24 Saatte İş: Sanayi ve Üretimde Doğru Adayı En Kısa Sürede Bulmanızı Sağlıyor
Gizem Yasa ve Mert Yıldız
Türkiye’nin kalkınmasındaki en önemli sorunların başında istihdam piyasasındaki verimsizlik geliyor. Nitekim pek çok büyük şirketin İnsan Kaynakları yöneticileri, gerekli donanıma sahip kalifiye eleman bulmakta zorlandıklarını söylüyor. Türkiye’de 3,5 milyon işsiz olduğunu düşünürsek, işveren ile adayların birbirini bulamadığı sonucu ortaya çıkıyor. İş veya işçi bulma sürecindeki bir diğer sorunda sürecin uzun olması. Çünkü işe alım süreçleri bazen haftalarca hatta aylarca sürebiliyor.
İki genç girişimci Gizem Yasa ve Mert Yıldız, iş ve işçi bulma sürecinde yaşanan bu sorunlara çözüm olacak bir uygulama geliştirdi: ’24 Saatte İş’ uygulaması ile şirketler ilan verdikten 28 dakika sonra ilk başvurusunu alıyor, 18 saat içerisinde adayla görüşmeye başlıyor. Ortalama işe alım süresi ise 38 saat.
24 Saatte İş uygulamasının kurucuları Gizem Yasa ve Mert Yıldız ile Tekstil Teknoloji dergimiz için bir röportaj gerçekleştirdik. Uygulamanın kuruluş hikâyesini ve diğer uygulamalardan farklarını anlatan Yasa ve Yıldız, aynı zamanda hedefleri ve yeni projeleri hakkında da bilgiler verdi.
Öncelikle 24 Saatte İş uygulamasının kurucularını tanımak isteriz. Bize kendinizden bahseder misiniz?
Gizem Yasa: 2005 yılında Chicago Üniversitesi Ekonomi bölümünü bitirdikten sonra kariyerime New York’ta hukuk alanında ettim. Özellikle halka arz, şirket birleşmeleri gibi konularda uzmanlaşmış Wachtel&Masyr LLP’de çalıştım. Eş zamanlı olarak Coracor isimli tasarım şirketini kurdum ve 21 farklı şehirde, farklı noktalarda satışı yapılan bir marka haline getirdim. 2011 yılında Türkiye’ye dönünce Butigo markasının tasarım ve markalaşma süreçlerini yönettim. 2015 yılında, Butigo markasının Ziylan Grup’a satışının gerçekleştirdim. Sonrasında Çiçeksepeti, Modanisa gibi e-ticaret şirketlerine danışmanlık yaptım. 2017 yılında ise Mert ile birlikte 24 Saatte İş’i kurduk.
Mert Yıldız: Johns Hopkins Üniversitesi Biyomedikal Mühendislik bölümünü bitirdikten sonra Columbia Üniversitesi’nde Matematik yüksek lisansını tamamladım ve London School of Economics’te doktora çalışmalarımı sürdürdüm. Sonrasında 15 yıl süresince ING Bank (Londra), Rennaissance Capital (Rusya), Burgan Bank (Kuveyt) gibi farklı ülkelerdeki çeşitli şirketlerde ekonomist olarak çalıştım. Türkiye’ye dönmeden önce dünyanın en ünlü ekonomistlerinden Nouriel Roubini ile birlikte çalıştım. Londra Roubini Global Economics’te Gelişmekte Olan Ülkelerden Sorumlu Baş Ekonomist olarak görev yaptım. Türkiye’ye döndükten sonra ekonomi konusundaki birikimlerimi aktarmak için Foresight Danışmanlık isminde bir şirket kurdum.
24 Saatte İş uygulamasının kuruluş hikâyesini anlatabilir misiniz? Uygulamayı kurmaya nasıl karar verdiniz? İş ve personel bulma ile ilgili sektörlerin yaşadığı sıkıntılar ve ihtiyaçları mı sizi bu platformu kurmaya yönlendirdi?
