Mersan Makine, 2021 Yılında İhracat Hacmini Yüzde 30 Artırdı
Çağatay Sümer, Mersan Makine İdari Müdürü
Mersan Makine, üretimini yaptığı açık en örme kumaşlar için zincirli, keçeli sanfor makinesi ve kauçuk blanketli sanfor makinesi, açık örme dokuma kumaşlar için gaze makinesi ile ön plana çıkıyor. Makine taleplerinde yaşanan artış nedeniyle Çorlu Ergene’ye yeni bir fabrika kuran Mersan Makine, pandemi sürecinde pantentini aldığı 3 keçeli sanfor makinesiyle üretimine devam ediyor.
2021 yılında ihracat hacmini %20- 30 oranında artıran Mersan Makine, Çorlu’ya kurduğu yeni fabrika ile üretim kapasitesini de %50 artırdı. 2022 yılında sadece satışlarını değil, Ar-Ge ve üretim tekniklerine yatırım yaparak teknolojilerini de daha üst seviyeye çıkarmak istediklerini söyleyen Mersan Makine İdari Müdürü Çağatay Sümer, “Hedefimiz sadece yeni pazarlara açılmak değil, aynı zamanda bulunduğumuz pazarlarda güvenilir bir partner ve çözüm ortağı olarak pozisyonumuzu korumaya devam etmek.” dedi.
2021 yılı ile ilgili değerlendirmelerini sorduğumuz Çağatay Sümer, “2021’i yatırımlar ve üretim açısından hız kesmediğimiz, aksine üretim kapasitemizi artırdığımız bir yıl olarak geçirdik. Pandemi etkisi ile 2020 yılı belirsizliklerin hâkim olduğu bir yıldı. 2021 yılı itibari ile dünyada büyük bir talep ve stok ihtiyacı doğdu. Bu süreçte ihracat anlamında önemli adımlar attık. İhracat hacmimiz bir önceki yıla göre %20 – %30 arttı. Çorlu’ya yeni bir fabrika ve üretim hattı kurduk. Üretim kapasitemizi %50 oranında artırdık. Yeni fabrikamız ile birlikte istihdam anlamında da genişlemeye gittik. Yönetim ve üretim kadrolarımızı kalifiye takım arkadaşları ile genişlettik” cevabını verdi.
“Dünyanın Farklı Ülkelerinden Makine Talepleri Aldık”
Pandemiden sonra hayatımıza giren ‘yeni dünya düzeni’ için firma olarak nasıl bir yol haritası belirlediklerini sorduğumuz Sümer, “Yeni düzenin satış ve pazarlama teknikleri üzerinde büyük değişikliklere yol açacağını düşünüyorum. Fakat üretim teknikleri konusunda herhangi bir değişiklik olacağını düşünmüyorum. Bu süreçte dünya üzerinde farklı ülkelerden makine talepleri aldık. Bunlara yetişmek için var gücümüzle çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Pandeminin şirket kültürlerinin ve ürünlerin gelişmesi için firmalara çok büyük olanaklar sağladığını dile getiren Çağatay Sümer, Mersan Makine olarak da Ar-Ge faaliyetlerine ağırlık verdiklerini söyledi. Sümer şöyle devam etti: “Bu süreçte OWKF-E 605 ( Egalizeli Açık En Keçeli Sanfor + Shrink F3) ürünümüzü geliştirdik ve patentini aldık. Bu ürün ile üretim hızınızı artırmak artık mümkün. Shrink F3 ile kumaşa %4-5 oranında daha fazla çekmezlik verebiliyoruz. Özellikle yeni geliştirmiş olduğumuz kauçuk blanketli sanfor makinemizin dizaynından dolayı ekstra parlaklık, ekstra tuşe ve ekstra görüntü vererek diğer kumaşlardan farklı kılmasını sağladık. Örme ve dokuma kumaşlar için gaze ise görünümü güzelleştirici ve daha sonraki proses özeliklerini geliştirici dış yüzey işlemidir. Aynı işlem kumaşın iç yüzeyi için de geçerlidir. İki paralel su soğutmalı beklerden çıkan hava gaz karışımı sayesinde kesintisiz devamlı bir alev bandı sayesinde kumaş üzerindeki fazla olan elyafları yakarak temizleme işlemini sağlıyoruz. Aynı zamanda Gaze makinesi, rotasyon baskı ve parça baskı için en sağlıklı şekilde istenilen prosesi sağlıyor. Kumaş üzerindeki elyaflardan kurtarıyor. Bu da baskı kalitesini arttırmakla beraber fireyi düşürüyor. Enerji, su, zaman ve kimyasal maddelerden tasarruf sağlanmış oluyor.”
“Ar-Ge Yatırımları Yaparak Teknolojilerimizi Daha Üst Seviyelere Çıkarmalıyız”
Son 5-10 yıl öncesine kadar birçok üretici için ithal makinelerin daha cazip olduğunu hatırlatan Sümer, “Son yıllarda birçok üretici yerli makinelerin teknoloji ve teknik servis anlamında çok daha konforlu bir kullanım sağladığını söylüyor. Bu da bizim için önemli bir sevinç kaynağı. Bu sektöre daha yeni Ar-Ge yatırımları yaparak ve üretim teknikleri getirerek teknolojimizi daha da üst seviyelere çıkarmalıyız.” diye konuştu.
“ITM 2022 Fuarı Çok Sayıda Yerli ve Yabancı Profesyonel Ziyaretçiyi Ağırlayacak”
Firma olarak ITM Fuarlarını çok yakında takip ettiklerini söyleyen Çağatay Sümer, ITM 2022 Fuarı’nın hem iç piyasadan hem de yurt dışından çok sayıda profesyonel ziyaretçiyi ağırlayacağını düşünüyor. Sümer sözlerini şöyle tamamlıyor: “Türkiye, bugün tekstil denildiği zaman önde gelen ülkelerden biridir. Bizler de bunun bilincinde olan firmalardan biri olarak, katkısına fazlasıyla inandığımız ITM 2022 Fuarı’nda, bu bölge sektörüne sahip olduğumuz teknoloji ve makinelerle etkide bulunmak istiyoruz.”
Röportaj: Dilek HAYIRLI