“Tekstil Sektöründeki Ayak İzimiz, Eskiye Göre Çok Daha Büyük”
Odak Kimya, 1998 yılından beri; baskı, ambalaj, grafik, tekstil, medikal, boya, plastik, otomotiv, maden, seramik, gıda ve kozmetik sektörlerine yönelik çalışmalar yapıyor. Firma, renk ölçüm ve yönetimi sistemleri, kalite kontrol ve laboratuvar sistemleri ile fiziksel test cihazları alanında; satış, eğitim, destek, servis ve kalibrasyon hizmeti sunuyor.
Toplam 28 kişilik bir ekibe sahip olan Odak Kimya’nın Anadolu ve Avrupa yakasında olmak üzere iki adet ofisi bulunuyor. Ekiplerinden bir kişi ise home ofis olarak Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş bölgelerinin takibini yapıyor.
Odak Kimya’nın Genel Müdürü Ayla Çuhadaroğlu, “Kendi kendimize yetebiliyor oluşumuz, bize çok büyük özgürlük ve konfor sağlıyor.” diyor. Bizim farkımız; donanımlı ekibimiz, diyen Çuhadaroğlu sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Biz, hangi ürünün, hangi aplikasyonda uygun olup olmadığını bile kendimiz test ediyoruz. Müşterilerimizin satış sonrası aldıkları hızlı servis ve aplikasyon desteği bizi tercih etmelerinin en büyük sebeplerinden birini oluşturuyor. Bu güveni sağlamaya çok önem veriyoruz.”
Firmanızın, kurulduğu yıldan bugüne kadar olan gelişim sürecini bizimle paylaşabilir misiniz?
Odak Kimya, 1998 yılında, renk ölçüm cihazları üzerine çalışan bir firma olma amacıyla kuruldu. İlk yıllarda endüstriyel olarak tanımladığımız boya ve plastik sektörüne yönelik çalışmalar yapıyorduk. Bunu takip eden yıllarda her sene, bir sektör eklenecek şekilde ürün yelpazemiz genişledi. Biz, bunların etrafına, yıllar içinde tamamlayıcı ürünler ekleyerek sektörde baştan sona kadar çözüm sunan tedarikçi olma yolunda bir kimliğe büründük. Ürün paletini sindirerek genişletmiş olmamız bize, çok büyük bir avantaj sağlıyor. Ayrıca bu gelişimimize etken olan mümessilliklerimizden; grafik ve medikal monitörlerinde önemli bir marka olan Eizo ile Pantone ve X-Rite firmaları sektörde, renk otoritesi sağlayan firmalar olarak anılıyor.
Yıllar içinde gelişen ürün çeşitliliğiniz nasıl oluştu?
1998 yılında boya ve plastik sektörleriyle başlayan renk yolculuğumuz, 2000 yılında baskı ve ambalaj sektörünün dahil olmasıyla farklı bir boyut kazandı. Baskı ambalaj tarafındaki çalışmalarımıza, baskı ve mürekkep ile başladık ve daha sonra baskı öncesi ile devam ettik. Bu arada X-Rite’ın partnerinin onlar için ideal olduğunu belirten farklı tedarikçiler bizimle iş birliği yapmak istediler ve bizim çözüm sunan tedarikçi kimliğimiz bu günlerde filizlenmeye başladı. O sırada X-Rite, Gretag Macbeth’i satın aldı ve bir anda çok daha geniş bir ürün portföyümüz oluştu. 2014 yılında, X-Rite tekstil sektörünü de Odak şemsiyesi altına dahil etti. Böylelikle Odak Kimya, dünyadaki tüm X-Rite partnerleri arasında tüm sektörlerde hizmet veren tek firma ünvanına erişti. Bunun sonucunda tekstil sektörüne çalışmalarımızı artırdık. 2014 yılı itibarıyla boyahanelere de girmiş olduk. ITM 2018’de SDL Atlas yetkilileri bizimle çalışmak istediklerini söylediler ve onlarla da iş birliğimizi başlatarak fiziksel test cihazlarının satış ve servisi ile birlikte test sarf malzemeleri konusunda hizmet vermeye başladık. Böylece tekstil sektöründeki ayak izimiz, eskiye göre çok daha büyüdü.
SDL Atlas firması ile ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?
Tüketim malzemeleri dediğimiz sarf malzemeleri konusunda SDL Atlas firması ile birlikte biz de bir ilki yaşıyoruz. Global olarak baktığımızda iki büyük tedarikçiden biri olan SDL Atlas, kendi sarf malzemelerinin satışını yapmaya başladı. Bu noktada biz sadece cihazlar değil, cihazlarla birlikte kullanılması gereken test sarf malzemeleri konusunda da firmalara hizmet vermeye başladık. Sarf malzemeleri, bizim için büyük bir yenilik oldu. SDL Atlas, test cihazları konusunda kendini kanıtlamış dünyadaki öncü firmalardan biri. İnovatif cihazlar üretiyor olması diğer firmalardan ayıran en önemli özelliğidir, diyebilirim.
Üretimlerinizde önem verdiğiniz kriterleriniz nelerdir?