Mert Yıldız: Ben ekonomist olarak pek çok konuşmamda, devletin üst düzeyi, bakanlar ve iş adamları ile yaptığımız toplantılarda Türkiye’nin kalkınmasının önündeki en önemli sorunlardan birinin istihdam piyasasındaki verimsizlik olduğunu belirtmiştim. Büyük şirketlerle konuştuğunuzda hep çalışan bulmakta zorlandıklarını dile getirirler. Diğer yandan ülkemizde 3,5 milyon işsiz insan var. Bu durum işveren ve adayların birbirini bulamadığını gösteriyor. Gelişmiş ülkelerde bu sorunun nasıl çözüldüğüne baktığımızda teknolojinin önemli bir etken olduğunu gördük. Bu sıralarda eski dostum Gizem, Avrupa’da bu konuda yeni girişimler olduğunu söyledi. Araştırdık ve bu tür bir modelin Türkiye’de yerelleştirilirse başarılı olacağına karar verdik. Kolları sıvadık ve bu işe giriştik. Nitekim öyle de oldu.
“24 Saatte Başvurunuza Dönüş Garantisi Veriyoruz”
24 Saatte İş uygulamasını diğer uygulamalardan ayıran en önemli özellikler nelerdir? Kullanıcılara ne tür avantajlar sunuyor?
Gizem Yasa: Bizi diğer uygulamalardan ayıran en önemli özellik hız. Şu anda iş piyasasının içinde ciddi bir ağırlık kazanan Z kuşağı, 2030 yılı itibariyle global iş gücünün yüzde 75’ini oluşturacak. Bu jenerasyon gününün çok büyük bir kısmını mobil ekranda geçiriyor ve pek çok ihtiyacını akıllı telefonları üzerinden gideriyor. Mevcut IK çözümlerinde işe alım süreçleri aylarca devam ettiği için yeni jenerasyon kendine iş bulmak için hızlı bir alternatif yöntem arıyor. 24 Saatte İş tam da bu aşamada önemli bir ihtiyaca cevap veriyor. 24 Saatte İş ile haftalarca aylarca başvurunuza yanıt beklemeniz gerekmiyor. Biz 24 saat içinde başvurunuza dönüş garantisi veriyoruz. Bu hem işveren hem de aday tarafında önemli bir avantaj. Aranan adayın hızlıca bulunması ve iş arayanların da yine hızlı bir şekilde başvurusuna dönüş alabilmesi büyük bir artı. Ayrıca lokasyon özelliği sayesinde adaylar kendilerine en yakın işi, işverenler de en yakın adayı bulabiliyor. İçinden geçtiğimiz pandemi döneminde kimse 3-4 araç değiştirerek işe gitmek istemiyor. Lokasyon özelliği sayesinde İstanbul gibi trafiği çok olan büyük şehirlerde işe yürüyerek gitme lüksüne sahip olunabiliyor.
24 Saatte İş uygulamasının en önemli özelliklerinden biri hem şirketler için hem de çalışan adaylar için en hızlı uygulamalardan birisi olması. Bu hızı rakamlarla örnekleyebilir misiniz?
Gizem Yasa: 24 Saatte İş’te ilan açan şirketler ortalama 28 dakika içerisinde ilk başvurusunu alıyor, 42 dakika içerisinde ise en az 1 adayla etkileşime geçiyor, ilk randevu 6 saat içerisinde oluşturulup, 18 saat içerisinde adayla görüşme başlıyor. Ortalama işe alım süresi ise 38 saat. İlanı açtıktan 2 saat sonra anlaşan aday ve şirket oldu. İtiraf ediyoruz bu rekor süre bizi de şaşırttı.
24 Saatte İş uygulamasında süreç nasıl bu kadar hızlı işliyor? Hem süreci hem de bunu nasıl başardığınızı anlatabilir misiniz?
24 Saatte İş’te aday ile şirket doğrudan iletişim kurabiliyor. Karşılıklı anında mesajlaşarak süreci sekteye uğratmaksızın ilerleyebiliyorlar.
