Almanya Tekstil Makine İhracatında İlk Sıralarda Yer Alıyor
Almanya’da kalifiye bir iş gücü, güçlü sermaye yapısı ve yolsuzluk oranı düşük olan sosyal bir pazar ekonomisi vardır. Avrupa’nın en büyük ve en güçlü ekonomisine sahiptir. ABD, Çin ve Japonya’nın ardından Dünya’nın en büyük dördüncü ekonomisidir. Hizmet sektörü tüm GSYİH’nin yüzde 71’ini, sanayi yüzde 28’ini ve tarım yüzde 1’ini oluşturmaktadır. İşsizlik oranı yüzde 5 civarındadır. Dünya’nın en verimli çalışan iş gücüne sahip ülkelerinden biridir. Para politikaları merkezi Frankfurt’ta bulunan Avrupa Merkez Bankası tarafından yönetilmektedir. Önde gelen sanayi alanları; otomotiv, ilaç, kimya, bilgi teknolojileri ve iletişim, çelik, enerji ve inşaat gibi alanlardır.
Almanya özellikle tekstil makineleri sektöründe dünyanın önde gelen tedarikçileri arasında yer alıyor. Dünya Tekstil Makine İhracatı ülke sıralamasına baktığımızda Almanya’yı ilk sıralarda görmemiz mümkün. ‘Dokumaya Elverişli Maddelerin Tekstüre Edilmesine’ mahsus makinelerin ihracatında Almanya 331 milyon dolarlık payı ile birinci sırada yer alıyor.
‘Elyafın ve İpliklerin Hazırlanmasına Mahsus Makinelerin’ ihracatında, 840 milyon dolarlık payı, ‘Keçe ve Dokunmamış Mensucat İmalat Finisajlamaya Mahsus Makinelerin ihracatında 419 milyon dolarlık payı, ‘Tekstil Makineleri Yedek Parçaları’ ihracatında 708 milyon dolarlık payı ve ‘Boya Terbiye Makineleri’ ihracatında 1.045 milyar dolarlık ihracatıyla birinci sırada yer alıyor. Almanya ‘Dikiş Makineleri’ ihracatında ise 484 milyon dolarlık ihracatıyla Çin ve Vietnam’dan sonra ikinci sırada yer alıyor.
Türkiye’nin En Çok Tekstil Makinesi İthal Ettiği Ülkelerin Başında Almanya Geliyor
Tekstil ülkesi Türkiye, dünyanın sayılı tekstil makine ithalatçılarından biridir. Gerek Batı ülkelerinden gerekse de Asya ve Uzakdoğu’dan büyük miktarlarda ithalat yapılıyor. Türkiye’nin en çok tekstil makineleri ithal ettiği ülkelere baktığımızda Almanya’nın ilk sıralarda yer aldığını görürüz.
– Dokumaya elverişli sentetik veya suni maddelerin ekstrüzyonu, çekilmesi, tekstüre edilmesi vb için makine ve cihazları Almanya ve Çin’den,
– Dokumaya elverişli elyafın hazırlanması, eğirme, katlama, bükme ve ipliklerin hazırlanmasına mahsus makineleri Almanya, İsviçre, İtalya, Japonya ve Çin’den,
-Dokuma makinelerini (tezgahlar) Belçika, İtalya, Almanya ve Japonya’dan,
-Tekstil makineleri için yardımcı makine, cihaz ve aksam-parçaları (jakard, mekik, tarak, üretme memeleri, platin, tığ vb) Almanya, Çin ve İtalya’dan,
-Keçe veya dokunmamış mensucat imalatına veya finisajına mahsus makine ve cihazlar; şapka kalıpları Almanya ve Çin’den,
-Dokuma ipliklerin, mensucatın yıkanması, temizlenmesi, kurutulması, ütülenmesi, sarılması, katlanması vb için makineleri Almanya, İtalya ve Çin’den,
-Dikiş makineleri, dikiş makineleri için imal edilmiş mobilya, tabla ve mahfazalar ve dikiş makinelerinin iğneleri Çin, Japonya, Almanya, Vietnam ve İtalya’dan ithal ediliyor.
TÜİK’in 2018 yılı istatistik kayıtlarına göre Türkiye, 2018 yılında toplam değeri 86.7 milyon dolar olan 1804 adet yuvarlak örgü makinesi ithal etti. Bu makinelerin 637’si Çin’den, 616 adedi ise Almanya’dan ithal edildi.