“MDW® Teknolojisi, Müşterilerimize Pazarda Rekabet Avantajı Sağlayacak”
130 yılı aşkın bir geçmişe sahip olan aile şirketi Jakob Müller’de sürdürülebilirlik ve ileriye dönük eylem gibi konular, şirket felsefesinin temelini oluşturuyor. Firma, son olarak müşterilerine kıyafetlerdeki rahatlık, işlevsellik ve dayanıklılık açısından yepyeni fırsatlar ve olanaklar sunan MDW® teknolojisini geliştirdi.
Jakob Müller Group, dünya çapında 12 üretim tesisi bulunan, dünya genelinde faaliyet gösteren bir şirkettir. Almanya, İtalya, Çek Cumhuriyeti, Çin ve Hindistan’daki imalat şirketleri ile firma, bir sistem tedarikçisi olma yolundaki stratejisini başarıyla uyguluyor.
Tekstil Teknoloji dergimizin ‘İsviçre Özel Bölümü’ için Jakob Müller Group CEO’su Robert Reimann ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Dar dokuma sektöründeki trendlerden ve Jakob Müller Group’un son dönemde geliştirdiği fonksiyonel ürünlerden bahseden Reimann, ITM 2020 Fuarı’na getirecekleri ürünler hakkında da bilgiler verdi.
Son dönemde dar dokuma sektöründe ne tür trendler gözlemliyorsunuz?
Dar kumaşların çok çeşitli uygulama alanları olduğundan genel olarak global eğilimleri belirlemek zordur. Ancak örnek gösterilebileceğine inandığım birkaç trendden bahsedebiliriz. Örneğin, etiketlere bakalım. Geçmişte, bunlar çoğunlukla kesintisiz polyester filament iplikten üretiliyor ve yıpranmayı önlemek amacıyla da ısı yordamı ile kesiliyorlardı. Son zamanlarda, kıyafetlerin döngüsel ekonominin gereklilikleri doğrultusunda üretilmesi ve bertaraf edilmesi yönünde artan talepler görüyoruz. Yani, bu yüzden elbette, hammaddesi petrol olan polyester artık bu tür üretime uymuyor. Bu nedenle, tüy kadar hafif ve hemen hemen hiç hissedilmeyen ve yüzde 100 doğada biyolojik olarak bozunabilen malzemelerden yapılabilen, son derece dayanıklı ve son derece yumuşak bir kenar olan Velvedge® kumaş kenarını geliştirdik.
Diğer bir trend ise geri dönüştürülmüş malzemelerin tekstil endüstrisinde kullanılmasıdır. Hem PET şişeler hem de üretim artıklarından oluşan polyester atıklar geri dönüştürülüyor ve işlenerek giyim endüstrisi için elastik ve sert bantlar haline getiriliyor. Ocak 2020’de Paris’te düzenlenen ‘Interfilière’ fuarında müşterilerimizin çoğu buna benzer ürünler sunuyordu ve bu da sürdürülebilirliğe büyük katkı sağladı.
Teknik kullanım amaçlı dar kumaşlar söz konusu olduğunda – örneğin kayışlar, yük emniyeti sağlayan dokumalar vb. – ürünün ağırlığını azaltma problemi çok önemlidir. Bu amaçla yırtılmaya karşı yüksek direnç ile düşük fiziksel malzeme yoğunluğunu eşzamanlı olarak bir araya getiren yüksek performanslı elyaflar kullanılıyor.
Akıllı tekstil ve giyilebilir akıllı ürünler şu anda araştırma ve bilim dünyasında en çok ilgi çeken konulardan. Sinyal iletimi veya sensör sistemleri gibi uygulamalar için bir dizi iletken özellik (elektrik, optik vb.) sunması gereken dar kumaşların kullanımı gerekli hale geliyor. Geçmişte, bu işlevselliği bantlara ekleme adımı her zaman ayrı bir işleme sürecinde gerçekleşiyordu. Jakob Müller tarafından geliştirilen MDW® (Çok Yönlü Dokuma) teknolojisi ile dar kumaşlara fonksiyonel elemanların eklenmesi artık dokuma sürecine doğrudan dâhil edilebilirler. Bu teknoloji, akıllı tekstil ürünlerinin seri üretimleri için atılmış önemli bir adımdır. MDW® sisteminin nasıl kullanılabileceğini gösteren bir örnek, botları ısıtmak için elektriksel olarak iletken bir dokuma tel içeren Mammut®‘un akıllı yürüyüş botlarıdır. Bu botlar yeni işlevsellik ve gelişmiş konfor özellikleri sunuyor.
Son zamanlarda dar dokuma ürünlerinizde gerçekleştirdiğiniz önemli fonksiyonel gelişmelerden ve bunun tekstil endüstrisine nasıl fayda sağlayacağından bahsedebilir misiniz?
