Lenzing Tencel™, Lyocell Elyafları Boyarken Daha Az Enerji ve Su Tüketecek
Selülozik kökenli elyaf markası Tencel™, Lyocell elyaflar veya Refibra™ teknolojisine sahip Tencel™ Lyocell elyaflardan üretilen iplik ve kumaşlarda daha az su ve enerji tüketmeyi mümkün kılacak bir yöntem geliştirdi.
Bu yeni yöntem, denim boyama ve ağartma sürecinde daha önce kaynak-yoğun bir yöntemle mümkün olan renk açma işleminin benzerini daha ekolojik bir yaklaşımla sağlayacak. Yeni yöntem, kumaşların çok yönlü kullanımını artırırken hazır giyim ve örme giysilerde yeni tasarım olanaklarına imkân sunacak.
Kumaş fabrikalarındaki makinelere kolayca adapte edilebilen bu yöntem, üretim sürecinde enerji verimliliğini artırıp tedarik zincirindeki maliyetleri azaltacak.
Kimyasal Madde Kullanımını %90 Oranında Azaltıyor
Geleneksel boyama işlemindeki birden fazla uygulanan ve ciddi miktarda su, enerji, boya ve kimyasal madde tüketimine yol açan yıkama işlemi, belli bir renk tonunun tutturulabilmesinde kullanılıyor. Lenzing tarafından geliştirilen bu yeni yaklaşım ise yalnızca tek bir boyama işlemine ihtiyaç duyarken su kullanımını %50, enerji kullanımını %40, kimyasal madde kullanımını ise %90 oranında azaltıyor.
Lenzing Elyaf Teknik Pazarlama ve Geliştirme Birimi Başkan Yardımcısı Rex Mok konuyla ilgili şunları söyledi: “Tüketiciler, satın aldıkları giysilerin çevresel ayak iziyle ilgili giderek daha fazla bilinç kazanıyor. Bu da tasarımcı ve üreticileri, kullanılan malzeme ve üretim süreçlerinin çevresel etkisini azaltmaya ve tasarım olanaklarını artırmaya karşı yeni arayışlara yönlendiriyor. Geliştirdiğimiz bu yeni yaklaşım sayesinde suyun çok yoğun kullanıldığı ağartma sürecine gerek kalmadan renk açma işlemi estetiğini ya da vintage görünümleri elde etmek mümkün olacak. Geleneksel boyama işleminin kısıtlılıklarını aşan yeni yaklaşımımız, kumaş fabrikaları için de hem sürdürülebilirlik ve hem de daha rekabetçi operasyonel maliyetler ve kaynak verimliliği sunan bir alternatif olacak. Üretici ortaklarımızla bu yeni yaklaşımın yaygın bir biçimde benimsenmesi ve tekstil değer zincirinde yeni uygulama alanlarının keşfedilmesine yönelik iş birliği halinde çalışmaya devam edeceğiz.”
Örme ve denim görünümlü giysilerde sınırsız tasarım olanakları
Yeni yaklaşımın Tencel™ Lyocell elyaflarına veya Refibra™ teknolojili Tencel™ Lyocell’e doğrudan uygulanmasıyla birlikte renk tonları, renk açma veya soldurma efektlerinde farklı seçenekler elde edilebilecek. Bu sayede hazır giyim, örme giyim ve denim görünümlü giysilerin üretiminde ideal bir üretim süreci sağlanacak.
Daha verimli üretim daha fazla tasarruf
İplik üreticileri ve kumaş fabrikaları tarafından hali hazırda kullanılan organik ya da doğal boyarmaddeler yeni yaklaşımla birlikte kullanılmaya devam edecek. Ayrıca işlenen iplik ve kumaşlar makinelerde boyarmadde kalıntısı bırakmadığı için aynı makineler sürekli olarak farklı renklerdeki kumaş veya giysilerin üretiminde de yer alacak. Renk partilerinin değiştirilmesi nedeniyle ortaya çıkan makine bekleme süreleri de bu sayede en aza indirileceği için üretimde yaşanan gecikmelerde azalma olacak. Bu sayede iplik üreticilerinin ve kumaş fabrikalarının üretim verimliliği ve sürdürülebilirliği artarken maliyetlerden tasarruf sağlanacak.