2025 Yılı Sonuna Kadar Toplam Satışlarımızı %60 Artırmayı Hedefliyoruz
Röportaj: Dilek Hayırlı
Mektaş Makina sahibi İbrahim Keklik, “2024 yılının geri kalanı ve 2025 için hedeflerimiz büyük. Öncelikle, satış odaklı stratejilerimizi güçlendirmeye ve yeni müşteri kazanımını artırmaya odaklanacağız. Özellikle Avrupa ve Asya pazarlarında büyümeyi planladık. 2025 yılı sonuna kadar, toplam satışlarımızı %60 artırmayı hedefliyoruz.” dedi.
Mektaş, 2007 yılında tekstil ve konfeksiyon makineleri sektöründe faaliyet göstermek amacıyla kuruldu. Kuruluşun temel amacı, yerel pazara yenilikçi ve kaliteli ürünler sunarak sektördeki açıkları kapatmaktı. Kuruluş yıllarında müşteri memnuniyeti ve ürün kalitesi üzerine kurulu bir iş modeli benimseyen Mektaş, hızla sektördeki yerini sağlamlaştırdı. Kalite odaklı yaklaşımı ve yenilikçi çözümleri ile kısa sürede güvenilir bir marka haline geldi. Yerli ve yabancı sektör lideri marka ve firmalarla kurduğu iş birlikleri ve ortaklıklar, kaynaklarını ve bilgi birikimini artırarak daha güçlü bir konuma gelmesini ve global ölçekte büyümesini sağladı.
Mektaş, kuruluşundan bu yana sürekli büyüme ve gelişme göstererek müşteri odaklı yaklaşımı, teknolojik yenilikleri ve kaliteli ürünleri ile sektörde kendine sağlam bir yer edindi. Firma gelecekte de bu başarıyı sürdürebilmek için yenilikçi projeler ve sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda çalışmalarına devam etmeyi planlıyor. Mektaş Makina Sahibi İbrahim Keklik ile Tekstil Teknoloji dergimiz için bir röportaj gerçekleştirdik. Konfeksiyon sektöründe yaşanan son gelişmeleri değerlendiren Keklik, 2025 yılı hedeflerini ve projelerini anlattı.
“Çeşitli Sektörlere İş Yaptığımız için Daralmayı En Az Kayıpla Atlatıyoruz”
2024 yılının 9 ayını geride bırakmak üzereyiz. Mektaş için 2024 yılı nasıl geçiyor? Makine satış rakamlarınız ile açıklayabilir misiniz? 2024 yılının kalanı ve 2025 yılı için beklenti ve hedefleriniz nelerdir?
2024 yılında, tekstil ve konfeksiyon sektörleri önceki yıllara nazaran %40 civarında bir küçülme yaşadı. Firmamızın tekstil ve konfeksiyon dışında mobilya ve çeşitli sektörlerde de iş yapması sayesinde bu daralmayı en az kayıpla atlatıyoruz. 2024 yılının geri kalanı ve 2025 için hedeflerimiz büyük. Öncelikle, satış odaklı stratejilerimizi güçlendirmeye ve yeni müşteri kazanımını artırmaya odaklanacağız. Özellikle Avrupa ve Asya pazarlarında büyümeyi planladık. 2025 yılı sonuna kadar toplam satışlarımızı %60 artırmayı hedefliyoruz. Bunun yanı sıra; mevcut müşterilerimizle olan ilişkilerimizi derinleştirmek ve onlara daha iyi hizmet sunmak için çeşitli eğitim ve destek programları geliştireceğiz. Müşteri taleplerine yönelik hızlı yanıt verme yeteneğimiz ve sürekli yenilikçilik anlayışımız ile bu hedeflere ulaşacağımıza inanıyoruz.
Mümessilliğini yaptığınız firmaların Türkiye pazarındaki sektörel gücü ve ürün yelpazesi hakkında bilgi verebilir misiniz? Türk müşteriler en çok hangi ürünleri talep ediyor?
Optitex CAD, dijital moda tasarımı, kalıp oluşturma, 3D prototipleme ve üretim süreçlerinde simülasyon olanağı sunan bir yazılım çözümüdür. Kullanıcıların gerçeğe yakın bir ortamda tasarım yapmalarına olanak tanıyor. Türkiye, tekstil ve moda tasarımında güçlü bir geleneğe sahip olduğundan Optitex ürünleri özellikle büyük konfeksiyon üreticileri tarafından tercih ediliyor. Firmalar, üretim ve numune maliyetlerini düşürmek ve süreçlerini hızlandırmak için Optitex’e yöneliyor. Optitex, gerçek zamanlı tasarımlar oluşturma ve gerçekçi 3D simülasyon yeteneği sayesinde markalara büyük bir rekabet avantajı sağlıyor.