Jakob Müller yenilikçi fikirler, sıra dışı ürünler ve kalite anlamına geliyor. 130 yılı aşkın bir geçmişe sahip bir aile şirketiyiz. Sürdürülebilirlik ve ileriye dönük eylem gibi konular şirket felsefemizin temelini oluşturuyor. Önemle vurgulamak istediğim noktalardan biri de Barselona’da düzenlenen ITMA 2019’a katılan uluslararası uzmanların, ilgi ve beğenisine sunabildiğimiz yeni MDW® teknolojisidir. Bu teknoloji, müşterilerimize; kıyafetlerdeki rahatlık, işlevsellik ve dayanıklılık açısından yepyeni fırsatlar ve olanaklar sunacak. MDW® teknolojisi, müşterilerimizin pazarda rekabet avantajı elde etmelerine yardımcı olacak birçok yeni ürünü üretmelerini mümkün kılacak. Bu teknolojinin uzun vadeli ve sürdürülebilir bir geleceğe sahip olmasını sağlamak için yeni platformlar NFM ve MBJ8’i geliştirdik. Bu platformlar MDW® teknolojisinin, hem iğne şeritli dokuma makinelerinde hem de etiket dokuma makinelerinde kullanılabileceği anlamına geliyor.
Bizim için dijitalleşme de son derece önemli. Bu, tüm üretim süreci boyunca, lojistik aşamalarında ve nihai tüketiciye kadar devam eder. Jakob Müller Grubu, büyük oranda ‘Akıllı Üretim’ süreçlerinden oluşuyor. Değer zincirinin daha verimli ve sürdürülebilir olmasının sağlanmasına büyük katkıları oluyor. Bu nedenle yeni donanım ve yazılım çözümleri başlattık. Bunlar, iyileştirmeye ve geliştirmeye devam ettiğimiz çözümlerdir. Aachen/Almanya’da yerleşik tekstil öğrenme fabrikası ‘Dijital Yetenek Merkezi (DCC)’ ile yaptığımız iş birliği, hem anlamlı hem de gerekli olan en uygun adımları belirlememize yardımcı oluyor.
Akıllı Hizmetler alanında vurgulanması gereken bir diğer önemli nokta, hizmet portalı mymueller®’dir. Jakob Müller Grubu müşterileri şirketlerine özel bilgilere, teknik bilgi ve hizmetlere dünyanın her yerinden 7/24 online erişim sağlayabilirler. mymueller® hizmet portalı müşterinin üretim hatlarını bir masaüstü bilgisayarda, akıllı telefonda veya tablette görüntülenmesini sağlıyor. Kullanıcılar ayrıca kullanım kılavuzlarını ve yedek parça kataloglarını bu portaldan inceleyebiliyor veya parça siparişlerini verebiliyor. mymueller® hizmet portalı, tarayıcı tabanlıdır ve kullanımı son derece kolaydır. Gelecekte, e-Destek, e-İzleme ve e-Öğrenme gibi hizmetlere de erişim sağlayacak. Üretim tesisi veri toplama sistemi mymuenet®, makine kontrol sistemine doğrudan erişim sağlar. Mymueller® ve mymuenet® dijitalleştirme platformlarının özellikleri önümüzdeki yıllarda daha da genişletilecek.
Jakob Müller hangi küresel pazarlarda daha aktiftir ve bundan sonraki büyüme planlarınız nelerdir?
Jakob Müller Group, dünya çapında 12 üretim tesisi bulunan, dünya genelinde faaliyet gösteren bir şirkettir. Almanya, İtalya, Çek Cumhuriyeti, Çin ve Hindistan’daki imalat şirketleri ile firma, bir sistem tedarikçisi olma yolundaki stratejisini başarıyla uyguluyor. ABD, Meksika, Brezilya, Japonya ve Hong Kong’daki satış ve teknik servis sağlayıcısı şirketler, Avrupa dışındaki pazarların özel ihtiyaçlarının da dikkate alınmasını ve hızla karşılanmasını sağlıyor. Kendi iştiraklerimize ek olarak Jakob Müller Grubu’nun, 82 ülkede daha temsilciliği bulunuyor.
ITM 2020 Fuarı’nda hangi makinelerinizi öne çıkarmayı planlıyorsunuz? Özelliklerini bizimle paylaşır mısınız?
Jakob Müller Group, ITM 2020 Fuarı’nda aşağıdaki makineleri sergileyecek:
MUGRIP® MBJ8 Etiketler için rapier dokuma makinesi
Dakikada 680 devir çalışma hızı ve 1380 mm maksimum dokuma kamış genişliği olan bu makine; etiket, resim ve kesik kenarlı teknik dar kumaşların verimli bir şekilde üretilmesini sağlıyor.
Teknik uygulamalar ve hazır giyim tekstili için örme kumaş üretiminde kullanılacak çift iğneli yatak çözgü örme makinesi
Makine mekanik olarak kontrol edilen 2 kılavuz bar ile donatıldı. Hem sentetik hem de doğal iplikleri işleyebiliyor. Çift iğneli yatak tasarımı, böylece mesafenin maksimum 9 mm’ye ayarlanabildiği ara parça örgülerinin üretimine olanak sağlıyor.
Röportaj: Dilek HAYIRLI