“2022’de Yeni Makine ve Boyalarımızın Satışıyla İlgili Beklentimiz Yüksek”
Dijital ve serigrafi baskı çözümleri uzmanı SPGPrints, pandemi sürecinde makine ve Ar-Ge yatırımlarına hız kesmeden devam etti. Bu süreçte pek çok yeni makine ve boyayı piyasaya sunan SPGPrints, bu yeniliklerini ITM 2022 Fuarı’nda tanıtacak.
SPGPrints firması için 2021 yılı nasıl geçti? SPGPrints’in sipariş ve ihracat rakamlarında artış oldu mu?
SPGPrints Türkiye olarak 2021 yılını çok iyi geçirdik. Bildiğiniz gibi firma olarak ana işimiz; (STORK’dan gelen mirasımızın da devamı şeklinde) rotasyon baskı makineleri, rotasyon baskı şablon hazırlama sistemleri ve dijital baskı makinelerinin yanında rotasyon baskı şablonları ve birçok baskı kafası içi için sunmuş olduğumuz dijital tekstil baskı boyalarıdır. Bu anlamda sektörün özellikle örgü ve ev tekstili segmentlerinde çok iyi bir yıl geçirdiğini gözlemledik. Uzak Doğu’da aşırı artan nakliye ücretleri ve pandemi koşullarının getirmiş olduğu belirsizlik, Türkiye’nin vermiş olduğu rekabetçi hizmetle birleşince birçok ilave siparişin gelmesine neden oldu. Biz SPGPrints Türkiye ofisi olarak Türkiye’de Hollanda merkezimizi temsil etmekte ve Türkiye’deki üreticilere hizmet vermekteyiz. Bu anlamda; direkt ihracatımız olmamasına rağmen ihracat yapan firmalarla gerçekleştirdiğimiz işlerin özellikle yukarıda belirttiğim segmentlerde çok ciddi arttığını belirtmek yanlış bir ifade olmaz.
“Pandemi döneminde Archer + isimli bir sistem geliştirip makinelerimize entegre ettik”
Dijital tekstil makinelerinde yaptığınız yeniliklerden bahseder misiniz? Bu yeniliklerin kullanıcılarına sağlayacağı avantajlar nelerdir?
Bildiğiniz üzere tek geçişli (single pass) ve tarayıcı (scanning) sistemli dijital tekstil baskı makinelerimizde şu anda dünyadaki en üst teknolojiyi sunmaktayız. Baskı kafası için boya sirkülasyonu, 1200 dpi baskı çözünürlüğü gibi üstün özelliklerin yanına pandemi döneminde Archer + isimli bir sistem geliştirip makinelerimize entegre ettik. Bu sistemle dijital baskının kafalarındaki kayıp delikler (missing nozzle) yandaki delik atışları ile telafi ediliyor.
Yine devrimsel olarak tabir edebileceğimiz uniformity (düzgünlük) ayarlarının geliştirdiğimiz özel bir yazılım tarafından otomatik olarak yapılması sağlanıyor. Bu sistemle operatöre olan bağımlılık azalırken gömleklik ya da kravat desenleri şeklinde tabir edebileceğimiz çok hassas geometrik desenler ve tam dolu desenlerin basılması en az geçişle mümkün oluyor. Yaptığımız çok sayıda denemede Archer + ile sistemin “basılamayan desenlerin basılabilmesi” anlamında benzerlerinin çok ilerisine gittiğini görmekteyiz. Sistemi adapte ettiğimiz eski kullanıcılarımız sistemin getirdiği avantajla çok zor desenleri basarak çok ciddi katma değer yaratarak rakiplerinin önüne geçti.
Yine pandemi döneminde daha önce olmadığımız kağıt süblimasyon (transfer) segmentinde yeni bir makinemizi (Arrow) kullanıcılara sunduk. Bu segmentteki çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz.
“Türkiye Değişiklikler Hızlı Adaptasyonu Sayesinde Rakiplerinin Önüne Geçti”
Son iki yıldır tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi krizinin dijital tekstil sektörüne yansımaları neler oldu? Ürün ve trendlerde ne tür değişiklikler gözlemliyorsunuz?