TKT DoT, tekstil ve konfeksiyon sektörüne yönelik çizim makineleri sunan bir başka önemli oyuncudur. CAD yazılımların üretime dönüşme sürecinde pastal çizimine duyulan ihtiyacı karşılıyor. İspanya’da üretilen bu çiziciler yüksek kalite ve hız ile önemli bir verimlilik avantajı sunuyor.
Dante markamız ise kaliteye ucuza ulaşma politikamız ile doğmuş ve kısa sürede çizici ve kesici makineler olarak gerek Türkiye gerekse bütün dünyaya yayılmıştır. Kendi markamız ve yurt dışında üretim yapma avantajlarımızla kaliteli makine ve çözümleri uygun fiyata piyasaya sunabilmekteyiz. Ar-Ge yatırımlarımız ile ürün yelpazesi sürekli genişleyerek sektörel çeşitliliğe de ulaşmamıza olanak sağlıyor.
Mümessilliğini yaptığınız firmalar teknolojik yenilikleri nasıl uyguluyor? Konfeksiyon sektöründeki sürdürülebilirlik, dijitalleşme, çevre dostu ürün politikası gibi mevcut trendlere nasıl yaklaşıyorlar? Mektaş bu trendlere nasıl uyum sağlıyor?
Konfeksiyon sektöründe sürdürülebilirlik, dijitalleşme ve çevre dostu ürün politikaları, gün geçtikçe daha fazla önem kazanıyor. Sektördeki dijitalleşme, üretim süreçlerinin daha verimli ve esnek hale gelmesini sağlıyor. Dijitalleşme ile daha verimli bir üretim süreci elde edilirken daha az kaynak kullanılıyor ve ortaya çıkacak atıklar önemli miktarda azalıyor. Sonuç olarak, konfeksiyon sektöründeki bu trendleri dikkate alarak hem çevresel etkilerimizi azaltmayı hem de rekabetçi kalmayı amaçlıyoruz.
Marka bilinirliğinizi ve müşteri memnuniyetinizi artırmak için ne tür faaliyetler yürütüyorsunuz?
Sosyal medya, dijital pazarlama ve geleneksel medya araçlarıyla geniş bir kitleye ulaşarak marka bilinirliğimizi artırıyoruz. Müşteri hikayeleri, başarı öyküleri ve kullanıcı deneyimlerini paylaşarak, potansiyel müşterilere güven vermeyi amaçlıyoruz. Ayrıca, katıldığımız etkinlikler, fuarlar ve seminerler ile sektörümüzdeki varlığımızı güçlendiriyoruz. Satış sonrası hizmetlerimizin kalitesini sağlamak için nitelikli teknik ekipler oluşturduk. Ayrıca, 7/24 ulaşılabilirlik sağlayarak herhangi bir sorunda anında müdahale edebilme kapasitemizi artırıyoruz. Özellikle satın alma sonrası müşteri deneyimleri hakkında detaylı geri bildirimler alıyoruz. Müşterilerimizden gelen önerileri değerlendiriyor, ihtiyaçlarına yönelik yenilikçi çözümler sunmaya çalışıyoruz.
“Çevre Dostu, Sürdürülebilir, Dijital ve Uygun Fiyatlı Ürünlere Talep Arttı”
Yerel ve uluslararası müşteri taleplerinde ne tür değişiklikler ve talepler gözlemliyor musunuz? Bu değişiklikler Mektaş’ın stratejilerini nasıl etkiliyor?
Küreselleşmenin en hızlı yaşandığı günümüzde global ve yerel müşteri talepleri aynı ölçüde olmasa da aynı talepleri dile getiriyorlar. Global pazarda tüketicilerin çevre dostu ve sürdürülebilir ürünlere yönelik artan bir ilgi gösterdiğini gözlemliyoruz. Doğal ve geri dönüştürülebilir malzemeler kullanan markalara yönelim artıyor. Yerel pazarda da buna benzer bir eğilim var. Müşterilerin ortak talepleri arasında dijitalleşme ve teknoloji kullanımı, sürdürülebilirlik ve çevreye duyarlılık, kişiselleştirme, hızlı teslimat ve teknik destek sayılabilir. Ayrıca ekonomik dalgalanmalar yerel pazardaki müşterilerin fiyat duyarlılığını artırıyor. Uygun fiyatlı ürünlere olan ilgi ve talep artmış durumda. Firmamız da bu kriterleri değerlendirerek piyasaya uygun özellik ve fiyatlarda ürün ve çözümler sunmaya çalışıyor.
Türk tekstil ve konfeksiyon sektörünün uluslararası rekabetteki avantaj ve dezavantajları hakkında ne söyleyebilirsiniz? Türkiye’nin sektördeki güçlü yönlerini değerlendirebilir misiniz?
