“Yeni Boyalarımızı Piyasaya Sürmeye Devam Edeceğiz”
Rotasyon ve dijital baskının lider teknoloji üreticilerinden SPGPrints’in baskı makinelerini farklılaştıran esas nokta Archer teknolojisi. Bu teknoloji tabanında geliştirilen (single-pass) dijital tekstil baskı makinesi PIKE ve scanning tekstil baskı makinesi JAVELIN tekstilde istenilen hacim ve üretkenlik ile kumaş çeşitliliğine hitap ediyor.
SPGPrints Türkiye Genel Müdürü Hakan Uzman ile bir röportaj gerçekleştirdik ve firmanın çalışmaları, son teknolojik ürünleri ve projelerini konuştuk. Uzman, “Archer baskı sistemlerinin her zaman en üst teknoloji ile çalışmasını sağlamak için Ar-Ge çalışmalarımıza kesintisiz olarak devam ediyoruz.” dedi.
Son yıllarda, tekstil alanındaki en önemli faaliyetleriniz neler oldu?
Rotasyon baskının mucidi olarak tekstil baskıcılık konusunda baskı makinesinin yanında baskı hazırlama – gravür ekipmanları, Şablon çekim makineleri (lazer), yazılım, şablon yani rotasyon tekstil baskıcılığı için ihtiyaç duyulan her şey bizim ana faaliyet alanımızı oluşturuyor. Konvansiyonel sistemlere ilave olarak yine sektörün öncü firması olarak 32 yıllık dijital baskıcılık tecrübemizi yeni jenerasyon dijital baskı makinelerimiz üzerinden firmaların kullanımlarına sunarak dijital baskıcılıkta en üst kalitede sonuçların alınmasına gayret ediyoruz. Tüm bu segmentlerde sürekli araştırma ve geliştirme faaliyetlerimiz hız kesmeden devam ediyor. Tekstil baskıcılığında firmaların ihtiyaçları olan her şeyi sunmak bizim ana politikalarımızdan biridir.
Avrupa ve Türkiye pazarı için son dönemlerde ne tür gelişmelere imza attınız?
Bildiğiniz üzere son yıllarda dijital baskıcılık tüm dünyada ciddi ve hızlı bir şekilde yükselişini sürdürüyor. Bu konuda Avrupa’da İtalya ve Türkiye başı çekerken Çin’de dijital baskıcılığın ciddi kullanımı dikkati çekiyor. Dünyada yıllık artış oranı %20’leri bulan dijital baskıcılıkta bizde lider tekstil baskı firması olarak bu alandaki geliştirme faaliyetlerine odaklanmış durumdayız. Belirttiğimiz gibi Türkiye dijital baskıcılıkta en önemli ülkelerden birisi ve son yıllarda bu alanda yapılan yatırımlarla özellikle Avrupa’da söz sahibi oyuncu olma özelliğini koruyor ve liderliğe oynuyor. Bunun yanında özellikle dijital baskının konvansiyonel baskıya göre daha az emek yoğun olması, daha temiz bir teknoloji olmasından ötürü Fransa, Portekiz ve İspanya gibi ülkelerde yeni yatırımlarla tamamen çıkmakta olan tekstil baskıcılığının bu ülkelere tekrar dönüş yaptığını gördük.
Dijital baskı makineleri pazarında şu anda hangi teknolojik trendler hakim?
Geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilen ITMA fuarında yapmış olduğumuz sunumlarda vurguladığımız üzere, SPGPrints olarak sunduğumuz özelliklerle makinelerimizde kullanıcıların bakım ve işletme maliyetlerini düşürmeyi hedefliyoruz. Ana hatları ile teknolojik olarak en üst seviyede olan Silikon MEMS teknolojisine sahip Fuji Diamatix Samba (1200 dpi) kafalarla donatılmış makinelerimizin 4 mm’den atış yapması, makinenin kirlenmesini önleyen patentli, anti-mist barlarımız ya da kafalara su yastığı ile temizlik yapan sistemimiz ve bunların sonucu olan 18 ay garanti sunan özel Archer® baskı kafası garanti programımız kullanıcıların bakım maliyetlerini ciddi oranda düşürüyor. Verimlilik anlamında 1200 dpi baskı yapan yeni jenerasyon PİKE tek geçişli (single pass) baskı makinemiz 60 m/dakika ve yeni versiyon Javelin2 gezer kafalı dijital makinemiz 550 m2/saat üretim hızı ile en kaliteli baskının yüksek üretim miktarları ile elde edilmesini sağlıyor.
Müşterilerinizin dijital baskı makineleri konusunda giderek artan talepleri nelerdir?
