Dornier’den 8 Milyon Euroyu Aşan Tesis Yatırımı
Lindauer Dornier GmbH, geleceğe uyum sağlamak ve iklim nötrlüğüne yönelik daha fazla adım atmak üzere 8 milyon euroyu aşkın bir fonla Lindau ve Esseratsweiler tesislerine yatırım yaptı. Bu yatırımla Dornier, şirket tarihindeki en büyük yatırıma imza atmış oldu.
8 milyon euroyu aşan fon, esas olarak şirketin kendi güç kaynağı için fotovoltaik sistemlere, bir nitrojen üretim tesisine, makinelerin modernizasyonuna ve lojistiğin optimizasyonuna yatırılacak. Bu miktar, aile şirketinin tamamen kendi kaynaklarından finanse ediliyor ve son yıllardaki en büyük yatırım projesi konumunda bulunuyor. Hem kamu hizmeti şirketi Stadtwerke Lindau’nun Denetim Kurulu Başkanı hem de Lindau Belediye Başkanı olan Dr. Claudia Alfons ile Achberg Belediye Başkanı Tobias Walch, Esseratsweiler’daki tesisi ziyaret etti. Her ikisi de gelecekte Stadtwerke Lindau aracılığıyla kamu elektrik şebekesini besleyecek olan Dornier’in güneş enerjisinden kaynaklı duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Lindauer Dornier Ticari Direktörü Franz-Peter Matheis; “Bu durum, yakın firma tarihimizdeki en büyük yatırım.” diyerek mevcut yatırım programının büyüklüğünü vurguladı. Matheis, “Bu yatırımlarla, Lindauer Dornier’de zamanımızın muazzam zorluklarını güvenli bir şekilde aşmayı hedefliyoruz. Bunlar arasında sadece iklim değişikliği değil aynı zamanda vasıflı işçi ve genç yetenek eksikliği ve dijitalleşmenin gereklilikleri de yer alıyor.” ifadelerini kullandı.
Güneş santrali bölgedeki en büyük santrallerden biri
Daha fazla iklim nötrlüğü elde etmeye yönelik önlemler, yatırımın odak noktalarından birini oluşturuyor. Dornier, gelecekte kendi ürettiği güneş enerjisini sağlayabilmek için 2022 yılının sonunda Esseratsweiler’deki üretim binasının çatısında bir fotovoltaik sistemi devreye aldı. Yaklaşık on basketbol sahasına eşdeğer olan 4.000 m²’lik bir alanda 1.900 güneş modülüyle yılda ortalama 750.000 kWh enerji sağlayacak.
Örnek verilecek olursa; dört kişilik bir hanenin ortalama elektrik tüketimi yaklaşık 4.000 kWh’dir. Bu da çıkış miktarının yaklaşık 185 tane dört kişilik haneye bir yıl boyunca elektrik sağlamak için yeterli olacağı anlamına geliyor. Böylece yaklaşık 740 nüfuslu Esseratsweiler bölgesinin tüm elektrik tüketimini teorik olarak Dornier santralinden elde edilen elektrikle karşılamak mümkün olacak.
Stadtwerke Lindau’ya göre bu eylem, firmanın güneş santralini bölgedeki en büyük santrallerden biri yapıyor. Dornier, üretilen güneş enerjisinin yaklaşık üçte ikisini ofisleri ve üretim salonlarını aydınlatmak, makine ve tesisleri için sac parçaları kaynaklamak ve bükmek için kullanacak.
Belediye Başkanı güneş santralini ziyaret etti
Bu yatırım, Belediye Başkanı Dr. Claudia Alfons tarafından Esseratsweiler’deki tesise mart ayında yapılan ziyarette memnuniyetle karşılandı. Alfons: “dokuma ‘in yeni fotovoltaik tesisiyle bölgede daha fazla iklim korumasına aktif bir katkı yapmasından oldukça memnunum. Burada üretilen güneş enerjisinden elde edilen elektriğin bir kısmı Stadtwerke Lindau aracılığıyla kamu şebekesine aktarıldığı için Lindau bölgesindeki vatandaşlarımız da bu yeşil elektrikten faydalanabiliyor.” dedi.
Makine ve tesis üreticisi olan Dornier bir sonraki adım olarak; Lindau’daki ana fabrikasında fotovoltaiklerden elektrik üretmek istiyor. İş yerlerinin bazı alanları tarihi eserlerin korunmasına tabi olduğu için güçlükler yaşanabiliyor. Buna karşın Dornier, geleneksel olarak yaşayan yeşil fabrika binaları felsefesini geliştiriyor. Bu yüzden Lindau’daki üretim salonları arasında onlarca yıllık ağaçlar yer alıyor. Çatılara başka güneş enerjisi santralleri kurma planları burada da tüm hızıyla devam ediyor. Dornier CEO’su Peter D. Dornier: “Uzun vadede enerji ihtiyacımızı tamamen yenilenebilir kaynaklardan sağlamak ve ‘CO2 ayak izimizi’ minimuma indirmek istiyoruz. Dornier müşterileri, insanların ve çevrenin korunmasına katkıda bulunmanın yanı sıra enerji dönüşümü sağlamaya yardımcı olan ürünler üretmek için firmanın dokuma makinelerini ve film üretim hatlarını kullanıyor.
Dornier tesisleri sadece hijyenik ambalajlar için değil aynı zamanda güneş modülleri ve elektrikli arabaların aktarma organlarındaki piller ile kapasitörler için de film tedarik ediyor. Dornier dokuma makineleri, yaralanmalara karşı koruma sağlayan egzoz gazlarının temizlenmesine yardımcı olan ve geleceğin ‘hidrojen ekonomisi’ için elektroliz tesislerinde hidrojen üreten kumaşlar yapılıyor.
Sürdürülebilirlik yatırımları kapsamında Esseratsweiler fabrikasına yeni bir nitrojen tesisi kuruldu. Tesis, kasım sonundan beri başarıyla faaliyet gösteriyor ve gelecekte Dornier’e kendi ürettiği nitrojeni tedarik edebilecek. Bu işlem, sac metal parçaların alev ve lazerle kesilmesi için lazımdı ve yüksek maliyetle dış kaynaklardan satın alınması gerekiyordu.” ifadelerini kullandı.
“Gelecekte nitrojenimizi CO2 nötr bir şekilde tesisimizde elde edeceğiz”
Franz-Peter Matheis ise gelecekte olmayacak maliyetlerden bahsederek; “Azot tesisini de kendi güneş enerjimizle çalıştırdığımız için gelecekte nitrojenimizi CO2 nötr bir şekilde burada, tesisimizde elde edeceğiz.” ifadelerini kullandı. Sonuç olarak nitrojeni büyük tanklarda Dornier’e taşımak için haftada birkaç kez gerekli olan CO2 yoğun kamyon yolculukları da geçmişte kalacak. Yıllık cirosu 2022 yılında 370 milyon euro olan firma, önümüzdeki yıllarda da sürdürülebilirlik, enerji verimliliği ve dijital dönüşüm alanları için büyük yatırımlar yapmaya devam edecek.
Achberg Belediye Başkanı Tobias Walch bu durumdan memnun olduğunu dile getirerek; “Lindauer Dornier’in gelecekte de Achberg topluluğu için olumlu ve istikrarlı bir bütçe için katkıda bulunmaya devam edecek olmasından dolayı gurur duyuyoruz.” dedi.