Huixing, İflas Eden Mayer & Cie. Şirketini Satın Aldı
Aralık 2025’te işletme faaliyetlerini tamamen durdurma kararı alan yuvarlak ve saç örme makine üreticisi Mayer & Cie. firması için son anda alıcı bulundu. Geçtiğimiz aralık ayında saç örme makinesi bölümünü İtalyan bir yatırımcıya satan Mayer &Cie.’ nin yuvarlak örme makinesi bölümünü ise Çinli Huixing Machine Co., Ltd. şirketi satın aldı.
Yuvarlak örme ve saç örme makine üreticisi Mayer & Cie. firması için iflas işlemleri 1 Aralık 2025 tarihinde başlatıldı. İflas sürecinin açılmasının hemen ardından, işletme faaliyetlerinin tamamen durdurulması yönünde çalışmalar devam etti. Çalışanların büyük bir kısmına Şubat 2026 sonu itibarıyla geçerli olmak üzere iş fesih bildirimi yapıldı. Yuvarlak örme bölümündeki kalan siparişlerin üretiminin ay sonuna kadar tamamlanması bekleniyordu. Mayer & Cie.’nin saç örme makinesi bölümü ise Aralık 2025’te İtalyan bir yatırımcıya satılmıştı.
Son anda, yuvarlak örme makinesi bölümü için de bir alıcı bulundu: Çinli makine üreticisi Huixing Machine Co., Ltd. şirketi. Çinli üretici, Albstadt’taki mülk de dâhil olmak üzere seçilmiş varlıkları ve Mayer & Cie.’nin Çin ve Çek Cumhuriyeti’ndeki iki iştirakindeki hisseleri satın alacak. Satın alma sözleşmeleri imzalandı.
Çin’in tekstil ve makine sanayisinin merkezi olan Quanzhou’daki Shishi şehrinde bulunan Huixing Machine Co., Ltd., yüksek kaliteli örme makineleri üretiyor, dağıtımını yapıyor, ayrıca ilgili akıllı yazılımları geliştiriyor. Şirket, araştırma ve geliştirme, üretim, satış ve müşteri hizmetleri alanlarında altı üretim tesisinde yaklaşık 1.000 kişiyi istihdam ediyor. Huixing, Çin’in tekstil ve makine sanayindeki önde gelen şirketlerinden biri konumunda bulunuyor.
Yuvarlak Örme Makinelerinin Üretimi Yeniden Başlayacak
Kendi açıklamalarına göre, satın alma sözleşmesinin tamamlanmasının ardından alıcı, Albstadt tesisinde yuvarlak örme makinelerinin üretimini yeniden başlatmayı planlıyor. İşlemin tamamlanması, gerekli düzenleyici onayların alınmasına bağlı; bunlar arasında Çin’deki yetkili makamlardan yurt dışı yatırımlar için izin ve Alman Federal Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’ndan itirazsızlık belgesi alınması yer alıyor. Mevcut duruma göre, işlemin yaklaşık altı ila sekiz hafta içinde tamamlanması bekleniyor. İmza ve kapanış arasındaki dönemde, alıcı ayrıca yeni şirketin konseptini de tamamlamayı planlıyor.
Mayer & Cie., neredeyse tamamı ihraç edilen ve dünya çapındaki tekstil üreticileri tarafından büyük değer gören yuvarlak örme ve saç örme makinelerinin üretim ve satışında uzmanlaştı. Dördüncü kuşak yöneticilerin yer aldığı aile şirketi, şu anda önemli bir türbülansla karakterize edilen bir pazarda faaliyet gösteriyor. Mayer & Cie.’nin gelirleri önemli ölçüde azalmış ve bu da mali sıkıntıya yol açmıştı. Eylül 2025’te şirket, kendi kendini yönetme yoluyla iflas başvurusunda bulunmuş; işlemler 1 Aralık 2025’te başlatılmıştı. Yoğun uluslararası aramaya rağmen yuvarlak örme makinesi bölümü için başlangıçta hiçbir yatırımcı bulunamadığı için, işletme faaliyetleri ay sonunda düzenli bir şekilde durdurulacaktı.
Grub Brugger hukuk firmasından deneyimli yeniden yapılandırma uzmanı avukat Martin Mucha, şirkete genel temsilci olarak katılmış ve ekibiyle birlikte yönetime özyönetim sürecinde destek veriyordu. Mucha şu yorumda bulundu: “Mayer & Cie.’nin yuvarlak örme varlıklarının Huixing’e satılmasıyla, planlanan iş faaliyetlerine yeniden başlama konusunda bir perspektif bulduk. Tesis için, faaliyetlerin gelecekte yeniden başlatılacak olması iyi bir haber. Yatırımcı sadece finansal kaynaklar değil özellikle Asya’da ve dünya çapında mükemmel iş ilişkileri de getiriyor; Mayer & Cie. bundan faydalanabilir. Yoğun çabaların ardından bu sonucu son anda elde edebildiğimiz için mutluyum.”
PLUTA Rechtsanwalts GmbH’den Avukat İlkin Bananyarli, Mayer & Cie.’nin geçici yöneticisi olarak atanmıştı. Bananyarli şunları söyledi: “İlgili tüm taraflar yorulmak bilmez bir özveri gösterdi, ancak birleşme ve devralma süreci başlangıçta bir yatırımcı çözümüyle sonuçlanmadı. Bu son dakika dönüşünün süreç sırasında gerçekleşmesi daha da memnuniyet verici. Geleneksel şirket ve alacaklıları için bu çok olumlu bir sonuç.”
Wintergerst İşletme Danışmanlığı şirketinden Volker Wintergerst, meslektaşları Christian Scharfenberger ve Simon Ulmer ile birlikte yatırımcı sürecine eşlik ederek şunları açıkladı: “Mayer & Cie. için aylarca yoğun bir şekilde yatırımcı aradık ve bu başlangıçta başarısız görünüyordu. Açıklanan kapanmaya rağmen, yatırımcı arama çabalarımıza özveriyle devam ettik. Varlıklar, bilgi birikimi ve marka kaybedilemezdi. Huixing’i Mayer & Cie.’ye ilgi duymaya ikna edebilmemiz hepimiz için büyük bir başarıdır.”
1 Aralık 2025 tarihinde Hechingen Yerel Mahkemesi, özyönetim altında iflas işlemlerini başlattı. Normal iflas işlemlerinin aksine, özyönetimde işletme sorumluluğu firmanın kendi yönetiminde kalıyor. Mayer & Cie.’de yönetim, yeniden yapılandırma uzmanı Martin Mucha tarafından desteklendi. Özyönetim işlemlerinde yetkili mahkeme bir iflas yöneticisi değil, alacaklıların menfaatleri doğrultusunda işlemleri denetleyen bir geçici yönetici atıyor. PLUTA Rechtsanwalts GmbH’den Avukat İlkin Bananyarli, Mayer & Cie.’ye geçici yönetici olarak atanmıştı.





