“Ürünlerimizi Pazara Tanıtma Fırsatı Bulduk”
Röportaj: Dilek HAYIRLI
Günteks Kimya Genel Müdürü Zeydin Yaşar; “Avrupa, Ortadoğu ve Asya’dan birçok sektör profesyoneliyle temas kurduk. Ürünlerimizi tanıtma fırsatı bulduk. Piyasada markamız artık biliniyor ve bu bizim için büyük bir kazanım.” dedi.
Günteks Kimya firması Garment Tech İstanbul Fuarı’nda mümessilliğini yaptığı Çin menşeli nakış makineleri üreticisi CBL’nin ürünlerini sergiledi. Ürünlerinin fuar süresince yoğun ilgi gördüğünü ve müşterilerden olumlu tepkiler aldıklarını dile getiren Günteks Kimya Genel Müdürü Zeydin Yaşar, fuar deneyimi ve sektörün güncel durumuna dair açıklamalarda bulundu.
“Piyasadaki En İyi Markalarla Eşdeğer, Dayanıklı Nakış Makineleri Getirdik”
Zeydin Yaşar, Günteks firmasının kimya sektörünün yanı sıra baskı ve nakış makineleri tedarikinde de aktif rol üstlendiğini belirtti. Yaşar; “Son bir buçuk yıldır Türkiye’ye dünya çapında özellikle Uzakdoğu’da popüler olan nakış makinelerini getirmeye başladık. Getirdiğimiz makinelerin piyasanın en iyi markalarıyla eşdeğer kalitede olduğunu düşünüyoruz ve bu alanda fark yaratacağımıza inanıyoruz.” yorumunu yaptı.
CBL markasının yaklaşık 20-25 yıldır Uzakdoğu’da pazar lideri olduğunu söyleyen Yaşar, makinelerin kalitesini ise şöyle özetledi: “Makinenin dayanıklılığı ve kalitesi ilk bakışta kendini belli ediyor. 20 yıl boyunca problemsiz kullanılabilecek bir makine olduğunu iddia ediyoruz. Sektörün duayenlerinden aldığımız olumlu geri dönüşler de bunu destekliyor.”
“Tunus, Fas ve Mısır’dan Çok Sayıda Müşterimizi Ağırladık”
Fuarın zorlu bir süreçte, küresel ekonomik dalgalanmalar ve savaşların gölgesinde gerçekleştiğine dikkat çeken Yaşar, tekstil sektöründeki göçün Türkiye için büyük bir problem olduğunu vurguladı: “Ülkemizden Mısır’a ciddi bir firma göçü var. Buna rağmen biz direnmeyi sürdüreceğiz, fuarlara katılarak var olduğumuzu dünyaya göstermeye devam edeceğiz. Bu fuarda Tunus, Fas ve Mısır gibi birçok ülkeden müşterilerimizi ağırladık. Şu an durağan bir dönem yaşıyoruz ama birkaç yıl içinde sektörün eski günlerine dönmesini umut ediyoruz.”
Fuarın çok uluslu ziyaretçi profilinin önemine değinen Yaşar, Avrupa, Ortadoğu ve Asya’dan birçok sektör profesyoneliyle temas kurduklarını belirtti. Yaşar; “Satış yapmak bu dönemde biraz zor olsa da en azından ürünümüzü tanıtma fırsatı bulduk. Piyasada markamız artık biliniyor ve bu bizim için büyük bir kazanım.” ifadelerini kullandı.
Hazır Giyim ve Nakışta Yeni Trend: Boncuk İşleme
Yakın gelecekte konfeksiyon ve hazır giyim sektöründe ön plana çıkacak trendler hakkında da değerlendirmelerde bulunan Yaşar, nakış sektöründe boncuk işlemenin yükselişte olduğunu söyledi. Yaşar; “Biz de makinelerimize son teknoloji aparatları ekleyip bu trende ayak uydurmaya çalışıyoruz. Gelecekte sektörde hangi trendler ön plana çıkarsa biz de Ar-Ge çalışmalarımızı ona göre şekillendireceğiz.” diye konuştu.
“Tekstilde Devlet Politikası Gerekli”
Yaşar, 2025 yılı ikinci yarısı ve 2026 beklentileri hakkında ise daha kapsamlı bir değerlendirme yaptı. “Tekstil sektörünün devlet politikası haline gelmesi gerekiyor. Çünkü tekstil ve konfeksiyon milyonlarca çalışanı ile çok büyük bir sektör. Katma değer düşük gösterilmeye çalışılsa da tekstil, ülke ekonomisi ve istihdam için kritik öneme sahip. Devletin bu sektöre özel bir bakanlıkla yaklaşması gerektiğine inanıyoruz. Çünkü şu anda en büyük firmalarımız yurt dışına yöneliyor, Türkiye’de büyük bir boşalma yaşanıyor. Bu durum, halkımız ve emeklilerimiz için çok olumsuz sonuçlar doğuracak. Biz bu durumun bilincindeyiz, herkesin de olmasını istiyoruz.”





