Teknik Tekstil ve Nonwoven Sektörü Techtextil ve Texprocess’de Buluştu
Teknik tekstiller ve nonwoven kumaşlar ile tekstil ve esnek malzeme işleme konusunda önde gelen bu uluslararası fuarlar, Techtextil’de 57 ülkeden 1501 katılımcı ve Texprocess’de 34 ülkeden 317 katılımcı olmak üzere toplam 59 ülkeden 1818 katılımcıyı bir araya getirdi. Bu iki fuar, şimdiye kadarki en büyük katılımcı sayısıyla kapılarını ziyaretçilerine açtı.
Messe Frankfurt Yönetim Kurulu Üyesi Detlef Braun şunları söyledi: “Teknik tekstiller, tekstil ve konfeksiyon endüstrisinin Avrupa genelindeki en büyük sektörlerinden biri ve bu nedenle Avrupa’nın ekonomik gücü için önemli bir itici güç. Eş zamanlı olarak düzenlenen Texprocess fuarı ise son derece yenilikçi katılımcıları ve tekstil işleme sektöründeki rakipsiz ve konsantre yapısı sayesinde yüksek teknolojiyle eşanlamlı hale gelmiştir. Bu bağlamda, şimdi Endüstri 4.0 ile hayatımıza giren belirgin ve gözle görülür gelişmeler olan Impact 4.0’dan söz ediyoruz.” “Önümüzdeki günlerde Techtextil ve Texprocess fuarları sayesinde Frankfurt, tekstil inovasyonunda merkez üs haline gelecek.”
Artan uluslararasılık ve yeni ülkeler
Techtextil 2019, Almanya’dan 421 ve yurtdışından 1080 katılımcıyla %72 oranında uluslararası katılıma sahip. Almanya’dan sonra gelen en büyük beş katılımcı ülke ise; İtalya (134), Çin (113), Fransa (103), İsviçre (63) ve Birleşik Krallık (62). Fuarda ilk kez yer alan ya da bir süre ara verdikten sonra tekrar katılan ülkeler ise Brezilya, Sri Lanka, Nepal, Birleşik Arap Emirlikleri, Fas ve Tunus. Bunların dışında 14 ülke, ulusal pavyonlarda temsil edildi. Katılımcı sayısında önemli artış yaşanan ülkeler arasında Türkiye, Çek Cumhuriyeti, Çin, ABD ve Tayvan yer alıyor.
Yurtdışından 212, Almanya’dan ise 105 katılımcı sayısı ile Texprocess’teki uluslararası katılım oranı %67’dir. Almanya’dan sonra en büyük beş katılımcı ülke İtalya, Çin, Tayvan, Japonya ve Türkiye’dir. İlk kez katılan ya da bir süre ara verdikten sonra tekrar katılan ülkeler arasında Finlandiya, Danimarka, Ukrayna, Dominik Cumhuriyeti ve Singapur yer alıyor. Ayrıca Çin, Japonya ve Tayvan da ulusal pavyonlarda temsil edildi.
Hyperloop’tan dış mekan moda çözümlerine
Techtextil, mimari, otomobil endüstrisi ve tıptan modaya ve kişisel emniyete kadar tekstil malzemelerinin kullanıldığı farklı sektörlere hitap eden geniş uygulama yelpazesine sahip bir etkinlik. Techtextil ve Texprocess’in “Kentsel Yaşam – Geleceğin Şehri” özel etkinliğinde ise ticari ziyaretçiler, Delft Teknik Üniversitesi’nde Hyperloop, iç mekan akustiğini geliştirmede kullanılan 3D tekstiller, sürdürülebilir malzemeden yapılan deneysel moda çözümleri ve geri dönüşümlü askeri üniformalardan yapılan motosikletler için geliştirilen karbon fiber olukları görebildiler. Techtextil katılımcıları bunların yanı sıra, yakın bir zamanda arabalarda aynaları, pencereleri ve farları kontrol edebilecek sensör tekstillerini, tekstil takviyeli beton cephelerini, iç döşemede kullanılan LED tekstilleri ve geri dönüştürülmüş elyaflardan ve dış mekan modasında dolgu malzemesi yerine kullanılan işlevsel kumaşları tanıttılar.
Avatarlar, robotlar ve 3D örgü ayakkabılar
Techtextil fuarı ile yan yana düzenlenen Texprocess’te ise dört günlük fuar süresi boyunca her şey hazır giyim ve moda, döşemeli mobilya ve otomobil endüstrisinde aksesuar yapımında kullanılan en son işlem teknolojileriyle ilgili oldu. Burada 3D avatarlar sanal giysileri denedi, robotlar bir makineden diğerine malzeme levhaları taşıdı, nakış makineleri de nakış sırasında iplikleri boyadı. Beş mini fabrikada, bağımsız giyim parçaları tasarlanmakla kalmayıp, aynı zamanda kesildi, dikildi ve dijital baskısı yapıldı. Önde gelen otomobil üreticilerinin otomobil koltuklarındaki koltuklar için 3D örme teknolojisi ile saya ve deri üretildi.
Techtextil ve Texprocess fuarları 2017 yılında Frankfurt Fuar ve Sergi Merkezinde toplamda 66 ülkeden 1.789 katılımcıyı ve 114 ülkeden 47.500’den fazla ziyaretçiyi ağırlamıştı.