Dünya Teknik Tekstil Pazarı 267 Milyar Dolara Ulaşacak
Tekstil sektörü, sanayinin en köklü dallarından biri olarak 2023 yılında 1,8 trilyon dolarlık büyüklüğe ulaştı ve 2030 yılına kadar 3 trilyon dolara çıkması öngörülüyor. Bu büyük pazar içinde teknik tekstiller, en hızlı büyüyen segment olarak dikkat çekiyor. 2024 yılında 230 milyar dolar büyüklüğe ulaşan küresel teknik tekstil pazarı, 2027’de 267 milyar dolara yükselmesi beklenen büyüme ivmesiyle yatırımcıların ilgisini çekiyor.
Tüm dünyada tekstil sanayi, bütün tekstil uygulamaları içerisinde en hızlı büyüyen segment olan teknik tekstillere doğru yöneliyor. Dünyada tüketilen tekstil ürünlerinin ağırlık itibariyle üçte birinden fazlasını teknik tekstil ürünleri oluşturuyor. Teknik tekstillerin konfeksiyon için üretilen tekstillerden iki kat hızlı büyüdüğü tahmin ediliyor.
Kuzey Amerika teknik tekstil üretiminde dünyanın en önde gelen bölgesi konumunda yer alıyor ve bu bölgedeki sanayi tüm teknik tekstil pazarının %30’una sahip bulunuyor. Doğu Avrupa ülkelerinde ve Asya ülkelerindeki büyüme tahminleri ise; diğer ülke gruplarından nispeten daha yüksek görünüyor. Öte yandan, Orta ve Doğu Avrupa’daki otomotiv yatırımlarının artması, ABD’nin ve Batı Avrupa’nın teknik tekstil sanayilerinin de bu yatırımlardan yararlanmalarını sağlıyor.
Pazar Büyüklüğü 230 Milyar Dolara Ulaştı
Allied Market Research tarafından yayınlanan rapora göre; 2019 yılında 201,2 milyar dolar değerinde olan küresel teknik tekstil pazarı, 2022’de 214 milyar dolar, 2023 yılında ise yaklaşık olarak 213 milyar dolar büyüklüğe ulaştı. Sektörün 2020’den 2027’ye %5,1’lik bir yıllık bileşik büyüme oranı ile 2027’de 267,1 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Rapora göre; gelişmekte olan ülkelerde jeotekstil talebindeki tercih, küresel teknik tekstil pazarının büyümesini hızlandırıyor.
Küresel İhracat 116 Milyar Dolar Oldu
Küresel teknik tekstil ihracatı, dünyada yaşanan enflasyonist baskı ve daralmaya paralel olarak 2023 yılında 5,6 oranında azalarak 116 milyar 642 milyon dolar olarak gerçekleşti. Teknik tekstil ürün grubunda %27,4 payı ile dünyanın en büyük ihracatçısı konumunda olan Çin’in ihracatı, 2023 yılında %10,5 azalarak 32 milyar dolar değerinde kaydedildi.
Dünya teknik tekstil ihracatı alt ürün grupları bazında incelendiğinde en fazla ihracatı gerçekleştirilen ürün grubunun %15,8 payı ile dokunmamış mensucat görüldü. 2023 yılında dokunmamış mensucat ihracatı %7,7 azalarak 18,5 milyar dolar değerinde gerçekleşti.
Plastik emdirilmiş sıvanmış kaplanmış veya plastikle lamine edilmiş mensucat ise %12,2 payı ile en fazla ihracatı gerçekleştirilen 2.ürün grubu oldu. Plastik emdirilmiş, sıvanmış, kaplanmış veya plastikle lamine edilmiş mensucat ihracatı 2023 yılında %5,6 oranında azalarak 14,3 milyar dolar değerinde gerçekleşti. En fazla ihracatı gerçekleştirilen 3.teknik tekstil ürün grubu olan teknik tekstil materyallerinden hazır giyim ihracatı da 2023 yılında %11,8 oranında azalarak 13,3 milyar dolar değerinde gerçekleşti.
İthalat 109 Milyar Dolara Çıktı
Küresel teknik tekstil ithalatına bakıldığında ise; ithalatın bir önceki yıla göre %7,7 oranında azalarak 109,1 milyar dolar seviyesine yükseldiği ve küresel teknik tekstil ithalatında ABD’nin %13,7 oranındaki payı ile birinci sırada yer aldığı gözlemlendi.
