Türkiye, İtalyan Tekstil Makineleri Endüstrisi İçin En Büyük İkinci Pazar
İtalyan ihracatının %11’ini oluşturan Türkiye, İtalyan tekstil makineleri endüstrisi için en büyük ikinci pazar konumda. 2017 yılında, İtalya’nın Türkiye pazarına ihracatı yaklaşık 193 milyon Euro (önceki yıla göre %+12) değerine ulaştı. 2018’in ilk dokuz ayında, İtalyan satışlarında 175 milyon Euro değerinde bir artış (%+36) gözlemlendi.
İtalya’da tekstil makineleri ve ilişkili aksesuarları üreten yaklaşık 300 firma bulunuyor. Bu firmalarda istihdam edilen toplam çalışan sayısı ise 12.000. 2017 yılında İtalyan üretiminin değeri 2,5 milyar Euro iken, bunun 2,1 milyar Euro’su ihraç edildi. İtalyan tekstil makineleri üreticileri sahip oldukları geniş arz sayesinde, tüm potansiyel müşterilerin ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Toplam satışların %84’ünü dünya genelinde yaklaşık 130 ülkeye yapılan ihracat oluşturuyor. Bu uluslararasılaşma süreci inovasyonla birleşince İtalyan tekstil makineleri üreticilerinin dünya çapındaki lider konumunu güçlendirmelerine olanak sağlıyor.
2018’in ilk dokuz ayında, İtalyan tekstil makineleri ihracatı şu şekilde oldu: Asya (%45), bunu Avrupa (%38), Kuzey Amerika (%7), Latin Amerika (%6) ve Afrika (%4) takip etti. İtalyan tekstil makineleri ihracatına en büyük katkı Çin’den geldi. 2018 yılının üçüncü çeyreğinde, İtalya’nın Çin pazarına ihracatı 249 milyon Euro tutarındaydı. Çin’i Türkiye (175 milyon Euro), Hindistan (91 milyon Euro) ve Hindistan (91 milyon Euro) takip ediyor.
İtalyan üreticilerin tedariki, tekstil makinelerini ayırabileceğimiz tüm klasik sektörleri kapsıyor. Yurt dışına İtalyan ürün satışları şu ana sektörler arasında bölünüyor: %30 boyama, terbiye ve baskı makineleri, %24 aksesuarlar,%21 iplik makineleri, %11 örme makineleri, %9 dokuma makineleri ve %5 diğer makineler.
BAŞARININ SEBEPLERİ
Bu sektörde yer alan İtalyan şirketler, yeni fırsatlar, yeni makineler, yeni sistemler ve teknolojiler yaratmak için son kullanıcılar ile yakın işbirliği arayışında olan, Ar-Ge’ye çok büyük önem veren küçük ölçekli şirketler. Bu firmaların en büyük avantajı, potansiyel müşterilerin ihtiyaçlarını anlama yetenekleri. Bu sayede hem ekonomik hem de teknolojik açıdan, dünya tekstil pazarına katma değeri yüksek yeni makine ve cihazlar kazandırmayı başarıyorlar ki bunun isabetli örneklerinden birisi de teknik tekstiller. İtalyan tekstil makineleri firmaları, ülkede tekstil geleneğini çok eski zamanlardan bu yana devam ettiren bölgelerde yerleşik. Firmaların bu bölgelerde son kullanıcılarla olan tecrübe alışverişi de makinelerin teknolojik olarak sürekli biçimde yenilenmesine güçlü bir ivme kazandırıyor. Tekstilin yoğunlaştığı ana yerleşim bölgeleri ise Kuzey ve Orta İtalya’da yer alan Bergamo, Brescia, Biella, Como, Milano, Prato ve Vicenza şehirleri. İtalyan tekstil makineleri sektörünü öne çıkaran temel özellikler şunlar:
- Gelişmiş teknolojik düzey;
- Çok yönlülük ve esneklik;
- Tekstil şirketleri ile yakın ve sürekli ilişki;
- Mükemmel bir kalite-fiyat oranı. Günümüzde artık özellikle dikkat edilen husus teklif edilen teknolojinin ne derece sürdürülebilir olduğu. Tekstil endüstrisinde hizmet veren birçok şirketin ortak hedefi, tekstil üretim sürecinde yer alan kaynakların daha az kullanılması suretiyle çevreyi korumak ve bunu yaparken de üretim verimliliğini sağlamak. Bu firmalar içerisinde, İtalyan tekstil makineleri üreticileri ACIMIT’in ‘Sürdürülebilir Teknolojler’ projesi ile nitelikli iş ortakları haline geldi.
TÜRKİYE, İTALYAN TEKSTİL MAKİNELERİ ÜRETİCİLERİ İÇİN MÜKEMMEL BİR ORTAK
Türkiye’nin uluslararası tekstil ve hazır giyim sektöründe oynadığı önemli rol, ülkeyi tekstil makineleri için dünyanın önde gelen pazarlarından biri yaptı. Nitekim Türkiye, toplam dünya tekstil makineleri ithalatının %8’ini gerçekleştiriyor.
İtalyan ihracatının % 1’ini oluşturan Türkiye, İtalyan tekstil makineleri endüstrisi için en büyük ikinci pazar konumda. 2017 yılında, İtalya’nın Türkiye pazarına ihracatı yaklaşık 193 milyon Euro (önceki yıla göre %+12) değerine ulaştı. 2018’in ilk dokuz ayında, İtalyan satışlarında 175 milyon Euro değerinde bir artış (%+36) gözlemlendi. En çok talep edilen İtalyan makineleri; iplik makineleri (Türkiye’ye yapılan toplam ihracatın %28’i), ardından da örme ve terbiye makineleri (%22) ve dokuma makineleri (%17) şeklinde sıralanıyor.
ACIMIT, İtalyan Ticaret Tanıtım Ajansı ile birlikte uzun yıllardır geniş bir tanıtım girişimleri programı gerçekleştiriyor. ACIMIT ve İtalyan tekstil makineleri firmaları, Türk fuarlarına katılıyor ve iki sektör arasındaki bağları güçlendirmek amacıyla Türk tekstil operatörleri için atölye çalışmaları düzenleniyor.