Kalitenin yanında her üreticinin hedefi aynı zamanda düşük maliyetle üretim yapmak ve rekabetçi olabilmek. Biz SPGPrints olarak yukarıda kısaca belirtmiş olduğum teknik avantajlarla makinenin bakım maliyetlerini minimuma indiriyoruz. Şu anda yaygın olan baskı kafalarının teknolojisi 10 yıl öncesine gidiyor. Bunlar dijital tekstil baskıcılığının ilerlemesinde çok ciddi katkı sağlamışlar ama artık devrini kapatmışlar. Birçok üretici, kafa kayıplarından ve bunun sonucu doğan binlerce Euro’luk baskı kafa faturalarından mağdur durumdadır. Bu kafaların tıkanmaması için tatil ve bayram gibi biraz daha uzun duruşlarda mutlaka bir operatörün giderek makineyi çalıştırması gerekiyor aksi takdirde oluşan tıkanmaları açmak için yapılan temizliklerin sonunda kafa hasar görüyor ve kullanılamaz hale geliyor. Bu kafa kayıp sebeplerinden sadece bir tanesi. Şu anda dijital baskı makinelerinin bakım maliyetlerinin ana kalemini baskı kafaları oluşturuyor. Bizim SPGPrints olarak sloganımız ise “no print head headache” yani “baskı kafası dolayısıyla oluşan baş ağrısına son.” Hem kullandığımız silikon MEMS teknolojisine sahip en son teknoloji ürünü kafalar hem de makinenin üzerinde kafaları korumak için oluşturduğumuz birçok ilave tedbir ile verdiğimiz 18 aylık baskı kafa garantisi (Archer® baksı kafa programı ile) sayesinde kullanıcıların baskı kafa maliyetlerini minimum düzeye indiriyoruz.
Şirketiniz için Avrupa ve Türkiye pazarının önemi nedir? Bu bölgelerde ne kadar iş potansiyeline sahipsiniz?
Hollanda merkezli bir firma olarak tabi Avrupa bizim doğduğumuz ve geliştiğimiz yer diyebiliriz. Ama özellikle son yıllarda çok hızla artan globalleşme ile tekstil üretimi doğdukları yer olan Avrupa’dan özellikle maliyet sebebi ile hızlı bir şekilde doğuya kaymış ve merkez olma özelliğini kaybetmiştir. Biz de faaliyetlerimize Avrupa yanında Uzak Doğuda da çok aktif olarak devam ediyoruz. Çin’in yanında Pakistan ve Hindistan’da kendi ofislerimiz ve üretim tesislerimiz üzerinden müşterilerimize hizmet sunuyoruz.
Türkiye’ye geldiğimizde başta belirttiğimiz gibi Türkiye dijital tekstil baskıcılığında Dünya’da en üst sıralarda yer alıyor ve rotasyon baskıcılığında da dünyadaki en önemli ülkelerden birisi konumunda bulunuyor. Aslında kalite ve maliyet anlamında tam olarak Avrupa ile Uzakdoğu’nun ortasında diyebiliriz. Kalitemiz Avrupa standartlarında iken bunları alıcılara Uzakdoğu’ya rakip fiyatlara sunabilmekteyiz. SPGPrints olarak Türkiye bizim açımızdan eski ve vazgeçilmez bir ülkedir. Türkiye’deki faaliyetlerimiz 30 yılı aşkın zamandır devam ediyor ve 2000 yılından beri kendi ülke ofisimiz üzerinden Türk firmalarına hizmet veriyoruz. Burada yıllardan beri süregelen iyi iş ilişkisi ve ortaklıklarımız söz konusu. Türkiye’de kendi ofisimizin olması hem satış hem de özellikle satış sonrası hizmetlerde yedek parça servis vs. gibi üreticilere çok ciddi avantajlar sağlıyor. SPGPrints olarak Türkiye’de bulunmak ve Türk baskıcılarına hizmet etmekten büyük mutluluk duyuyoruz ve buna aynı şekilde devam edeceğiz.
Şirketiniz, Endüstri 4.0 çözümlerine olan taleplere nasıl yaklaşıyor?
SPGPrints, uygulama uzmanlarımız sayesinde müşterilere dijital baskı aşamasının yanı sıra normalde kumaşın ön işlemden geçirilmesi, buharlama ve reaktif, asit veya doğrudan dispersiyon baskı işlemlerinde yıkama veya kâğıt ve kalenderleme (süblime baskı) işlemlerini içeren tüm dijital tekstil baskı uygulamalarına ilişkin danışmanlık yapıyor. SPGPrints, fiili ürün portföyü bakımından dijital baskı ekipmanları ve mürekkeplerinde dijital baskı işlemlerinin geliştirilmesi ve tedarikine odaklanmaktadır.
