2019 Yılı Sonunda İhracatta Yüzde 10’luk Artış Hedefleniyor
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Öksüz, tekstil sektörünün geçtiğimiz yıla ait durumunu değerlendirerek 2019 yılı hedeflerini açıkladı.
Ahmet Öksüz, Türk tekstil ve hammaddeleri sektörünün, AB’nin Çin’den sonraki en büyük tedarikçisi olduğunu söyledi. Geçtiğimiz yılı yüzde 4’lük bir ihracat artışı ile 10.5 milyar dolarla tamamladıklarını belirten Öksüz, 2018’in özellikle yeni pazarlara girme açısından önemli geçtiğini ifade etti. Mevcut pazarların yanında potansiyel pazarları da ihmal etmediklerinin altını çizen Öksüz, “Toplamda 188 ülkeye ihracat gerçekleştirdik. Sektör olarak en fazla ihracatı 5.4 milyar dolar ile Avrupa Birliği ülkelerine yaptık. Ülkeler itibariyle bakıldığında ise en büyük ihracat pazarlarımız Almanya ve İtalya’ya bu dönemde ihracatımız 870 milyon doların üzerinde gerçekleşti.
İlk 20 ihracat pazarımızın 15’inde ihracat artışı gerçekleştirdik.” şeklinde konuştu. Tekstil ve hammaddeleri sektörü olarak 2019 yılında yüzde 10’luk bir ihracat artışı rakamına ulaşmayı hedeflediklerini anlatan Öksüz, ilk aşamada 11 milyar doların üzerine çıkacaklarını kaydederek şöyle devam etti. “Sektörümüz ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücüne ulaşmakta güçlük çekiyor. 2017 yılında yüzde 86 doluluk oranına sahip olan Tekstil Mühendisliği bölümlerinin doluluk oranları bu yıl yüzde 42’ye kadar düştü. 2018-2019 döneminde tekstil mühendisliği bölümünü sadece 228 öğrenci tercih etti. Tekstil ve Hazırgiyim İhracatçı Birlikleri, Türkiye Tekstil İşverenleri Sendikası ve YÖK işbirliği ile bir mutabakata vardık. Bu kapsamda tekstil mühendisliğini tercih eden öğrencilere iş garantili burs sistemi için bir yol haritası oluşturduk. Bakanlık onayını alır almaz asgari ücrete eşit olacak bir burs miktarı ile programı başlatacağız.”
KENEVİR SEKTÖRÜMÜZE CİDDİ BİR FAYDA SAĞLAYABİLİR
Kenevir ekiminin tekrar başlatılması yönündeki açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söylemlerine ek olarak Öksüz, “Ketenin hammaddesi olan ve tekstilde de kullanılan kenevir, sektörümüz için yeni bir alan yaratabilir. Bunun üzerine çalışıp Türkiye’de üretimi olmayan ketenin de önü açılabilir ve sektörümüze ciddi bir fayda sağlayabilir.” şeklinde konuştu.