Oerlikon ve Haelixa Tedarik Zincirlerini İzlenebilir Hale Getiriyor
İsviçreli Haelixa şirketi ile iş birliği yapan Oerlikon Manmade Fibers Solutions, gelecekte bir tekstil bitmiş ürününün tüm değer zincirini şeffaf ve dolayısıyla sürdürülebilir hale getirebilecek. İki geliştirme ortağı, Avrupa Yeşil Anlaşması’nın gerektirdiği şekilde ürünlerin kapsamlı izlenebilirliği için bir çözüm sunuyor.
Çözümün önemli bir parçası, Haelixa tarafından geliştirilen ve malzemelerin tam izlenebilirliğini sağlayan DNA marker teknolojisi. Bu işaretler, tüm üretim süreci adımlarında korunabiliyor ve son ürünün tanımlanabilir olduğunu doğruluyor. Haelixa Pazarlama Direktörü Holly Berger, “Bu yenilikçi teknoloji, her proje için özel olarak tasarlanmış farklı DNA’lar kullanıyor ve malzeme için benzersiz bir kimlik oluşturuyor. DNA bir kez malzemeye entegre edildiğinde, çıkarılamaz, tahrif edilemez veya değiştirilemez hale geliyor.”
Kullanımı basit: DNA işaretleyici, örneğin hazırlama yağıyla birlikte eğirme işlemine besleniyor. Hazırlama sistemi buna göre modifiye ediliyor. Diğer besleme seçenekleri de halihazırda anlık geliştirilebiliyor.
Akıllı fabrika: atmos.io ile tam şeffaflık
Bu konsept, Oerlikon’un iplik üretim süreci boyunca kapsamlı üretim ve süreç verilerini kaydeden ve değerlendiren dijital platformu atmos.io ile tamamlanıyor. Atmos.io, eriyikten ambalajlanmış bobine kadar Oerlikon sistemlerinde geçirdiği süre boyunca ipliğe dijital kimliğini veriyor. Bu teknoloji, üretim sürecini izlemek için bir süredir başarıyla kullanılıyor. atmos.io ile proses parametrelerindeki ve iplik verilerindeki sapmalar çok kısa bir süre içinde tespit edilip düzeltilebiliyor, bu da iplik kalitesini sabit tutuyor ve telef oranlarını azaltıyor.
Her iki teknolojinin birleştirilmesi, üretilen ipliğin sonraki işlem adımlarında bile net bir şekilde izlenebilirliğini sağlıyor. Böylece, ipliğin bileşenleri, nitelikleri, üretim koşulları ve menşei bitmiş giyside şüpheye yer bırakmayacak şekilde izlenebiliyor. Oerlikon Manmade Fibers CTO’su Jochen Adler, “Benzersiz DNA, atmos.io’da dijital olarak kaydedilen ipliğin ‘köklerini’ son tüketicinin günlük yaşamına taşıyor.” diyor.
Tekstil bitmiş ürünleri, yaşam döngüsü değerlendirmeleri için gereken bilgileri içeren ve AB tarafından talep edilen dijital ürün pasaportunun gerekliliklerini karşılıyor. İlk uzun vadeli testler, POY ve FDY eğirme sürecindeki ipliklerin %100 izlenebilirliğini gösterdi. İplik üreticisi atmos.io platformuna güveniyorsa, üretim sistemleri DNA işaretleyicilerini kullanmak için nispeten kolay bir şekilde uyarlanabiliyor.
Oerlikon Neumag EvoSteam kesik elyaf prosesi bluesign® onayı aldı
Bu arada; Oerlikon Neumag’ın yeni polyester kesikli elyaf prosesi EvoSteam, bluesign® test etiketi “bluesign® Verified Data” aldı.
Bunun için yenilikçi, enerji ve kaynak tasarrufu sağlayan EvoSteam prosesinin sıkı bir veri doğrulamasından geçmesi gerekiyordu. Enerji, su ve hammadde tüketimindeki tasarrufun yanı sıra işletme maliyetlerindeki (OPEX) ve CO2 ayak izindeki azalma ile göz doldurdu. İlgili tüm süreç verileri geleneksel çekim süreci ile karşılaştırıldı ve analiz edildi. Sonuçlar etkileyici çıktı. Sonuçları değerlendiren Oerlikon Neumag Teknoloji Geliştirme Müdürü Dr. Friedrich Lennemann; “Yeni EvoSteam süreci üzerindeki yoğun geliştirme çalışmalarının ardından, buhar ve elektrik için toplam enerji tüketimini %8’e kadar azaltabildiğimiz için çok mutluyum. Üretim atıklarını %50’ye varan oranda azaltmanın yanı sıra yılda yaklaşık 3,2 milyon litre su tasarrufu sağlamayı bekliyoruz. Tesislerimizin işletmecileri için bunlar önemli ölçüde maliyet tasarrufu sağlarken aynı zamanda CO2 ayak izini yaklaşık %6 oranında azaltarak çevre üzerindeki etkiyi de azaltıyor.” diyor. Oerlikon Neumag, bluesign® Verified Data etiketini alarak sadece sürdürülebilirliğe olan bağlılığını vurgulamakla kalmıyor. EvoSteam prosesi ile üretilen tüm polyester kesikli elyaflar gelecekte bluesign® Sistemine aktif olarak katkıda bulunacak.
EvoSteam prosesi için Oerlikon Neumag ilk kez bluesign® Verified Data etiketini aldı. Bu etiket, EvoSteam sürecinin merkezi unsuru olan EvoSteam cer hattı için destekleyici kayıtların inandırıcılık kontrolü yoluyla su, eğirme preparatları, termal ve elektrik enerjisi gibi etki verilerinin yanı sıra CO2 ayak izinin doğrulanmasını içeriyor. Raporlanan veriler, tanımlanan metodolojiye uygun olarak 2.1 – adil – olarak değerlendirildi.
Sürdürülebilir kesik elyaf üretimi için EvoSteam süreci
EvoSteam prosesi ilk kez Milano’da düzenlenen ITMA 2023 fuarında dünya kamuoyuna tanıtıldı. Fuar ziyaretçileri, EvoSteam prosesinin sıvı banyolarını ortadan kaldırması nedeniyle büyük bir gelişme olduğundan bahsetti. Daldırma banyosunun işlevi, dikkatle koordine edilmiş bir godet ve darbeli püskürtme nozulları düzeneği tarafından üstleniliyor. Bu sayede nem hassas bir şekilde ölçülüyor ve prosesin ihtiyaçlarına göre ekleniyor. Sıvı banyolarının tamamen devre dışı bırakılması su, enerji ve yüzey işlemlerinde önemli tasarruflar sağlarken, üretim hattında iş güvenliğini ve temizliği de artırıyor.