“Normalde 6 Ayda Yaptığımız İş Bağlantılarını ITM 2022’de 5 Günde Yaptık”
1970’lerin başında İstanbul’da kurulan Danış Makine Türkiye’de endüstriyel çamaşır makineleri üreten ilk firma. Önde gelen yıkama tesisi makineleri üreticisi-ihracatçısı ve proje yönetim hizmetleri sağlayıcısı olan Danış Makine, müşterilerinin her türlü özel ihtiyacına yönelik çok seçenekli (10 ila 500 Kg) kapasiteli makineler ve çok sayıda farklı model sunuyor. Yıllar boyunca Danış Makine, aralarında Kanada, İngiltere, İtalya, Rusya, Fas, Cezayir, Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Özbekistan, Makedonya, Vietnam, Mısır, Tunus, Cezayir, Meksika, Kenya olmak üzere dünyanın birçok pazarında başarılı projelere imza attı.
Danış Makine ITM 2022 Fuarı’na katılarak Denim Teknolojileri Salonu’nda ürünlerini sergiledi. Biz de Danış Makine Yöneticisi Mert Köse ile Tekstil Teknoloji dergimiz için bir röportaj gerçekleştirdik.
ITM 2022 Fuarı’nın sektöre kazanımları hakkında görüşlerinizi alabilir miyiz?
Pandemi nedeniyle 4 yıldır yeni çıkarttığımız ürünleri tanıtmakta zorlanıyorduk. ITM 2022 vesilesiyle hızlı ve kolay tanıtım yapma fırsatı elde ettik. Fuarın en büyük avantajı sunum yapabilmemiz. Bu buluşma hem üretim gücünü etkiliyor hem de Türkiye’nin satış pazarlama ve ihracat gücünü öne çıkarıyor. Biz 1979 yılından beri sektördeyiz. Katılımcıların birçoğu müşterilerimiz. Fuardan öncelikli beklentimiz ürünlerimizi müşteriye sunmaktı. Normalde 5-6 ayda yapacağımız tanıtımı ve iş bağlantılarını ITM 2022’de beş gün içinde yapabildik. Ürünlerimizi sattık, yeni iş birlikleri kurduk. Bu yönüyle ITM 2022 çok verimli bir fuar oldu.
ITM 2022 Fuarı beklentilerinizi karşıladı mı?
Biz firma olarak ihracat odaklı çalışıyoruz. ITM uluslararası bir fuar. O yüzden beklentimizin karşılandığını söyleyebilirim. Özellikle Asya’dan, Kuzey Afrika’dan misafirlerimiz geldi. İlk bağlantıları burada kurduk.
Fuarda sergilediğiniz ürünleri rakiplerinizden ayıran özellikleri neler ve kullancılara sağlayacağı avantajlar neler olacak?
Fuarda daha önce muadili olmayan ürünlerimizi sergiledik. Bunlar bizim de daha önce yapmadığımız ürünlerdi. İlk kez burada müşteriyle buluştular. Dünya doğayı korumaya, daha çevreci olmaya, daha az enerji tüketimli makinelere ve fabrikalara yöneliyor. Burada sergilediğimiz makineler, muadillerine göre çok daha fazla enerji tasarrufu yapan, daha kompakt ve kullanışlı ürünler. Tabii en başta daha doğa dostu olduklarını söyleyebilirim.
Türk tekstil sektörünün geldiği konum hakkında neler söylersiniz?
Türk tekstil sektörünün zamanla çok daha iyi yerlere geleceğini, teknoloji yatırımlarını artıracağını ümit ediyorum. Sektörün Uzak Doğu’dan, Asya ülkelerinden ülkemize kayması neticesinde yatırımlar artıyor. Türkiye şu anda hem üretim hem de kalite olarak dünya ülkeleriyle rekabet edecek seviyede. Tekstil sektörünün önü açık, geleceği parlak.
Yakın gelecekte dünyada denim sektöründeki yenilikler hakkında öngörüleriniz nelerdir?
Denim sektörü beş, on yılda bir yenileniyor. Şu sıralar geçmişe dönüş gözlemliyoruz. Daha basic, basit pantolonlara, kotlara yönelim olduğu ortada. Eskiden tasarımı daha zor pantolonlar üretiliyordu. Bu değişimin nedenlerinden biri de tüketicinin talebi elbette. Ben tasarım ve trend konusunda geçmişe dönüş görüyorum.