Türk tekstil ve konfeksiyon sektörü, uluslararası rekabette kendine özgü avantajlar ve dezavantajlar sunuyor. Türkiye; Avrupa, Asya ve Orta Doğu arasında stratejik bir konumda yer alması nedeniyle hem ihracat hem de ithalat süreçlerinde lojistik avantajlara sahip. Bu, kısa teslimat süreleri ve düşük nakliye maliyetlerine olanak tanıyor. Türkiye, yüksek kaliteli kumaş ve konfeksiyon üretiminde güçlü. Üretim süreçleri, geleneksel zanaatkarlık ile modern teknolojinin birleştirilmesiyle destekleniyor. Türkiye’de tekstil ve konfeksiyon sektörüne yönelik güçlü bir endüstriyel altyapı, yetenekli ve deneyimli bir işgücü var. Modaya ve trend değişikliklerine hızlı bir şekilde yanıt verme yeteneği, Türk tekstil ve konfeksiyon sektörünün önemli bir avantajı. Dezavantaj olarak ise; özellikle bazı doğu Avrupa, Asya ve Afrika ülkeleri ile karşılaştırıldığında iş gücü ve üretim maliyetleri, siyasi ve ekonomik istikrarsızlık, uluslararası pazarlarda güvenilirlik ve öngörülebilirlik açısından olumsuz bir etki yaratabiliyor. Sonuç olarak, Türk tekstil ve konfeksiyon sektörü, güçlü yönleri ve uluslararası rekabetin getirdiği zorluklar ile dinamik bir yapıya sahip. Güçlü yönlerini daha da artırarak ve dezavantajları minimize ederek sektördeki konumu güçlendirilebilir.
“Beklenmedik Durumlar için İyi Bir Finansal Planlama Yapıyoruz”
Küresel ekonomik dalgalanmalar ve jeopolitik riskler sektörü nasıl etkiliyor? Bu tür risklerle başa çıkmak için ne tür stratejiler geliştiriyorsunuz?
Küresel ekonomik dalgalanmalar ve jeopolitik riskler, tekstil ve konfeksiyon sektörünü birçok yönden etkiliyor. İşte bu etkiler ve bu tür risklerle başa çıkmak için hem tedarikçiler hem de pazarlar konusunda çeşitlendirme, maliyetleri kontrol altında tutmak için uzun vadeli tedarik sözleşmeleri yapıyoruz. İyi bir finansal planlama, yönetim ve finansal rezervler oluşturarak beklenmedik durumlar için hazırlıklı durumdayız. Ürün geliştirme süreçlerine odaklanmak ve yenilikçi çözümler aramak, rekabet avantajı sağlamak, inovasyon yapmakta almakta olduğumuz tedbirler arasında yer alıyor. Değişen pazar koşullarına uyum sağlamak kritik öneme sahip. Küresel ekonomik dalgalanmalar ve jeopolitik riskler, tekstil ve konfeksiyon sektöründe önemli tehditler oluşturabilirken doğru stratejilerle bu risklerin yönetilebileceğine inanıyoruz.
“Yeni Ürünlerimizi İlk Kez GarmentTech İstanbul Fuarı’nda Sergileyeceğiz”
GarmentTech İstanbul Fuarı’nda sergileyeceğiniz ürünler ve teknolojiler hakkında bilgi verebilir misiniz? Fuar için hazırlık süreciniz nasıl ilerliyor?
GarmentTech İstanbul Fuarı, tekstil ve konfeksiyon sektöründe önemli bir etkinlik ve sektördeki yenilikleri, teknolojileri ve ürünleri tanıma ve tanıtma fırsatı sunuyor. Tüm modelhane ve kesimhane çözümlerini bir arada sunan ürünler; CAD/CAM yazılımları ve dijital prototiplendirme çözümleri, çizim ve kesim makineleri ile tasarım sürecini hızlandıran ve daha etkili hale getiren ürünlerimizi sergileyeceğiz. Bu fuarda ilk kez sergileyeceğimiz ürünlerimiz de olacak. Bu inovatif ürünler sayesinde müşterilerimize daha etkin ve verimli bir iş akışı sunacağımıza inanıyoruz. Bu ürünleri görmek için bütün müşterilerimizi standımıza davet ediyoruz.
Mektaş’ın gelecek hedefleri ve vizyonu hakkında bilgi verebilir misiniz?
Mektaş olarak yerel ve uluslararası pazarlarda genişlemeyi hedefleyerek yeni iş ortaklıkları ve distribütörlükler ile global varlığımızı artırmayı planlıyoruz. Yeni pazarlar keşfetmek için stratejik araştırmalar yapıyoruz. Mektaş, bu hedefler doğrultusunda sürekli büyümeyi ve sektördeki öncülüğünü sürdürmeyi amaçlıyor.