Dünyada son iki yılda pandemi kaynaklı gözlemlediğimiz değişimlerin Türk tekstil dinamizmini değiştiren bir etkisi olduğunu görmüyoruz. Dengeler çok ciddi şekilde değişti ancak Türk tekstil sektörünün en önemli güçlerinden biri; değişikliklere hızlı adaptasyonu olduğundan rakiplerinin önüne geçti. Türkiye tekstil üretim konusundaki ilerleme anlamında kendi iç dinamikleri ile zaten sürekli bir gelişim içinde. Burada en zor dönemlerde her türlü zorluğu aşarak faaliyetlerine devam eden tüm üreticilerin haklarını vermek lazım. Son yıllarda bildiğiniz üzere her firmada olduğu gibi marka ve perakende tarafında tedarik süreleri ile stok maliyetlerinin düşürülmesi konularında çok ciddi çalışmalar yapıldı. Bunun sonucunda Avrupa’ya en yakın ve iyi tedarik noktası olan Türkiye’nin hızı ve kalitesi ile öne geçtiğini görmekteyiz. Tekstil baskıcılığında hızdan bahsettiğimizde ve lot bazında sipariş miktarlarının yıllar içinde düştüğünü de ilave edersek, dijital tekstil baskıcılığının öneminin artarak devam ettiğini söyleyebiliriz. Son dönemde yapılan yatırımlara baktığımızda Türkiye’nin, Avrupa dijital baskıcılığı konusunda lider ülke olduğunu söylemek yanlış bir ifade olmaz. Tahmin ediyorum son çıkacak dijital baskı kapasite rakamları bunu istatistiksel olarak da onaylayacaktır.
Bu dönemde başlayan ve devam eden aşırı artan maliyetler hem bizleri hem de tekstil sektöründeki diğer oyuncuları çok ciddi zorladı ve zorlamaya devam ediyor. Hammadde, enerji, ambalaj, nakliye ve birçok kalemde daha çok artışlar oldu. Biz firma olarak pandeminin de zor koşullarını dikkate alarak çoğunu kendi kârlılıklarımızdan fedakârlık etmek suretiyle müşterilerimize yansıtmadık ama maalesef biz de sektörün diğer oyuncuları gibi son dönemlerde kaldıramadığımız maliyet yükünün bir kısmını fiyatlarımıza yansıtmak zorunda kaldık.
Tedarik hızı ve kalitesi anlamında beklentilerin artışı yanında sürdürülebilirlik anlamında farkındalık ve arayışlar çok ciddi artış içinde. Bu anlamda tekstil terbiye sektörünün su tüketimini azaltması ile alakalı tüm çözümleri çok yakından takip ettiğini söyleyebiliriz. Bu gelişmeler çerçevesinde dijital baskı içinde özellikle daha hızlı ve daha az su tüketen (sustainable) çözümlerin daha çok tercih edildiğini gözlemledik ve yeni dönemdeki hem boya hem de makine olarak çalışmalarımızı bu konuda yoğunlaştırdık.
SPGPrints olarak pandemi sürecinde yeni yatırımlarınız oldu mu? Ar-Ge’ye yönelik çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?
SPGPrints olarak ciromuzun ciddi bir payını yıllık olarak Ar-Ge faaliyetlerine ayırmaktayız. Açıkçası bu kadar dinamik bir pazara rekabetçi hizmet sunmaya çalışırken bunu yapmak zorundasınız. Pandemi döneminde gerek makine gerekse dijital tekstil boyalarındaki Ar-Ge çalışmalarımıza hız kesmeden devam ettik. Dijital tekstil boyalarımızda mevcut boyalarımıza ilave olarak pigment ve kağıt süblimasyon (transfer) segmentlerinde yeni boyalarımızı piyasaya sunduk. Mevcut makinelerimizin teknolojik özelliklerini geliştirmeye devam ederken pigment ve kağıt süblimasyon segmentlerinin makinelerinin pazara verilmesinde de son aşamaya geldik. Makinelerimizin piyasanın alışmış olduğu SPGPrints yüksek kalitesine ilave olarak üreticilerin rekabetçiliğini kuvvetlendirmek için azami çaba gösteriyoruz. Ümit ediyorum Haziran ayındaki ITM fuarında kullanıcılara hem pigment hem de kağıt süblimasyon segmentlerindeki yeni çözümlerimizi sunma imkanımız olacak.
