Özdilek ProSPIN Teknolojisi ile Ring İplikçiliğinde Yeni Dönem
Temelleri 1971 yılında atılan Özdilek Holding, tekstil sektörüne yönelik üretimine 1971 yılında başladı. İki adet dokuma tezgahı, 5 personel ve yıllık 10 ton havlu üretim kapasitesiyle havlunun ilk üretildiği yer olan Bursa’da üretime başlayan Özdilek Holding, bugün; 122.000 metrekare kapalı alana sahip tesislerde faaliyetlerine devam ediyor. Holding, yıllık kapasite miktarları olarak 14.000 ton pamuk ipliği, 10.000 ton havlu – bornoz ve 18.000.000 metre ev tekstili ürünü üretiyor.
Özdilek Ev Tekstili, tam entegre üretim tesisleriyle; Avrupa, Kuzey Amerika ve Ortadoğu’da sektörün en yüksek kapasiteli üreticisi ve ihracatçısı konumunda bulunuyor. Firma; pamuk ipliği, havlu dokuma, havlu boyama, havlu konfeksiyon, boya baskı ve nevresim – çarşaf konfeksiyon tesislerinde, kalite odaklı üretim anlayışıyla dünyanın önde gelen üreticileri arasında yer alıyor.
İHTİYAÇTAN DOĞAN TEKNOLOJİ: PROSPIN
Tekstil sektöründe zorlaşan piyasa koşulları ve artan rekabet şartları sonrası iplik fabrikaları yeni arayışlar içine girdi. Özdilek de bu kapsamda Ar-Ge faaliyetlerine yönelerek, iplik üretimi konusunda uzman multidisipliner bir Ar-Ge ekibi kurdu. Akademik olarak da desteklenen Ar-Ge ekibinin, 5 yıl süren titiz çalışmaları sonucunda; ring iplikçiliğinde yeni bir dönem başlatan, uluslararası patente sahip ProSPIN sistemi tamamlandı. Mevcut ring iplik makinelerine kolay ve hızlı bir şekilde monte edilerek bu makinelerde, belirgin bir şekilde yüksek kalitede iplik üretilmesini sağlayan ProSPIN teknolojisi, 2012 yılı itibarıyla Özdilek’in tüm üretim tesislerinde hayata geçirildi. Özdilek, geliştirdiği ProSPIN modifikasyonu sayesinde iplikte minimum %10 üretim artışı sağladı ve ürettiği kaliteli iplikle beraber; dokuma, örme, boya, apre ve baskı süreçlerindeki performansı da yükseltti. Özdilek Ar-Ge ekibi, ProSPIN sistemini son 6 yıl içinde tüm iyileştirme süreçlerini gerçekleştirerek tamamen güvenilir ve kullanıcı dostu bir sistem haline getirdi. Bunun sonucunda ProSPIN sistemi 2018 yılı itibari ile ticari olarak piyasaya sunuldu.
RİNG MAKİNELERİ PROSPIN İLE MODİFİYE EDİLEBİLİYOR
ProSPIN teknolojisinin temeli, ring iplik makinesindeki bir üniteye beslenen fitilin, çekim sisteminin çıkışında bir kompaktör yardımıyla iki kola ayrılması ve iki ayrı koldan kompaklaştırılmış olarak çıkan iki lif topluluğunun, bilezik – kopça sisteminden gelen bükümü alarak, ipliği oluşturacak şekilde bir araya gelmesine dayanır. Elde edilen iplik özellikleri ve sağladığı imkanlar bakımından kompakt iplikçilikle benzer karakteristik özelliklere sahip olmasına karşın ProSPIN sistemi, önemli farklılıklar ve ilave avantajlar içerir. ProSPIN sistemi, özellikle mevcut kompakt iplikçilik sistemleri tarafından tam olarak kapsanmayan, orta ve orta kalın numara aralığındaki Karde ve Penye ipliklerin üretimi için tasarlandı. Mevcut kompakt iplikçilik sistemleri kullanılarak, kesitte belli bir sayının üstünde lif içeren toplulukların (özellikle Karde) kompaklaştırılması, gerek geometrik sebepler gerekse aşırı yüksek hava tüketimi dolayısıyla istenen başarıyı sağlayamaz. ProSPIN, lif topluluğunu kontrollü bir şekilde ikiye bölüp, ardından ayrı ayrı kompaklaştırarak bu yetersizliği ortadan kaldırır.
ProSPIN sisteminde, en yaygın kullanılan kompakt iplikçilik sistemlerinden farklı olarak, lif topluluğunun kom- paklaştırılması, hava emişine gerek duyulmaksızın gerçekleştirilmektedir. Bu da iplik eğirme maliyetinde başlı başına bir avantaj sağlar. Fitil gezdirme hareketinin kısıtlanması dolayısıyla tüm kompakt iplikçilik sistemlerinde manşonların hızlı bir şekilde aşınması söz konusudur. ProSPIN sistemi, sahip olduğu iki kademeli kayış giydirme düzeneği sayesinde, çekim sisteminin ön manşon aşınmasının önüne geçer. Söz konusu kayış giydirme, uzun bir süre boyunca iplik kalitesini sabit tutacak yeterliliktedir. Mevcut ring iplik makinelerinin, ProSPIN sistemi ile modifiye işlemi, diğer tüm modifiye kompakt iplikçilik sistemlerine göre çok daha basit ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilir. Günümüzde hali hazırda en yaygın modifiye kompakt sistemi için söz konusu olan, ilave çıkış mili, emiş düzeneği (motor, emiş hortumları, kanallı emiş profilleri) gibi unsurlar söz konusu değildir.