Archroma ile Somelos, Su Tasarruflu Yeni Boyama ve Terbiye Prosesi Geliştirdi
Sürdürülebilir çözümlere yönelik özel kimyasal ürünlerde küresel öncü olan Archroma ve Portekiz’de dünyaca ünlü dikey entegre tekstil grubu Somelos, atık su oluşturmayan yeni, su tasarrufu sağlayabilen boyama ve terbiye prosesi ile sürdürülebilir pamuk işlemeyi geliştirmek için birlikte harekete geçti.
Geleneksel pamuk boyama ve terbiye işlemleri önemli miktarda su ve kimyasal girdi gerektiriyor ve büyük miktarda atık su üretiyor. Özellikle uzun ömürlü yıkama etkisi, geleneksel olarak renk yoğunluğunu elde etmek ve yıkanmış kontrastı elde etmek için iki yoğun su işlemine ihtiyaç duyuyor. Bu tür kaynak yoğun süreçlere güvenmek 1958’deki kuruluşundan bu yana Somelos’a ev sahipliği yapan Portekiz gibi kuraklık ve su kıtlığından etkilenen ülkeler için özellikle endişe verici oluyor.
Yeni proseste boya ve oksidasyon banyolarını hazırlamak için sadece su kullanılıyor
Bu zorluğun üstesinden gelmek için Archroma ve Somelos, pamuklu kumaşlarda içlik ve gömleklik üretimi için Yeni Kuru Boyama/Oks Terbiye prosesini geliştirdi. Proses, Archroma’nın oksidasyon ile fiksasyonu tek bir adımda birleştiren Pad-Ox boyama işlemine dayanıyor. Ozon ve lazer işlemleri de dahil olmak üzere yıkama efektleri için en son teknolojileri kullanarak geleneksel pamuk boyama ve terbiye işlemlerine kıyasla %97’ye varan su tasarrufu sağlıyor. Yeni Kuru Boyama/Oks Terbiye prosesinde boya ve oksidasyon banyolarını hazırlamak için sadece su kullanılıyor. Archroma Diresul® RDT sıvı ön indirgenmiş sülfür boyaları, ön yıkamaya gerek kalmadan kolay yıkama ve doğrudan fiksasyon sağlayarak daha kısa işlem, daha temiz üretim ve yüksek yıkama haslığı sunuyor.
Archroma Tekstil Efektleri Bölümü, Denim Pazarı Segmenti Direktörü Umberto De Vita; “Archroma ve Somelos, sürdürülebilirliğin tekstil ve hazır giyim markalarına değer kattığını, yeni pazarlara girerken kaynak tasarrufu yapmalarına yardımcı olduğunu düşünüyor. Birlikte, sadece tekstil endüstrisi için sürdürülebilirlikte önemli bir ilerlemeyi temsil etmekle kalmayan aynı zamanda markaları, çevreyi koruma ve istekli bir alıcı kitlesine çevre dostu ürünler sunma konusunda güçlendiren su tasarrufu sağlayan bir boyama ve terbiye işlemi geliştirdik.” dedi.
Somelos Ar Ge Müdürü Sofia Vale şunları ekledi: “Somelos olarak daha temiz tekstil ürünlerinin daha iyi bir dünya yaratacağını biliyoruz. Çevre dostu üretim ve sıfır karbon ayak izi elde etmek için yıllar boyunca büyük yatırımlar yaptık, temiz enerji için kendi güneş enerjisi parkımızı kurduk ve atık suyumuzu arıtarak yeniden kullandık. Sürdürülebilirlik yolculuğumuzda bir adım daha atarken, yeni ve yaratıcı pamuk boyama, terbiye sürecimizle su tasarrufuna öncelik verirken Archroma ile çalışmaktan mutluluk duyuyoruz.”