Endüstri 4.0’da yaşanan son gelişmelerle birlikte, yazılım iş akışı kontrolü, renk yönetim sistemleri ve RSL ve endüstri standartları gibi marka gereksinimleri ve genellikle çevresel sürdürülebilirlik ihtiyaçları gibi konularda endüstriyel standartları karşılamaya dikkat ediyoruz. Geleneksel rotasyonlu baskıdaki teknik bilgi birikimimiz sayesinde, hangi malzemelerin dijital baskıya uygun olduğu ve hangileri için rotasyonlu baskı yapılması gerektiğini ve hatta bu ikisinin nasıl eşleştirileceğini konularında müşterilerimize yardımcı oluyoruz. Son düzenlenen ITMA 2019 fuarında M2P yeteneklerimizi (Match to Print) ve ürünlerimizin bu esnekliği nasıl sağladığını sergiledik.
SPGRrints üretimde sürdürülebilir bir yaklaşım benimsemek için ne gibi önlemler alıyor?
Üretimimizde kullandığımız üstün teknoloji sayesinde maksimum saflığa sahip dijital tekstil boyalarını piyasaya sunabiliyoruz. Üstün kalite özelliklerine sahip olan bu ürünlerimizin Ecotex, GOTS ve diğer ana ekolojik sertifikalarına sahip. Bildiğiniz gibi şu anda sürdürülebilirlik (sustainability) anlamında ZDHC (Zero Discharge Hazardous Chemicals) çok fazla konuşuluyor. Biz SPGPrints olarak bu platformda da destekleyici olarak yerimizi aldık. Şu ana kadar reaktif dijital boyalarımız onaylandı diğer tüm boyalarımızın da sertifikasyon prosesleri devam etmekte. Yılsonuna kadar SPGPrints olarak tüm boyalarımızın ZDHC ‘e uygunluklarını almış olacağız. Firma olarak hem kalite hem de ekoloji ve sürdürülebilirlik olarak tüm gelişmeleri yakından takip edip derhal uyguluyoruz.
Şirketinizin son 12 aydaki en büyük başarıları nelerdir?
SPGPrints olarak rotasyon baskıcılıkta da geliştirmelere devam ederken özellikle dijital baskıcılık alanında büyümeye odaklanmış durumdayız. Biz sadece kendi platformlarımıza değil diğer dijital baskı kafalarına da uygun boyalar sunuyoruz. (Kyocera, Epson vs gibi) Kalitemiz ve servisimiz ile dünyadaki en büyük oyunculardan biri olma özelliğimizi koruyoruz. Artan talebe yanıt verebilmek için Hollanda Boxmeer merkezimizde bulunan dijital boya üretim tesislerimizin kapasitesini yaptığımız yatırım ile iki katına çıkardık. Yine merkezimiz içinde inşasını yaptığımız içinde bir PİKE ve bir JAVELİN baskı makinemizin bulunduğu demo merkezimizi müşterilerimizin denemelerini yapabilmeleri için hizmete sunduk. Geçtiğimiz aylarda İspanya Barselona’da yapılan ITMA fuarındaki standımızda 60 m/dk hıza kadar 1200 dpi baskı yapabilen tek geçişli baskı makinemiz PİKE’n yeni jenerasyonunu ve yine yeni jenerasyon JAVELİN2 gezer kafalı baskı makinemizin tanıtımlarını fuar boyunca gerçekleştirdiğimiz sunum ve baskılarla dünya sunumlarını yaptık. Bunlar bu alanda yaptığımız ana geliştirmeler. Bunun dışında yeni uygulama ve geliştirmelerimizi önümüzdeki dönemlerde kullanıcılara sunacağız.
Önümüzdeki birkaç yıl için planlarınızı sizden dinleyebilir miyiz?
Aslında bu noktada yaptıklarımız yapacaklarımızın göstergesidir demek çok da yanlış olmaz. Hem boya hem de makine platformları geliştirme ile alakalı çok yoğun bir çalışma içindeyiz. SPGPrints olarak dijital boyalarda yeni boya setleri üzerinde çalışıyoruz. Archer sistemimiz yanında diğer baskı kafaları için geliştirdiğimiz yeni boyalarımızı piyasaya sürmeye devam edeceğiz. Bunlara ilave olarak yeni bazı geliştirdiğimiz uygulamaları da kısa bir süre içinde sunmayı planlıyoruz. ITMA 2019 iş ortaklarımızı davet ederek “innovasyon merkezinde” sunduğumuz üzere Archer baskı sistemlerinin her zaman en üst teknoloji ile çalışmasını sağlamak için Ar-Ge çalışmalarımıza kesintisiz olarak devam ediyoruz. Burada konsantre olduğumuz yegâne nokta tekstil baskıcılarının gelişen pazar taleplerine yanıt verebilmek için en üstün kaliteyi en uygun koşullarla elde edebilmelerini sağlamak. SPGPrints olarak en üstün teknoloji ve kaliteyi arayanlar için bizi izlemeye devam edin diyebiliriz.
Röportaj: Dilek Hayırlı