İskur Group, Üretim Kalitesi ve Verimliliği İle Öncü Firmalar Arasında Yer Alıyor
Kahramanmaş’ta Abdulkadir Kurtul tarafından 1990 yılında kurulan ve kısa zamanda üretim, sanayi ve pazarlama sektörlerinde kendisine iddialı bir yer edinen İskur; Türkiye’nin en büyük 500 firması arasında yer alıyor. Ürünlerinin yüzde 75’inden fazlasını yurt dışına ihraç eden firma, pazarlama şirketi ile her yıl çeşitli platformlarda ihracat ödülleri alıyor.
İlk olarak “pamuk”, “çırçır” ve “pamuk yağı” üretimiyle faaliyete başlayan İskur, günümüzde Türkiye tekstil sektöründe tam entegre en büyük üretici firmalar arasında bulunuyor. Firma, diğer faaliyet gösterdiği sektörlerde de önemli bir rol alarak yurt içi ve yurt dışında birçok destinasyonda binlerce çalışanı ile hizmet vermeye devam ediyor.
Tekstil Teknoloji dergimizin bu ay ki sayısında İskur Group’un Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Kurtul ile yaptığımız röportajı siz okurlarımıza sunar, keyifli okumalar dileriz.
İskur Group, Türkiye tekstil sektöründe en büyük üretici firmalar arasında yer alıyor. Bu bağlamda firmanın sahip olduğu tesislerden ve ürünlerinizi pazarlama stratejinizden bahseder misiniz?
İskur Group olarak farklı müşteri taleplerini karşılayabilecek ve yüksek kalitedeki ipliklerimizi kumaşa dönüştürebilecek denim dokuma, örme, boya terbiye ve konfeksiyon olmak üzere entegre tesislere sahibiz. Bu bağlamda ürettiğimiz ürünler firmamıza ait olan dünya genelinde 15 farklı pazarlama ofisinde pazara sunuluyor. Yüksek kalitede ürün, hızlı servis ve rekabetçi pazarlama stratejisi ile İskur Group olarak müşteri memnuniyetini ön planda tutuyoruz.
Üretimlerinizden ve en çok hangi ürünlerinizin talep edildiğinden bahseder misiniz?
Örme giyimde elastanlı süprem kumaşlardan, iki iplik, üç iplik interlok, punto Milano, punto di Roma gibi standart ürünler ile birlikte multifonksiyonel özelliklere haiz termal içlikler, ekolojik ürünler, denim efektli özel tasarımlar müşterilerimiz tarafından talep ediliyor. Aynı zamanda denim dokuma ürünlerimizde hem bayan hem de erkek giyim için birbirinden farklı liflerden elde ettiğimiz comfort ve power str. ürünleri mavi, siyah, gri ve overdye renkleri ile çok yönlü bir şekilde üretiyoruz. Bunlarla beraber, İskur Group olarak rekabet gücümüz ile ulusal ve uluslararası platformlarda ihracat hedeflerimizi arttırmak adına markalaşma adımlarına hız vererek bölgemizde ilk olarak Turquality Belgesi alma çalışmalarına başlamış durumdayız.
İskur Group’un Türk pazarındaki hâkimiyeti ve ihracat rakamları hakkında bilgiler verebilir misiniz? Dünya çapında hangi ülkelere ihracat gerçekleştiriyorsunuz?
İskur Group Türkiye’deki en büyük iplik ve örgü kumaş üreticilerinden olup ürettiği ürünlerin %50’sinden fazlasını ihraç eden en önemli tekstil gruplarından biridir. Dört kıtada otuzdan fazla ülkeye ihracat yapan İskur Group, 2018 yılında 70 milyon dolar ihracat rakamına imza attı. Hızlı ve müşteri odaklı pazarlama kültürünün bir gereği olarak dünya genelinde İtalya, Yunanistan, İspanya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ürünlerini ihraç ediyor.
Rekabet gücünüzü ve kalitenizi sürdürebilmek adına makine ve teknoloji yatırımları yaparken nelere dikkat ediyorsunuz?
İskur Group üretime geçtiği 1990 yılından bu yana altyapı ve kapasite açısından zorlu rekabet koşullarına uyum sağlayacak son teknolojik yatırımları yapmayı ilke edindi. Üretimin her aşamasında verimliliği ön planda tutan firmamız istihdam ettiği tecrübeli çalışanlar ile eskiyen teknolojileri de yenilemeye devam ediyor. Tekstil sektöründe kullanılan makinelerde manuel olarak yapılan işlemler, çok zaman almasının yanı sıra işçi kaynaklı hataları ve maliyetleri artırıyor. Bu bağlamda teknolojik yatırımları yaparken Endüstri 4.0 uygulamalarını firmamıza adapte edebilmek adına görüntü işleme, veri transferi gibi bir çok sayıda Ar-Ge çalışmaları yürütüyoruz.
