“2024 Yılında Eskisinden Daha Güçlü Ürünlerle Pazarda Yerimizi Alacağız”
Röportaj: Özge Çağıl Sütcü
YGN Mekatronik Müdürü Doç. Dr. Yusuf Azrail Uskaner: “2023 yılını, tekstil üretim sektöründeki durgunluğu değerlendirerek ve öz gelişime ağırlık vererek geçirdik. Özellikle ürün gamımızı ve otomasyon alt yapımızı zenginleştirdik. Pazar canlanınca eskisinden daha güçlü ürünlerle yerimizi alacağız.”
Mühendislik, danışmanlık, üretim, ithalat, ihracat ve ticaret şirketi olan Uslan Ar-Ge, Gaziantep Üniversitesi, Teknopark’ta faaliyet gösteriyor. Türkiye’de ve Ortadoğu’da teknolojik gelişmelere uygun makine üretimiyle sentetik tekstil makinelerinin üretim merkezi olmak için yola çıkan firma, sentetik iplik makineleri ve teknolojileri alanında uzmanlığa sahip. Uslan Ar-Ge bünyesinde 2014 kurulan ve yine aynı çalışma alanında faaliyet gösteren YGN Mekatronik, ise üretimlerine ve Ar-Ge çalışmalarına devam ediyor.
YGN Mekatronik Müdürü Doç. Dr. Yusuf Azrail Uskaner ile Tekstil Teknoloji dergisi ocak özel sayısı için röportaj gerçekleştirdik. Uskaner dergimize; tekstil sektörünün durumu, 2024 öngörüleri ve Ar-Ge çalışmalarından bahsetti. Röportajın öne çıkan başlıkları şöyle:
“İplik Makineleri ve Teknolojilerinde Yerli Üretim Oldukça Kısıtlı”
Tekstil makineleri pazarı, tekstil ürünleri gibi çok geniş ve çok çeşitli ürünler barındıran bir pazar. Bu pazarda yerli üretim oldukça kısıtlı ve makine pazarı ise âdeta işgal altında. Dış ticarette ‘844400 GTİP’ koduyla verilen açık ise bunun en bariz habercisi. İç piyasada yerli ürünlerin ön plana çıkması, şu an için öncelikli hedefimiz. Tabi ki zaman zaman öne çıkan ihracat fırsatlarını da değerlendirmeye gayret gösteriyoruz. Her şeyden önce ürünlerimize ve teknik alt yapımıza güveniyoruz. ‘Kâsende balın olsun, arı Bağdat’tan gelir’ sözüne inanıyoruz. Bu konuda ülkemizin politikalarıyla da paralel bir yol çiziyoruz. Öyle ki Ar-Ge çalışmalarımızı, ‘TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı’nın (TEYDEB) projeleriyle şekillendirerek ilgili konularda pazara karşı elimizi güçlü tutuyoruz. Kalitemizden ve teknolojimizden ödün vermiyoruz. Bu durum; TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın dikkatinden kaçmadı ve Gaziantep’e geldiği sırada ziyaretleriyle bizlere onur verdi. Özellikle, bulunduğumuz coğrafyada yaşanan acı deprem tecrübesinin yarasını sarmak adına devletimiz, ‘TEKNO ÇABA’ proje çağrısıyla bölgeye ve derin yaralar alan sanayimize destek oldu. Bu desteğin devamında ise bizzat Prof. Dr. Hasan Mandal’ın ziyaretlerinde kısaca bahsedilen ihtiyaç ve istekleri derinlemesine incelemek üzere Dr. Alp Eren Yurtseven de firmamızı ziyarete geldi. Yurtseven, TEYDEB projelerinin katkısını, ticarileşmesini ve yol açtığı yeni projeleri ilgiyle inceledi.
YGN Mekatronik olarak mevcut pazarda büyük tesisler ve büyük kapasitelere karşın tekil veya küçük ölçekli, modüler, esnek üretim kabiliyetine ve hızlı üretim değiştirilebilen kısacası ‘pazara göre değişen, değiştirilebilen’ makineler üretiyoruz. Esasında iş ortaklarımızın ihtiyaçları, bizim gördüğümüz ticari fırsatlar ve onların mevcut kabiliyetleri, Ar-Ge çalışmalarımıza yön veriyor. TÜBİTAK TEYDEB’in katkılarıyla makine envanterimizi de her geçen gün genişletiyoruz.