Bunun yanı sıra, 24 saat içerisinde şirketin geri dönme zorunluluğu var, eğer dönmezlerse adayın başvurusunu bir daha görmemek üzere kaybediyorlar. Bu da şirketlerin sürece daha fazla dâhil olmasını ve aday-şirket etkileşimini artırıyor ve hızlandırıyor. Burada mobil uygulama olmamızın da avantajı çok büyük. Hep hayatlarının bir parçası gibiyiz.
Ayrıca, sosyal medya mecralarında günlük bazda alışık oldukları bir formatımız var, bu da hayatın doğal akışının bir parçası olmamızı ve bu süreci de keyifli bir şekilde uygulama içinde vakit geçirerek çözümlemelerini sağlıyor.
“Bugüne Kadar 220 Bin Kişi İş Buldu”
24 Saatte İş uygulamasının pazar payını ve kurulduğu günden bu yana sonuçlandırdığı başvuruları rakamlarla açıklayabilir misiniz?
Bu konuda henüz bir pazar payı ölçümü yapılmıyor çünkü biz eskiden var olmayan, yeni bir pazar yaratıyoruz. Alışkanlıkları arasında online ilan vermek olmayan mikro ölçekli şirketleri ve kobileri yeni bir sistemle tanıştırarak dijitalleştiriyoruz. Biz gazete ilanlarının, cama asılan “eleman aranıyor” yazılarının yerini alıyoruz ve küçük işletmelere daha fazla ve çok daha hızlı bir alternatif yol sunuyoruz. Bugüne kadar yaklaşık olarak 220 bin kez platform üzerinden iş bulundu.
Gelecek planlarınız nedir? Sanayi ve üretim tarafı için çalışmalarınız olacak mı?
Önümüzdeki dönemde de ağırlığı sanayii ve üretim tarafına vermeyi sürdüreceğiz. En büyük hedefimiz üretim sektöründe nitelikli çalışan adaylarını çok hızlı bulma konusunda açık ara lider olmak. Sanayide işe alım dendiğinde akla ilk gelen ismin 24 Saatte İş olması. Bu alanda büyük bir potansiyel olduğunu düşünüyoruz. Benzer şekilde lojistik ve kurye tarafındaki konsantrasyonumuz da önümüzdeki dönemde yüksek olacak.
Uygulamayla ilgili yeni projeleriniz veya yatırım düşünceniz var mı? Varsa bunlardan da bahsedebilir misiniz?
Pazarın ihtiyaçları değiştikçe adaptasyon kabiliyetimizi ve hızlı ayak uydurabilme kasımızı kullanarak farklı kulvarlarda güçleniyoruz. Bu kapsamda önümüzdeki dönemde ağırlığı sanayii ve üretim tarafına vermeyi hedefliyoruz. Bu tarafta çok ciddi bir talep ve nitelikli çalışan adaylarına ihtiyaç var. İlk başta bahsettiğimiz doğru adayların doğru şirket ve pozisyonlarla en etkin ve hızlı şekilde bir araya gelmesi çok kritik. Eski yöntemlerle bu pozisyonları doldurmak çok zor iken 24 Saatte İş ile bu süreci çok kolaylaştırdık. Covid-19 süreci sanayi ve üretimin ihtiyaçlarına cevap verme konusunda uzmanlaştığımız bir dönem oldu. 2021 yılının ilk yarısında yakın coğrafyada faaliyet gösterme planlarımız var. 2022’de daha uzak coğrafyalara açılmak istiyoruz.
Önümüzdeki dönemde yapay zekâ ve makine öğrenmesi kullanılarak adayların ve şirketlerin buluşmasını hızlandırmayı hedefliyoruz. Aynı şekilde adayların da kendi aralarında iletişimde oldukları, potansiyel işverenlerini birbirlerine sorabilecekleri, referans alıp verebildikleri, işe alım süreçlerinin baştan uca takip edilebildiği, güvenilir bir dünya yaratmak istiyoruz.
Röportaj: Dilek HAYIRLI