Lindauer Dornier Güneş Enerjisine Yatırım Yapmaya Devam Ediyor
Lindauer Dornier, Lindau’daki ana fabrikasında yeni bir fotovoltaik sistemi devreye aldı. 2022 yılı sonunda şebekeye bağlanan Esseratsweiler tesisindeki sistemin ardından bu, makine ve tesis üreticisinin ikinci fotovoltaik sistemi olma özelliğini taşıyor. Aile şirketinin amacı; uzun vadede elektrik ihtiyacını tamamen yenilenebilir kaynaklardan karşılamak.
880 kWp’ye (kilowatt zirvesi) kadar maksimum çıkışa sahip yeni fotovoltaik sistem, optimum koşullar altında yılda 880.000 kWh’ye kadar güneş enerjisi üretebiliyor. Bu miktar, bir yıl boyunca ortalama 220 tane dört kişilik haneye elektrik sağlıyor. Energie-Atlas Bayern’e göre; altı çatıya yayılmış ve toplam alanı yaklaşık 4.000 m² olan yeni sistem, Lindau bölgesindeki en büyük çatı sistemi. Dornier CFO’su Franz-Peter Matheis; “Proje biraz zordu çünkü besleme noktaları, bazıları koruma altındaki binalar olan tüm fabrika tesislerine yayılmış durumda. Ancak yüksek planlama çabası meyvesini verdi.” diyor. Dornier, ürettiği güneş enerjisinin büyük bir kısmını hava jetli ve rapierli dokuma makinelerinin üretiminde kullanıyor. İhtiyaç fazlası elektrik, kamu elektrik şebekesine besleniyor ve böylece bölgedeki özel hanelere çevre dostu güneş enerjisi sağlıyor. Matheis, “Her şeyden önce, özellikle sistemin hızlı işlenmesi ve sertifikalandırılması konusunda bizi her zaman destekleyen Stadtwerke Lindau’ya teşekkür ederiz.” ifadelerini kullanıyor. Şirketin kendi elektrik arzı yeterli değilse, bölgesel bir elektrik sağlayıcısı olarak Stadtwerke Lindau ile iş birliği yaparak hidroelektrikten %100 yeşil elektrik elde ediyor.
Hedef: Enerji ihtiyacını tamamen yenilenebilir kaynaklardan karşılamak
Yeni fotovoltaik sistem, Dornier’in Lindau ve Esseratsweiler’deki iki üretim tesisinin sürdürülebilirliğini güçlendirmek ve geleceğini güvence altına almak için yakın zamanda yaptığı büyük yatırımların bir parçası. 2022’de devreye alınan Esseratsweiler’deki film germe sistemi üretim salonunun çatısındaki fotovoltaik sisteme ek olarak, bu aynı zamanda makinelerin modernizasyonuna, dijitalleşmenin genişletilmesine, nitrojenin kendi kendine tedarik edilmesine (CO2 yoğun taşımacılığı ortadan kaldırır) ve Lindau’da 75’e kadar kursiyer ve öğrenciler için yeni bir eğitim merkezinin inşasına yönelik yatırımları da içeriyor. Gelecekte, şirketin sadece kendi üretimini sağlamakla kalmayarak, aynı zamanda çevre dostu güneş enerjisi ile kamu elektrik şebekesinin de tedarikçisi olması hedefleniyor.