2022 yılından beklentileriniz ve hedefleriniz neler?
SPGPrints olarak bizim 2025 vizyonumuz çerçevesinde hem konvasiyonel (rotasyon) baskıcılık segmentinde hem de dijital baskıcılıkta çok ciddi hedeflerimiz var. Bu hedeflerimize ulaşmada bu vizyonun ilk adım yılı olan 2022’nin ayrı bir önemi var. Bizim 2022 yılında mevcut ürünlerimizin yanında yeni geliştirdiğimiz boya ve makinelerimizin satışı ile alakalı çok ciddi beklentilerimiz var. Ürünlerimizin pazarın aradığı özelliklere sahip olduğuna inanıyor ve açıkçası kullanıcıların bunlara ciddi ilgi göstereceğinizi düşünüyoruz. Şimdiden birçok müşterimiz sunacağımız sistemlerimize olan ilgisini belirtti. Maalesef yeni ürünü piyasaya sürme ile alakalı süreçleri hızlandırmak pek mümkün olmayabiliyor ama biz özellikle ITM fuarında yeniliklerimizi paylaşmak için çok ciddi bir çalışma içindeyiz. Müşterilerimizin bizi ziyaret ettiklerinde tekstil baskıcılığında ihtiyaçları olan yenilikçi ürün ve çözümleri sunmak için azami çaba gösteriyoruz.
“ITM 2022’de Pigment ve Kağıt Süblimasyon Segmentlerinde Yeni Çözümlerimizi Sunacağız”
Bildiğiniz üzere ITM 2022 Fuarı 4 yıl aradan sonra düzenlenecek sektörün ilk büyük buluşmalarından biri olacak. ITM 2022 fuarının tekstil sektörüne katkılarıyla ilgili düşüncelerinizi paylaşabilir misiniz?
SPGPrints olarak ITM fuarını biz “global” bir fuar olarak sınıflandırıyoruz. ITM fuarının hem Türk hem de çevre ülkelerdeki tekstil üreticileri için gerçek bir buluşma noktası olduğunu düşünüyoruz. Global bazda ITMA makine fuarından sonraki en etkili fuar desek çok yanlış bir ifade olmaz diye düşünüyorum. Zamanın geri alınamayan en kıymetli değer olduğu günümüzde en son teknolojilerin ülkemizde görülebilmesini sağlayan ITM’in Türkiye için çok ayrı bir önemi var diye düşünüyorum. Tahmin ediyorum bizim gibi birçok firma yeni teknolojilerini kullanıcılara sunmak için ITM fuarını beklemekte. Bu anlamda dinamik ve sürekli yenilik arayan Türk Tekstil sektörünün tedarikçi ve üreticilerinin buluşması anlamında doğru nokta diyebiliriz. Fuar organizasyonu tarafından pandemi ile alakalı alınan önlemleri ve hazırlıkları çok yakından takip ediyoruz. Yaz aylarına doğru aşılamanın da katkısı ile pandeminin ülkemiz ve çevre ülkelerde etkisinin azalacağını düşünerek ITM’e çok ciddi bir ilgi olacağını düşünüyoruz.
SPGPrints olarak ITM 2022’de sergilemeyi düşündüğünüz yeni ürün ve teknolojiler var mı?
ITM fuarına hazırlıkla alakalı en üst yönetimimizden, Türkiye organizasyonumuza kadar her birimde çok ciddi bir heyecan ve motivasyon içindeyiz. Yukarıda belirttiğimiz gibi gerek boya gerekse makinelerimizde, özellikle dijital süblimasyon (transfer) baskı ve pigment baskı segmentlerindeki yeniliklerimizi sunmak için ITM’i hedefliyoruz. Tabii mucidi olduğumuz rotasyon baskı, rotasyon baskı şablon hazırlık sistemleri, şablonlar gibi mevcut ürünlerimizdeki tüm yeni gelişmeleri de müşterilerimizle paylaşacağız. Bu anlamda “Tekstil Baskıcılığı için ihtiyacınız olan her şey” sloganımızla tüm kullanıcıları ITM 2022’deki standımızda bekliyor olacağız.
Hakan