“Trützschler, 2021’de Şirket Tarihinde Rekor Sipariş Yoğunluğuna Şahit Oldu”
Dergimizin Almanya Özel Bölümü için Trützschler Spinning Satış ve Pazarlama Müdürü Markus Wurster ve Trützschler Group Global Pazarlama Başkanı Dr. Bettina Temath ile bir röportaj gerçekleştirdik. Wurster, iplik makineleri sektöründeki en son trendler, firmanın geliştirdiği son teknolojiler ve 2022 yılı hedefleri ile ilgili bilgi verdi. Temath ise Trützschler firmasının ITM 2022 Fuarı’na hazırlık süreçlerini ve tanıtacakları ürünleri anlattı.
Öncelikle Trützschler için 2021 nasıl geçti? Özellikle yılın ilk çeyreğinden sonra siparişlerde artış oldu. 2021 yılını rakamlarla değerlendirebilir misiniz?
2021, Trützschler için gerçekten başarılı bir yıldı. Şirketimizin tarihinde rekor bir sipariş yoğunluğuna şahit olduk.
İplik makineleri sektöründe şu anda ortaya çıkan ana trendler nelerdir? İplik makinelerinde ne gibi yenilikler beklenebilir?
Gözlemlediğimiz önemli bir eğilim, karışım ipliklere yönelik talebin artmasıdır. Pamuk ve sentetik elyaf karışımları giderek daha popüler hale geliyor. Pamuk üretmek için kaynakların sınırlandırılması da burada kesinlikle önemli bir rol oynuyor.
Ayrıca, son yıllarda gelecekte önemli olacağına inandığımız sürdürülebilirliğe yönelik artan bir trend olduğunu gözlemliyoruz. Müşterilerimiz, organik pamuk, sürdürülebilir selülozik lifler veya tekstil atıklarından yapılan ikincil lifler gibi hammaddelerden yapılmış yüksek kaliteli ürünler üretmenin uygun maliyetli yollarına yönelik taleplerini karşılayan çözümler bekliyor. Trützschler, bu malzemelerin işlenmesine uygun enerji verimli makineler ve tesisler ile optimum hammadde kullanımı için çözümler sunuyor. Ayrıca, örneğin TC 19i for Recycling gibi geri dönüştürülmüş malzemelerden iplik üretimi için özel makineler ve tesisler geliştirdik. Bu makine, müşterilerimize paçavra atıklardan ikincil elyafları tararken maksimum kaliteye ulaşmaları için güç veriyor.
Dijitalleşme de bir trend olmaya devam ediyor. Buna hem makinelerin kendisinin dijitalleştirilmesi hem de yeni iş modelleri ve dijital hizmetler dâhil.
Dijitalleşen dünyada, makineleriniz bu düzene nasıl ayak uyduruyor?
Birkaç yıldır, kendilerini optimize eden ve dijital olarak birbirine bağlı makinelerden oluşan akıllı bir eğirme hazırlama süreci vizyonumuzu sürdürüyoruz. Bu makineler, örneğin, çıkarılan atık bileşiminin gerçek zamanlı bir analizini gerçekleştiriyor ve hiçbir iyi elyafın kaybolmadığından emin olmak için ayarları otomatik olarak değiştiriyor. Dünyanın ilk akıllı tarağı TC 19i bu bağlamda önemli bir kilometre taşıydı. Sensörlerin yardımıyla kendini optimize ediyor ve iplik fabrikalarının karşı karşıya olduğu personel eksikliği ve hammadde kalitesi dalgalanması gibi eksiklik faktörlerini telafi ediyor. Fabrika izleme sistemimiz “My Mill” gibi dijital çözümler, akıllı eğirme hazırlığı düşüncemizi tamamlıyor. Bu uygulamalar PC veya Akıllı Telefon için mevcuttur, böylece müşteriler zaman ve konumdan bağımsız olarak bireysel makinelerin bilgilerini görüntüleyebiliyor ve değerlendirebiliyor.
Dünya çapındaki satış ve destek ağınız ve ihracat yaptığınız ülkeler hakkında bilgi verir misiniz? Özellikle Türkiye pazarına yönelik ihracat hacminizden bahseder misiniz?
