Tetaş ve Tajima Markası Nakış Sektörüne Yenilikler Sunuyor
Artık sadece alt ve üst ipliğin oluşturduğu standart nakış sunumu yeterli gelmiyor. Bu sebeple değişik materyallerin standart nakışla birlikteliği (pul, boncuk, kord, lase vb.) ve yıllar önce nakış ile birlikte düşünülmesi, mümkün olmayan özellikte iplikleri nakışa uyarlama çabaları (Örneğin 600 denye ve üzeri bükümsüz iplikler) ön plana çıkıyor.
Diğer taraftan nakış birim fiyatlarının çok düşük seviyede olması, makine kullanımı sırasında zaman kaybını azaltacak arayışların artmasına ve iplik kopuş seviyesini daha da azaltacak projelerin ön plana çıkmasına sebep oluyor. 2014 yılında piyasaya sürülen TFGN2 modeli ile beş konuda geliştirme sağlandı.
- Üst iplik takma süresini kısaltmak ve farklı kalınlıktaki ipliklerin gerektiğinde tansiyon yaylarını kolaylıkla değiştirebilmek amacıyla TFGN serilerinde olan tansiyon yay sistemi, TFGN2 serisi makinelerde tamamen yenilenerek piyasaya Üst ipliğe müdahale için gerekli zaman dilimi %60-70 oranında inanılmaz seviyede azaltılarak adeta devrim niteliğinde bir kolaylık sağlandı. Bu yeni tansiyon sisteminde, standartta 0,4 mm kalınlığında tansiyon teli yerine kalın ve bükümsüz iplere uygun 0,5 mm kalınlığında tansiyon telleri de kullanılabiliyor.
- 600 ve daha yüksek denye ipliklerle çalışmaya uygun çağanoz geliştirme çalışmaları devam ediyor. 2014 yılında üretilen TFGN2 makinelerde bulunan birinci nesil yeni geliştirilmiş çağanozlar yerini 2018 yılı içerisinde üçüncü nesil çağanozlara bıraktı.
- Kalın ipliklerin desenlerdeki keskin geçişlerinde meydana gelen anlamsız iplik kopmaları ve efekt bozukluklarını önlemek amacıyla kasnak hızı ile devrinin desen yapısına göre otomatik olarak değiştirebilme kabiliyeti sunan Fine Stitch özelliği makinelerin parametre sistemine seçilebilir olarak eklendi.
- Bitmiş masuranın yerine dolusunu takmak her nakışçının yapmak zorunda olduğu ancak aynı zamanda çözüm beklediği bir Operatörün el beceri seviyesine göre bir kafada masura değişimi 10-20 saniye arasındadır. Tajima bu zamanlamayı SBC masura değiştirme aparat sistemi ile (SBC Bobin Changer) kafa sayısı ne olursa olsun, makinenin tüm kafalarında aynı anda uygulamak koşuluyla 8 saniye gibi kısa bir süreye düşürdü. Ayrıca UBC2 masura değiştirme sistemi ile tüm kafaların masuralarını aynı anda değiştirme zorunluluğunu ortadan kaldırarak münferit kafalarda masura değiştirme kolaylığını da getirdi.
- SQ3 model pul aparatlarının; pul sürüm sistemi, pul bıçakları, merkez ayar sistemi 2013-2017 yılları arasında geliştirilerek piyasa ihtiyacını karşılayacak seviyeye 2017 yılında piyasaya sürülen TMCR, TMBR ve TMAR model makinelerde baskı ayağı çalışma stroğu ve inebileceği alt ölü noktanın otomatik olarak panel üzerinden ayarlanabilir olması sağlandı. Bu sayede çok kalın parçalar üzerinde nakış yaparken gereğinden fazla baskı ayağı basıncının önüne mekanik müdahale yapmaksızın geçilebilir oldu. Ayrıca bu model makineler üzerinde çoklu kordon aparatı çalışmaları devam ediyor. Şimdilik özellikle tek kafa ve en fazla 4 kafaya kadar kontrol altında çalıştırılabilir olan bu sistemin ileriki yıllarda 18 kafa ve üstü makinelerde rahat kullanımı için çalışmalar devam ediyor.
TMCR ve TMCP elektronik tertibatı, yazılım olarak başka bir firmadan destek almaksızın ilk defa ve sadece Tajima tarafından dizayn edilerek üretilmiş modellerdir. Bu makinelerle birlikte SQ3 model pul aparatları yerine, ESQ-C adı verilen her açıdan geliştirilmiş pul aparatı (Sequin device) ve boncuk aparatı (Bead device) da piyasaya sürüldü.
ESQ-C, pul kanalı değişiminin herhangi bir vida söküp takmaksızın yapılabilmesi ve pul merkez ayarının operatör lehine daha da kolaylaştırılmış olması açısın- dan dikkat çekicidir. Boncuk aparatı ise ulaştığı randıman seviyesi, nakış sektöründeki otomatik boncuk işleme- ye yönelik yenilik beklentisiyle beraber düşünüldüğünde dikkat çekicidir.