun olduğuna inandığımız sergi ve defilemiz için çok gururluyuz. Yoğun tasarım, üretim ve heyecanla geçen iki ayın sonunda, 10. Yılı bir sergi ve defile ile geride bıraktık. Gecenin bizlere en güzel ödülü ise tasarımcı adayı finalistlerin memnuniyeti, teşekkürü ve modellerin tasarımları defile bittikten sonra üstlerinden çıkarmak istememeleri ve alandan ayrılmak da zorlanmaları oldu. ATHİB ailesine bize olan güvenlerinden dolayı teşekkür ediyor ve 10. yılı 11. yıla gururla teslim ediyoruz.” diyerek düşüncelerini dile getirdi.