Cosmo Kimya, Her Zaman Kaliteli ve Farklı Üretimler Yapmayı Başarıyor
Kurulduğu 2000 yılından bu yana faaliyet gösteren Cosmo Kimya geniş ürün gamı ve başarılı teknik servisiyle tekstil sektörüne hizmet vermeye devam ediyor. Firma; ürün kalitesi, Ar-Ge çalışmaları ve sunduğu hizmetin hızıyla başarılarından sıkça söz ettiriyor.
Cosmo Kimya’nın ürettiği ‘tekstil yardımcı kimyasalları’ boyahanelerde ve yıkamacılarda, kontinü ve diskontinü sistemlerde (overflow, jet, HT, pad-batch, kontinü kasar vb.) her tür elyafın terbiyesi ve boyanması için kullanılıyor.
Satış öncesi müşterinin işletme şartlarını ve beklentilerini tam olarak öğrenip en uygun ürünü sunmayı prensip edinen Cosmo Kimya, gerektiğinde değişik formülasyonlarla beklentiye cevap veriyor. Türkiye’de henüz üretilmemiş olan ürünleri, önümüzdeki yıllarda üretmeyi hedefleyen Cosmo Kimya, pazardaki büyümesini de her koşulda devam ettiriyor.
Tekstil Teknoloji dergimizin bu ayki sayısında Cosmo Kimya’nın Genel Müdürü Derya Kandemir ile bir röportaj gerçekleştirdik. Kandemir, Cosmo Kimya’nın bugüne kadar olan gelişim süreci ve yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler verdi ayrıca firma sahiplerine de tavsiyelerde bulundu.
Firmanızın tarihinden kısaca bahsedebilir misiniz?
İlk olarak 1999 yılında iş ortağımla birlikte toz deterjan fabrikamızı kurduk. Sonrasında tekstil konusundaki tecrübelerimden de yola çıkarak firmamızın adını değiştirdik ve Cosmo Kimya yaptık. Cosmo Kimya, 2000 yılından bu yana faaliyet gösteriyor. Ürettiğimiz ‘tekstil yardımcı kimyasalları’ boyahanelerde ve yıkamacılarda, kontinü ve diskontinü sistemlerde her tür elyafın terbiyesi ve boyanması için kullanılıyor.
Firmanızı, ülkemizdeki tekstil kimyasallarına yönelik üretim yapan firmalar arasında değerlendirecek olsanız neler söylersiniz?
Yerel firmaları baz aldığımızda hacim ve yer olarak listenin ilk sıralarında yer aldığımızı söyleyebilirim. 19 senedir tekstil sektörü içerisinde bilinirliği olan bir firmayız. Piyasada yapılmayan şeyleri yapmaya çalışıyoruz. Bu çizgide ilerlemeye çalışıyoruz çünkü, bu sektörde çok fazla taklit yapan üretici var. Taklit edilemeyecek üretimler yaparak farkındalık kazandırmamız gerektiğini düşünüyorum. Örneğin; Türkiye’de iki ya da üç firma optik üretimini yapıyor. Bu üretimi en kaliteli yapan firmalardan bir tanesi biziz. Üretimlerimizde kalite ve fiyat olarak belli bir seviyenin altına düşmüyoruz. Çünkü bir firmanın hizmet verebileceği kadar üretim yapması gerekiyor. Piyasadaki sıradan ürünlerin üretiminden elimizden geldiği kadar kaçmaya çalışıyoruz. Her zaman daha iyi hizmet vermeye, kaliteden ödün vermemeye ve çevreye daha duyarlı olmaya çalışıyoruz.
Cosmo Kimya, her yeni yılda ve her koşulda pazardaki büyümesini sürdürüyor. Sizce bu başarının sırrı nedir? Firma sahiplerine ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?
Büyümenin, öz sermaye ile doğru orantıda olması gerekiyor. Firmayı büyüten satıştan çok finans yönetimidir. Yani Türkiye’de iyi bir iş adamı olacaksanız iyi bir finans yöneticisi olmak zorundasınız. Kendi işinizin muhasebesini takip etmelisiniz. Buna dikkat eden firmalar, şu anda iyi bir şekilde yoluna devam ediyor. Borçlanmamaya çaba gösteren firma, her zaman daha iyi konumda olur. Biz, her krizde dikkatli bir şekilde ilerleyerek pazarda büyümeyi başardık. Finansını doğru kontrol eden itibarını da muhafaza eder.
Tekstil sektöründeki müşterilerinizin sizi tercih etmesini sağlayan sebepler nelerdir?
Karşılıklı güven, kalitede standart ve fiyatta istikrarlı bir tutum izliyor olmamız, müşterilerin bizi tercih etmesini sağlıyor. Satışın dört tane ayağı vardır. Bunlar; hizmet, kalite, fiyat ve güvenirliktir. Ayrıca piyasada 19 yıldır biliniyor olmamız da bizim avantajlarımız arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra müşterilerimize, en hızlı şekilde teknik çözüm üreten firmalardan biriyiz. Çözemeyeceğimiz problemle bugüne kadar karşılaşmadık, diyebilirim. Problem çözen, standart ürün veren bir firma olmaya devam ediyoruz. Müşterilerimiz de bu sebeplerle bizi tercih ediyor.
Ürün gamınızı genişletmeyi düşünüyor musunuz? Yeni projelerinizden bahseder misiniz?
Yeni ürünlerin üretimi açısından uluslararası firmaları sürekli takip ediyoruz. Onları rakiplerimiz gibi düşünsek de çok iyi altyapılarının ve pazarda bilinirliklerinin olduğunu, Ar-Ge çalışmalarını ve bizi zorlayan, aynı zamanda geliştiren firmalar olduklarını yadsıyamayız. Aynı şekilde biz de Ar-Ge yatırımlarımızı yapıyoruz. Sürekli yeni bir şeyler üretmeye çalışıyoruz. Türkiye’de üretilmeyen üç dört tane ürün var. Onların Ar-Ge projelerini yaptık ve birkaç tanesi onaylandı. Şu anda o ürünlerin çalışmalarına başlayacağız. 2021’e kadar ülkemizde üretilmeyen ürünleri üreteceğiz. Bu yapacağımız ürün yine tekstil sektörüne yönelik bir ürün olacak. Polyester, naylon gibi ürünlerin hepsinde kullanılacak.
Röportaj: Kübra Karaca