“Uslan Spinlab Modelimiz 2023 Sonuna Kadar 15 Adet Satıldı”
2019 yılında özellikle numune üretim ihtiyaçları için geliştirilen Uslan Spinlab modeli, 2023 sonuna kadar 15 adet sattı. Böylelikle, projede planlanan ticari hedefin üzerine çıktı. Bu makinede farklı polimerlerin ve bu polimerlerden üretilebilecek farkı ipliklerin araştırmasını yaptık. 2021 yılının sonlarına doğru başlayan PET MY24 modelinin projesiyle polyester iplik gereksinimlerini ve üretim isterlerini derinlemesine öğrendik. 2022 yılında bu ürünü geliştirmek ve polyester hammaddelerini kullanarak üretilecek ipliklere performans kazandıracak prosesleri keşfettik. Çoğunlukla deneysel olan bu süreç, en önemli ve en temel ürün olan POY/FDY konseptini ve gereksinimini anlamamızı sağladı. 6 Şubat 2023’te yaşanan deprem felaketinin ardından bölgeye destek olmak isteyen TÜBİTAK TEYDEB, ‘TEKNO ÇABA’ başlıklı proje çağrısında bulunduğunda mevcut tekstil sektörü ve tekstil makine sektörünün durgunluğunu kendi bünyemizi geliştirmek üzere değerlendirme fırsatı bulduk. Bu kapsamda başvurusunda bulunduğumuz POY/FDY iplik üretim makinemizin projesini daha tamamlamadan aynı konsepti farklı modellerle de destekleyerek projemizi ticarileştirme imkânı bulduk. ‘Yerli ve Milli’ sanayimizi geliştirmek üzere ürünlerimizi ve hizmetlerimizi sürdürmeye devam ediyoruz.
“Kendinden Boyalı İpliğe Öncelik Veriyoruz”
Özellikle en çok üzerinde durduğumuz konu tekstil ürünlerindeki boyama işlemlerinin oluşturduğu kirlilik. Bu sebeple kendinden boyalı iplikler üretilmesini ön plana çıkarmaya çalışıyoruz. Öte yandan geri dönüşüm ve biyobozunur polimerler hakkındaki gelişmeleri yakından takip ederek gerekli hamleleri Ar-Ge süreçlerimize göre uyguluyoruz.
Sürdürülebilir bir endüstrinin geleceği için dijitalleşme ve Ar-Ge projeleri bir zorunluluk haline geldi. Bizim sektörümüzdeki makinelerde stabilite ve ölçülen değerler oldukça kritik. Bu konuda otomasyonunu kendimiz yaptığımız makinelerimizde Endüstri 4.0 uygulamaları ve hassas ayarlanmış kontrol algoritmaları makinelerimizi güçlendiriyoruz.
“2024’ün Ortalarına Doğru Tekstil Üretiminde Artış Yaşanacağını Öngörüyoruz”
Kendimizi, makine üreticisi olarak değil iş ortağı olarak görüyoruz. Dolayısıyla iş ortaklarımızın değeri, kazancı bizim için de bir değer ve kazanç. Öte yandan; ‘Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz’ diyoruz. Kendimizi ifade etmek için en doğru aracın yaptığımız geliştirdiğimiz ürünler olarak görüyoruz. Bu yaklaşımımızdan dolayı da olabildiğine uzun iş birlikleri ve ticari dostluklar kuruyoruz.
2023 yılını, tekstil üretim sektöründeki durgunluğu biraz değerlendirerek ve öz gelişime ağırlık vererek geçirdik. Özellikle ürün gamımızı ve otomasyon alt yapımızı zenginleştirdik. Kısacası pazar canlanınca eskisinden daha güçlü ürünlerle yerimizi alacağız.
Her sektörde genel iniş ve çıkışlar oluyor. 2023 oldukça durağan ve sakin bir yıl oldu. 2024’ün ortalarına doğru bu durağanlığın tekstil üretiminde azalacağını veya nispeten artış yaşanacağını ön görüyoruz. Ancak tekstil makine sektörü, tekstil üretim sektörüne doğrudan bağlı birkaç ay önce veya birkaç ay sonrasında yine tekstil üretim sektörüne bağlı olarak canlanacak. Yeni ürünler ise her gün gelecek. Teknolojimizin sınırı, hayal gücümüz bile değil artık.
Bildiğiniz üzere 2024 yılında ITM 2024 Fuarı gerçekleştirilecek. ITM 2022, özellikle pandemi sonrası iyi bir atılım, yoğun bir katılımla gerçekleşmişti. Fuar için planlarımızı açıklamak için henüz erken ancak güzel şeyler sergileyeceğiz. 2022’de bizi ilgiyle takip eden müşteri veya müşteri potansiyellerimiz, bu sefer şaşkınlık ve hayranlıkla takip edecek.