Biz, toplam çözüm vermeyi seven bir firmayız. Bir tekstil müşterisine, Pantone’den başlayarak renk ölçüm çözümleri ve fiziksel test cihazlarıyla tasarımdan başlayarak son ürüne kadar total çözümler sunabiliyoruz. Ya da bir müşteri bizden mürekkep mutfağı istediğinde üretim de dâhil olmak üzere sunabileceğimiz total çözümümüz bulunuyor. Ayrıca sektörde kendini kanıtlamış ilk üçte yer alan firmalarla çalışmayı tercih ediyoruz. Firmalara, tasarımdan başlayıp üretimin son aşamasına kadar laboratuvar tarafındaki tüm desteği verebilmeyi amaç ediniyoruz. Dijital iş akışını da fazlasıyla önemsiyoruz. Tasarımdan üretime kadar olan renk mükemmelliğine büyük önem veriyoruz. Ekibimizin de güçlü olması sebebiyle yurt dışında olan bütün projeleri burada da yapabiliyoruz. Bütün ürünlerimizin nihai maksadına bakıldığı zaman, hepsinde renk mükemmelliğinin önde olduğu görülüyor. Bununla birlikte, tekstilde SDL Atlas fiziksel test cihazları ve sarf malzemeleri ile son ürünlerin tüm testleri konusunda da ürün gamımızı genişleterek firmalara toplam çözüm sunmayı hedefliyoruz.
Rengin, sektörlerdeki önemine vurgu yapmak isterseniz neler söylersiniz?
Artık renk yirmi sene önceki yerinde değil. Eskiden estetik bir kalite kontrol kriteriyken şu an da fonksiyonel bir kalite kontrol kriteri olarak görülüyor. Bazı sektörlerde logo renkleri, firmaların kartviziti haline geldi ve o logo renklerinin raflarda aynı renklerde olması büyük önem taşıyor. Tekstil sektöründe, alıcıların karar vermesinde ürün rengi en önemli rolü oynuyor.
Tekstil sektöründe bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Tekstil sektöründe, renk sayısı çok fazla ve bu renkler için karar verme süreci çok uzun sürüyor. Bu iş, dijital iş akışı ile yapıldığında, örneğin; Pantone’nin hedef rengi veya herhangi bir spektrofotometre ile okutulan bir renk dijital olarak boyahaneye gönderildiğinde boyahane, bunun üretimini yapıyor ya da üretilmişini gönderiyor. Bu da hem tedarikçiyi hem de marka sahibini memnun ediyor. Renk, her sektörde başka boyuta doğru gidiyor. Büyük makinelere ciddi yatırımlar yapılsa da çok önemli bir şey unutuluyor: Bu makineler, yanlarında kontrol cihazlarıyla beraber kullanıldığı takdirde tekrarlanabilir üretim yapabiliyor.
Mümessilliğini yaptığınız X-Rite firmasının, tekstil sektöründe kullanılan ürünlerinden bahsedebilir misiniz?
X-Rite’ın, inline renk ölçüm cihazları, denim üreticilerinin çok ilgisini çekiyor. Bu cihaz; denim sektöründe halat boyama kısmında rengi sürekli olarak ölçebiliyor, data bildirimi verebiliyor ve kabul, ret sonucunu çalışma içerisinde sunuyor. Tekstilin genelinde, üretim sırasında rengi yaştan ölçüyor olmanız, sonuçta aynı rengi her zaman sağlasanız da elde edebileceğiniz anlamına gelmiyor. Inline cihazı, kumaşın rengini tek bir noktadan ya da üç farklı noktadan ölçebiliyor. Alttan kumaş akarken o toptaki tüm rengin bir haritasını çıkartıyor. Böylelikle tek bir örnek değil, aslında o toptaki kumaşın her aşamasındaki renk kontrol edilebiliyor.
X-Rite ürünlerinin satış sonrası servisi nasıl karşılanıyor?
Biz, X-Rite’ın yetkili servisi ve kalibrasyon merkeziyiz. Ayrıca firmanın, en çok servis hizmeti veren mümessilliklerinden biriyiz. Dünyadaki X-Rite partnerleri arasında sadece biz, bütün sektörlere hizmet veriyoruz. Önemli olan bir nokta daha var. Biz, hem ürünlerin satışını hem de aplikasyon,kurulum ve eğitim hizmetlerini lokal olarak, konusunda uzman kendi ekibimizle sağlıyoruz.
Geleceğe yönelik hedefleriniz nelerdir?
X-Rite’ın getirdiği tüm yenilikleri ve dünya çapında sahip olduğu başarısını, Türkiye’de de kanıtlayacağız. Tedarik ettiğimiz ürünlerin doğru kullanımını, müşterilerimize daha da iyi anlatarak daha bilinçli bir kullanıcı portföyü oluşturmayı amaç ediniyoruz. SDL Atlas’ın fiziksel test cihazları ve test sarf malzemeleri konusundaki pazar payını arttırmanın yanı sıra globalde bilinen ama Türkiye’de bilinmeyen ürünlerini olabildiğince tanıtmayı ve SDL Atlas’ın ürettiği inovatif test cihazlarının sektörde daha fazla satışını sağlamayı hedefliyoruz.
Röportaj: Kübra KARACA