Andritz, Endüstri 4.0’a Odaklanıyor
Tüm dünyadaki özel endüstriler için kapsamlı bir ürün portföyü sunan Andritz, teknolojileri ve servis çözümleri ile tüm büyük iş alanlarında dünya liderleri arasında bulunuyor. Özelleştirilmiş çözümler Andritz’in başarısının anahtarını oluşturuyor.
Tüm dünyadaki farklı endüstriler için çözümler ve hizmetler sunan Andritz, Avusturya’nın Graz kentinde buluyor. Yaklaşık 29 bin çalışanı olan firma, 40’tan fazla ülkede 280’den fazla tesisi işletiyor.
Andritz Küsters GmbH Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Nonwoven Bölüm Başkanı Andreas Lukas ile röportaj gerçekleştirdik. Lukas, firmanın makine üretimlerinde; Endüstriyel Nesnelerin İnterneti ve Endüstri 4.0 konularına ağırlık verdiklerini açıkladı.
Andritz’in son teknoloji markası Metris hakkında bilgi verir misiniz?
Andritz, mevcut ve yeni tesisler için tek bir teknoloji markası olan Metris kapsamında, cazip dijital çözümler sunmak amacıyla bu alandaki uzmanlık deneyimini bir araya getirdi. Metris teknolojileri, IIoT (Endüstriyel Nesnelerin İnterneti) ya da Endüstri 4.0 alanında en son teknolojiye sahip ürünlerdir ve tamamen bireysel müşteri ihtiyaçlarına göre uyarlanabilmektedir.
Andritz, ITMA’ya geniş bir ürün portföyü ile katıldı…
Wetlace adlı ürünümüzle ‘Endüstriyel Nesnelerin İnterneti’ alanına ağırlık verdik. Wetlace, trend haline gelen çözümlerin güzel bir örneği. Bu çözümü, Fransa ve İran’da iki şirkete kurduk. Bu yüzden odak noktamız gerçekten IIoT ve Endüstri 4.0’dır. Özellikle otomotiv endüstrisindeki uygulamalar için kadife keçe üretiminde en son iğneleme teknolojimizi sunduk. Uzun ömürlü fırça tasarımı, yüksek üretim kapasiteleri için bir gereklilik olmakla birlikte üretim maliyetlerini düşürüyor ve müşteriler için yüksek yatırım getirisi sağlıyor. Ayrıca yeni nesil çapraz katman teknolojisi ProWin sistemini sunduk. ProWin, yaklaşık 200 sistem kurulmuş olarak piyasada yüksek düzeyde kabul görmüş ProDyn ve ProWid’in gelişmiş versiyonudur. Bu teknoloji mevcut ağırlık profili seçeneklerini iyileştiriyor ve gerçek üretim kapasitesini arttırıyor.
Müşterilerin taleplerine cevap vermek adına nasıl bir üretim yöntemi izliyorsunuz?
Bir inovasyon yapmadan önce müşterinin sürecini anlamaya çalışıyoruz. Doğrudan iletişim ile müşterilerden farklı şeyler öğreniyoruz. Sektörün ihtiyaçlarını anlamak için de büyük birliklerin üyesi olan müşterilerimizin süreçlerini takip ediyoruz. Tekstilde dünya çapında faaliyet gösteren organizasyonlara katılıyor ve dokuma tezgâhı sektöründeki trendleri ve müşteri ihtiyaçlarını anlamaya çalışıyoruz. Ardından, makine ve ekipman geliştirme aşamasında bu bilgilerden faydalanıyoruz. Fakat daima toplam maliyete odaklanarak müşterilerin kendi ihtiyaçlarına uygun süreçler kurabilmesini sağlıyoruz.
Geçtiğimiz son 12 ayda şirketinizin elde ettiği en büyük başarılar nelerdir?
Geçtiğimiz son 12 ayda Endüstriyel Nesnelerin İnterneti alanına odaklandık ve temizlik bezlerinde büyük gelişimlere imza attık. Sürdürülebilirlik ve tıkanma yapmayan temizlik bezlerinde en yeni teknolojileri kullanıyoruz.
İhracat pazarı açısından değerlendirecek olursanız, Türkiye, şirketiniz için nasıl bir öneme sahip?
Türkiye, iğne tezgâhında en çok önem verdiğimiz ülkelerden biri. Ürün portföyümüzde bulunan tüm süreçler, Türkiye’de iğne tezgâhı sektöründe de kullanılıyor.
Nonwoven sektöründe müşterilerinizin talepleri ne tür eğilimler gösteriyor?
Daha çevre dostu olmak, daha enerji tasarrufu sağlamak ve sürdürülebilirlik özellikle ıslak mendilde önemli konulardır. Artan talepler arasında; yanıcılık ve tuvalete atılma gibi özellikler, atıkların azaltılması ve eski ürünlerin üretimde tekrar kullanımının artırılması gibi konular yer alıyor.
Önümüzdeki birkaç yıla yönelik planlarınız ve projeleriniz nelerdir?
Önümüzdeki birkaç yıla dair planlarımız, tüm tedarik zincirini ve nihai ürüne kadar tüm hammadde sürecini daha iyi anlamak olacak. Bu nedenle Andritz, geçtiğimiz yıl, son kullanıcının ihtiyaçlarını anlayarak ve hammaddeden başlayan süreçte geliştirmeler yaparak geri dönüşümde daha verimli sonuçlar elde etti.
Röportaj: Dilek Hayırlı