İnovasyon ve Ar-Ge İskur Group için ne ifade ediyor?
Küresel piyasalarda yaşanan krizleri aşabilmek, rakiplerin ucuz fiyat avantajı ile mücadele edebilmek ve müşterilerin artarak çeşitlenen taleplerini karşılayabilmek için sektörün sıradan tekstil ürünleri yerine, katma değeri yüksek, yenilikçi ve tasarım üstünlüğüne dayalı özgün ürünlere yönelmesi kaçınılmazdır. Bu amaçla, tüm dünyada olduğu gibi Türk Tekstil Sektörü de inovasyon ve Ar-Ge konusunda yoğunlaşıyor. Bu sebeplerle İskur Group olarak 2018 yılında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlık onayı ile İskur Tekstil Enerji Tic. ve San. A.Ş. Ar-Ge Merkezi faaliyetlerine başladı. Bu süreçte Ar-Ge çalışmalarını yürütmek üzere nitelikli personellerine ilaveten istihdamı güçlendirmek adına yeni lisansüstü farklı disiplinlerden araştırmacılarda Ar-ge Merkezimize dâhil edildi. Ar-Ge projelerine hız veren İskur Tekstil’in, özgün ürün yelpazesi genişlerken yenilikçi ve rekabetçi yönü güçlenmeye başladı. Firmamız yeni pazarlara girerek karlılığını ve rekabetçiliğini artırmaya devam edecek. Ar-Ge, alanında yaptığınız çalışmaları sizden dinleyebilir miyiz? Ar-ge Merkezimizde Tekstil Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Kimya ve Biyoloji gibi birçok farklı disiplinlerden 28 araştırmacı görev yapıyor. Merkezimizde halen devam eden 8 projemizden üçünü TÜBİTAK tarafından destekli olarak yürütülüyor. Ulusal ve uluslararası iş birliklerimizin arttırılmasına yönelik fuar, sempozyum, kongrelere ve üniversitelere ziyaretlerimiz artarak devam ediyor. Ülkemiz ve firmamız açısından ihracatımızı en üst seviyeye çıkarabilecek faaliyet alanlarımıza koruyucu teknik tekstiller, askeri tekstiller, medikal tekstiller ve sürdürebilirlik temalı yenilikçi projelerimizle belirlenen hedeflerimize hızlı ve sağlam adımlarla yaklaşıyoruz.
Ülkemizde, ekonomik kalkınmaya katkı sağlayabilmek için ne tür adımlar atılması gerektiğini düşünüyorsunuz?
Ülkemizin ekonomik kalkınmasına katkı sağlayabilmek için ithalatı yüksek stratejik ürünlerin üretimi teşvik edilmelidir. Beraberinde nitelikli insan kaynağının güçlendirilmesi ve kümelenme çalışmalarına hız verilmelidir. Kümelenme sayesinde ulusal ve bölgesel rekabetçiliğin arttırılması, firmaların birbirleriyle, araştırma ve destekleyici kurumlar ile karşılıklı ilişkileri güçlendirilmiş olunacaktır.
Size göre, Türk tekstil sektörünün daha ileriye gitmesi açısından ne gibi çalışmalar ve yenilikler yapılmalı? Sizin bu yönde ne gibi çalışmalarınız oldu?
Türk Tekstil sektörü olarak katma değeri yüksek, multi fonksiyonel özelliklerde farkındalık yaratacak yenilikçi ürünler geliştirmemiz ve üretimin her aşamasında verimliliği ön planda tutmamız gerekiyor. İskur Group olarak bu vizyonla gelecek hedeflerimizi belirleyerek işletmeler arasında düzenlediğimiz yarışmalar ile rekabetçilik oluşturup Verimlilik Genel Müdürlüğünün yapmış olduğu yarışmalara düzenli olarak katılım gerçekleştiriyoruz. 2017 yılında “Isıl atığın geri kazanımı” projemiz Türkiye 4.lük ödülüne layık görüldü.
2019 yılı hedefleriniz ve yatırımlarınız hakkında bilgiler verebilir misiniz?
İskur Group olarak 2019 yılı konsolide hedeflerimiz 230 milyon dolar olup tekstil işletmelerimizde yenileme ve modernizasyon yatırımları planlıyoruz. Aynı şekilde ihracat yaptığımız ülkelere yenilerini eklemek için ulusal ve uluslararası fuarlara katılımlar gerçekleştirip hedeflerimizin sürekliliğini sağlayacağız.
Röportaj: Kübra Karaca