Trützschler onlarca yıldan beri, örneğin Çin, Hindistan ve Türkiye’de birden fazla tam teşekküllü, yerel üretim ve hizmet tesisiyle çalışma stratejisini ısrarla takip ediyor. İplik makineleri sektöründeki bu benzersiz operasyonel ayak izi, müşterilerimizle daha yakın görüş alışverişi yapmamızı ve tüm ana tekstil bölgelerinde hızlı, verimli ve güvenilir hareket etmemizi sağlıyor. Bu strateji, özellikle 2021’de en yeni eğirme hazırlık makineleri çözümlerine yönelik olağanüstü bir taleple karşılaştığımız Türkiye’de yararlı olduğunu kanıtladı. Türkiye’deki yerel temsilcilerimizle yakın iş birliği, daha kısa mesafeler ve dolayısıyla daha kısa termin süreleri, başarımıza bir kez daha önemli katkı sağladı. İhracat hacmimiz 2022’de çok daha yüksek seviyelere ulaşacak.
2022 yılı beklentilerinizi, hedeflerinizi, yeni ürünlerinizi ve yatırım planlarınızı anlatır mısınız?
Müşterilerimizin taleplerini karşılamak için her gün tüm hızımızla çalışıyoruz. Akıllı ve dijital çözümlerimizin yanı sıra en son tanıtılan penye makinesi TCO 21’i ve başarıyla piyasaya sürülen ön temizleyicimiz CL-X’i ileri taşımak için çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Dr. Bettina Temath / Trützschler Group Global Pazarlama Başkanı
“Yeni Penye Makinemiz TCO 21’i ITM 2022’de Tanıtacağız”
Pandemi nedeniyle ertelenen ITM, 4 yıl sonra yapılacak. Uzun bir aradan sonra tekstil makine sektörünü bir araya getirecek olan ITM Fuarı ile ilgili görüşlerinizi bizimle paylaşır mısınız? ITM 2022’nin sektöre ve firmalara kazanımları neler olacak?
Dr. Bettina Temath / Trützschler Group Global Pazarlama Başkanı: Türkiye bizim için her zaman en önemli tekstil pazarlarından biri oldu. 2021 yılında, pandemiye rağmen Türkiye’den en yeni iplik eğirme hazırlık makinelerimize yönelik olağanüstü bir talep gözlemledik. Bu nedenle, yeni ve mevcut müşterilerimiz ve ortaklarımızla ITM 2022’de tekrar yüz yüze görüşeceğimiz için mutluyuz. Ayrıca onlarla sektördeki yenilikler ve en son gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunacak olmaktan dolayı çok memnunuz.”
ITM 2022’de sergilemeyi planladığınız yeni ürünleriniz veya yeni teknolojileriniz var mı?
Dr. Bettina Temath: İplik hazırlığında tam kapsamlı bir tedarikçi olarak konumumuzu genişlettiğimiz son teknoloji ürünü yeni penye makinemiz TCO 21’i tanıtacağız. TCO 21 penye makinemiz; maksimum üretkenliği, otomatik optimizasyonu ve basit kullanımı sayesinde mükemmel iplik kaliteleri ve daha yüksek verimlilik sağlıyor. Bu makinemizin dünyanın her yerindeki pamuk ipliği eğiricilerinin taleplerini karşılayacağına inanıyoruz.
Ayrıca ziyaretçiler, başarıyla piyasaya sürülen ön temizleyici CL-X ve akıllı tarağımız TC 19i hakkında faydalı bilgiler bulabilecek. Her iki yenilik de, özellikle gelişmiş hava teknolojisi aracılığıyla, daha enerji verimli bir iplikhaneye katkıda bulunuyor. Artan enerji fiyatları nedeniyle, enerji verimliliği iplik fabrikalarının rekabet gücü için giderek daha belirleyici bir faktör haline geliyor ve aynı zamanda çevresel nedenlerle de önemli. Amacımız, Türk iplik üreticilerini yüksek kaliteli, sürdürülebilir nihai ürünler üretmek için uygun maliyetli çözümler bulma yolunda desteklemek.
Röportaj: Dilek Hayırlı