Türkiye’nin İhracatı %3,3 Arttı
2023’te dünya piyasasında yaşanan daralmaya paralel olarak gerileyen küresel ihracat ve ithalat yeniden artış trendine girerken Türkiye ise söz konusu alanda %2’lik pay ile en büyük 14. Teknik tekstil ihracatçısı ülke oldu. Türkiye 2024’te 2 milyar 264 milyon dolarlık teknik tekstil ihracatına imza attı.
Türkiye’nin teknik tekstil ihracatında ürün gruplarına bakıldığında 2024 yılında toplam ihracatın %33,5’inin dokunmamış mensucat ürün grubunun oluşturduğu gözlemlendi. Bu dönemde Türkiye’nin dokunmamış mensucat ihracatı %14,3 oranında artarak 758 milyon dolar değerinde gerçekleşti. Teknik tekstil ihracatında en önemli ikinci ürün grubunun ise toplam ihracattan aldığı %14,6’lık pay ile teknik tekstilden mamul ambalaj için torba ve çuvallar, üçüncü ürün grubu ise %8,1 payı ile vatka ve keçeler oluşturdu.
En Büyük Pazar ABD
Türkiye’nin teknik tekstil ihracatında ilk 10 ülkeye bakıldığında en büyük ihracat pazarının ABD olduğu gözlemlendi. Türkiye’nin toplam teknik tekstil ihracatından %8,4 oranında pay alan ABD’ye 2024 yılında teknik tekstil ihracatı %24,1 oranında artarak 191 milyon dolar değerine ulaştı. 2024 yılında Türkiye’nin en fazla teknik tekstil ihracatı gerçekleştirdiği ikinci ülke ise toplam ihracattan aldığı %7,9 pay ile Almanya oldu. Almanya’ya bu dönemde teknik tekstil ihracatı %14,4 oranında artarak 180 milyon dolar değerinde gerçekleşti.
İtalya ise Türkiye’nin en fazla teknik tekstil ihracatı yaptığı üçüncü ülke konumunda yer aldı. Türkiye’nin teknik tekstil ihracatından %7,1 oranında pay alan İtalya’ya 2024 yılında ihracat %13,4 oranında artarak 162 milyon dolar değerine ulaştı.
Türkiye’nin teknik tekstil ihracatının %47,9’unun gerçekleştirildiği AB ülkelerine ihracat ise 2024 yılında %8,3 oranında artarak 1 milyon dolar oldu.
Teknik Tekstil ihracatındaki En Önemli Artış %31,7 ile İspanya Oldu
Türkiye’nin 2024 yılında en fazla teknik tekstil ihracatı gerçekleştirdiği ilk 10 ülke içerisindeki en önemli artış %31,7 ile İspanya’ya ihracatta yaşandı. Türkiye’nin bu dönemde İspanya’ya teknik tekstil ihracatı %4,2 pay alarak 95 milyon dolar değerine ulaştı.
Teknik Tekstilde Geleceğin Trendleri
Gelişmekte olan ülkelerde teknik tekstillere yönelik artan talep, sektörün geleceğine yönelik olumlu sinyaller veriyor. Özellikle jeotekstil ve sürdürülebilir ürünler alanındaki yenilikler, pazara yeni fırsatlar sunuyor. Geri dönüştürülebilir malzemelerin kullanımı artarken, nonwoven ürünler sektörün sürdürülebilirlik odaklı büyümesine katkı sağlıyor.
Öte yandan, tekstillerin geri dönüşümü için kullanılan yenilikçi yöntemlerin önümüzdeki yıllarda yeni fırsatlar yaratacağı düşünülüyor. Tedarik zinciri, Covid -19 salgını sırasında kapanmalar nedeniyle kesintiye uğradı. Bu kimya endüstrisi için hammadde tedarikinde barikatlar oluşturdu. Koruyucu ekipman olarak maske ve diğer tekstillere olan talep önemli ölçüde artarken bu durum teknik tekstillere olan talebi de artırdı. Üretim faaliyetlerinin kapanması nedeniyle otomotiv endüstrisinden gelen talep önemli ölçüde azaldı. Bununla birlikte sürdürülebilirlik ve yenilik sektörün anahtar öncelikleri arasında kalmaya devam etti. Birçok üretici geri dönüştürülebilir malzemelerin kullanımı artarak ve ürünlerinin ömrünü uzatarak çevresel etkilerini azaltmaya çalıştı. Bu nedenle geri dönüştürülebilir malzemelerin kullanımı özellikle nonwoven ürünlerde önemli ölçüde arttı.