Böylece döngüsel ve sürdürülebilir bir tekstil endüstrisine doğru ölçülebilir ilerleme sağlamak için büyük bir potansiyel yarattı.
Valérius 360, 2017 yılında Portekiz’de kuruldu. Kendi eğirme ve örme süreçlerindeki atıkları geri dönüştürerek iplik üretiyor; bu da daha fazla malzemeyi daha uzun süre ekonomik döngüde tutuyor, atıkları azaltıyor ve sürdürülebilirliğe önemli bir katkı sağlıyor. Yakın zamanda uzmanları, geri dönüştürülmüş atık elyaftan yapılan ipliğin kalitesini artırmak gibi iddialı bir hedefle yeni bir proje başlattı. Ancak geri dönüştürülmüş elyafların işlenmesi birçok açıdan zorluklar içeriyor. Örneğin tekstillerin elyafa kadar yeniden açılması, elyaf kalitesinin düşmesine yol açıyor.
Trützschler, geri dönüştürülmüş atık elyafları içeren uygulamalarla iplik üreticilerini destekleyen yenilikçi teknolojilere ve önemli deneyime sahip. Firmanın uzmanları, elyaf ve eğirme hazırlık aşamalarının nihai ipliğin kalitesinde oynadığı belirleyici rol hakkında derin bir anlayışa sahip. Valérius 360 ile ortaklaşa olarak, projelerini başarıya ulaştıracak olasılıklar araştırıldı. Trützschler Teknik Test Merkezi’nde Valérius 360 ekibi, %50 geri dönüştürülmüş ve %50 işlenmemiş pamuktan yapılan iplikler için süreçleri iyileştirmenin yollarını bulmak istedi. Uzmanlar, özellikle, tekstil yüzeyinin görünümünü bozan kalın ve ince noktaları azaltmanın yollarını aradı.
Mönchengladbach’taki Trützschler Teknik Merkezi’nde, bu uygulama için doğrudan eğirme işleminin kullanılmasının, rotor iplikleri için cer pasajlı bir işlemden çok daha iyi sonuçlar verdiğini gösteren özel denemeler yapıldı. Direkt eğirmede, taraktan gelen şerit, doğrudan üst döner tabloya entegre edilmiş cer makinesiyle çekiliyor. Bu, regüleli cer makinesi kullanımına göre bir adet daha az işlem adımı içeriyor, aynı zamanda yerden tasarruf sağlıyor ve personele diğer işlemler için daha fazla zaman kazandırıyor.
Enerji verimliliği ve maliyet tasarrufu
Doğrudan eğirme, iplikteki hata sayısını azaltmada net bir kapasite gösterdi. Sonuç olarak, iplik kopuşları %30 ve Toplam IPI %38 daha düşük oldu. Doğrudan eğirme prosesinin enerji tüketimi üzerinde de olumlu bir etkisi var: Cer pasajlı prosesle karşılaştırıldığında, orta büyüklükteki bir tesis için, direkt eğirme ile %5’lik bir tasarruf potansiyeli elde edildi. Bu tasarruf, 0,2 €/kW’lık bir enerji fiyatıyla yılda 5.000 euronun üzerindedir.
Trützschler Müşteri Hizmetleri’nden yerinde destek
Valérius 360 ekibi ayrıca Trützschler Müşteri Hizmetleri departmanından şirket içi eğitim aldı. Birlikte, Valérius 360 üretim tesisindeki süreci analiz ettiler ve önemli ölçüde geliştirdiler. Bu, geri dönüştürülmüş hammaddelerden yapılan ipliklerin gerekli %50 Usterstatistics seviyesine getirilmesine yardımcı oldu. Bu, işlenmemiş hammaddelerden yapılan iplikler için referans seviyedir. Buna göre, rotor iplikleri için ham pamuk ve karşılaştırılabilir iplik numaralarına sahip tüm iplik üreticilerinin %50’si daha düşük kalitede iplik üretiyor.
Trützschler, müşterilerini daha sürdürülebilir bir tekstil endüstrisine giden yolculukta desteklemeye çalışan bir firma. Bu çalışma, müşterilerin Trützschler’in hazırlık sistemlerini kullanarak geri dönüştürülmüş malzemelerin işlenmesini nasıl geliştirebileceğini gösteriyor. Bu, T-Blend veya TC 19iR gibi elyaf hazırlama için tesis konseptlerini içeriyor. Ayrıca, Trützschler’in benzersiz IDF’si ile doğrudan eğirme gibi eğirme hazırlığı konseptlerini de içeriyor. Bu yenilikçi sistemler, müşterilerin işledikleri malzemenin tam potansiyelini en üst düzeye çıkarmalarına yardımcı oluyor, çünkü kaliteye hazırlık aşamasında karar veriliyor. Valérius Hub CEO’su Patrícia Ferreira, “Şu anda moda endüstrisinin çevreyi ve dolayısıyla insanlığı restore etmede aktif olarak öncü bir rol oynayabilecek bir konumda olduğuna inanıyoruz ve biz de buna katkıda bulunmak istiyoruz” şeklinde konuştu. Valérius 360 Müdürü Miklós Pál Nagy ise “Trützschler’in makine yapılandırmasından ürün geliştirme, montaj ve müşteri hizmetlerine kadar her düzeyde bize verdiği ve vermeye devam ettiği büyük destek için minnettarız.” dedi.
COMMENTS