Türk Tekstil Makine İhracatının Yüzde 75’ini Boyama-Terbiye Makineleri Oluşturuyor
Türk tekstil terbiye sanayi, başlangıçta entegre tekstil fabrikalarının boya ve terbiye birimi olarak gelişti. Zamanla, hazır giyim sanayi ihracatındaki gelişmeler ve özellikle örme malların ihracatındaki hızlı artış, doğrudan konfeksiyonculara hizmet veren tekstil terbiye sanayi işletmelerinin kurulmasını ve gelişmesini sağladı. Günümüzde, Türkiye’de bulunan boyama ve terbiye fabrikaları, gerek kalite, gerek istihdam, gerekse sektörel bilgi birikimi ile yüksek kapasite ve teknolojik gelişmişlik seviyesine ulaşmış olup, kalite açısından dünyadaki birçok rakibinin de ilerisinde bulunuyor.
Türkiye’de 600’den fazla tekstil terbiye işletmesi bulunuyor
Tekstil sanayine sağladığı katma değer, istihdam ve sektörün ihracattaki payı nedeniyle Türk ekonomisinde önemli bir yere sahip olan ‘terbiye sektörü’, tekstil ve konfeksiyon sektörünün de dinamosu olarak biliniyor. Türkiye’de 600’den fazla işletme tekstil terbiyesi alanında faaliyet gösteriyor. Bunun yanı sıra bir tekstil terbiye fabrikasında ortalama 250 kişi istihdam edilebiliyor. Sektörün toplam istihdamı ise 150 bin kişi civarında. Söz konusu tekstil terbiye fabrikalarının, günde 20-25 ton üretim gerçekleştirebilme kapasiteleri bulunuyor.
Türkiye’de tekstil terbiye sanayi ağırlıklı olarak Trakya, Bursa, Denizli, Adana, Kahramanmaraş bölgelerinde kümelenmiş olup; her bölge ürettiği ürünlere göre ihtisaslaşıyor. Trakya bölgesi örme kumaşta ihtisaslaşırken, Bursa bölgesi dokuma kumaşta, Denizli bölgesi ev tekstilinde, Adana bölgesi sentetik dokumada, Kahramanmaraş bölgesi ise ağırlıklı olarak örmede ve dokumada ihtisaslaşmış bulunuyor.
Pandemiye rağmen küresel tekstil endüstrisinde yatırımlar hız kesmedi. Uluslararası Tekstil Üreticileri Federasyonu (ITMF) tarafından yayınlanan 44. Yıllık Uluslararası Tekstil Makineleri Sevkiyat İstatistiği’ne (ITMSS) göre, pandeminin ilk şok dalgasının yaşandığı 2020 yılı ile karşılaştırıldığında 2021 yılında ciddi büyüme rakamları elde edildi. 2021’de küresel iplik, tekstüre, dokuma, örme ve terbiye makineleri sevkiyatı bir önceki yıla göre keskin bir şekilde arttı.
Küresel Ram Sevkiyatının %78 Arttığı Tahmin Ediliyor
‘Kontinü kumaşlar’ segmentinde, gergisiz kurutucu/tambur sevkiyatı %183 arttı. Düşüş gösteren boyama hatları hariç diğer tüm alt segmentlerde %33-88 arasında artış oldu. Boyama hatları %16-85 arasında düşüş yaşadı. ITMF 2019’dan bu yana anket katılımcıları tarafından tamamen açıklanmayan ram sevkiyat rakamlarına yönelik tahminlerini açıklıyor. Buna göre, küresel ram sevkiyatının 2021’de %78 artarak toplam 2,750 adede ulaştığı öngörülüyor.
‘Kontinü olmayan kumaşlar’ segmentinde ise sevk edilen jigger boyama / levent boyama sipariş %105 artarak 1,081 adede yükseldi. Air jet boyama ve overflow boyama kategorisindeki teslimatlar 2021 yılında %24 artarak sırayla 1,232 adede ve 1,647 adede ulaştı.
Türkiye 2021 Yılında Boya- Terbiye Makinelerine 300 Milyon Dolar Ödedi
Türkiye tekstil makinelerinde; boyama ve terbiye makineleri başta olmak üzere globalde önde gelen oyun kurucular arasında yer alıyor. Türk tekstil makine sektörü 2021 yılında 955 milyon dolarlık ihracat yaptı ve önceki yıla göre ihracat rakamı yüzde 27,3 arttı. İhracatımızın yaklaşık yüzde 75’ini boya ve terbiye makinelerinin oluşturuyor. Türkiye’nin en büyük ihracat pazarları arasında; Özbekistan, Pakistan, Bangladeş, Mısır, İran, Rusya ve Hindistan var. Türkiye 2021 yılında boyama, yıkama, kurutma, terbiye makinelerine 300 milyon dolar ödedi.