Ekim Ayında Tüm Zamanların İhracat Rekoruna İmza Atıldı
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle “Tüm zamanların en yüksek aylık ihracat değerini yakalayarak yeni bir rekora huzurlarınızda imza atmanın gururunu yaşıyoruz. 2018 yılı beklediğimiz gibi rekorlar yılı oluyor. Haziran ve Ağustos ayları haricinde her ay kendi içinde bir rekorla geldi. Tüm ihracatçılarımızı kutluyor ve başarılarının devamını diliyorum.” dedi.
TÜRK LİRASI KULLANIMINA ÖNEM VERİLİYOR
Son 12 aylık dönemde ihracat %7,9 artışla 166,8 milyar dolar oldu. İlk 10 ayda ise ihracat %7,6 artışla 138,8 milyar dolara çıktı. Ticarette TL kullanımına özel bir önem atfettiklerini belirten İsmail Gülle, “Bu dönemde, Türk Lirası’nın uluslararası ticarette kullanımını artırabilmemiz çok önemli. 2009 yılından beri TL ile ticarette güzel bir ivme yakaladık. Bu artışı sürdürülebilir kılmalıyız. Ekim ayında 180 ülkeye 5,3 milyar TL tutarında ihracat Türk Lirası ile yapıldı.” diye konuştu.
TEKSTİL İHRACATINDA CUMHURİYET TARİHİ REKORU KIRILDI
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB), sadece ekim ayı içerisinde 175 ülkeye gerçekleştirdiği 939 milyon dolarlık ihracat ile Cumhuriyet tarihi rekoru kırdı. İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, “2018 yılı Ekim ayı ihracatı tüm zamanların en yüksek Ekim ayı ihracat rakamı oldu. Türkiye için dış ticaret açığını azaltmak önemli, bunun için de ihracatımızı daha da artırmalıyız. Sektörümüz Ocak- Ekim 2018 döneminde 8,8 milyar dolarlık ihracat ile bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5.4’lük artış yakaladı. 198 ülkenin yüzde 73’ünde tekstil ve hammaddeleri ihracatımız arttı.” ifadelerini kullandı. Modaya yön veren ülkelerin, en çok ihracat gerçekleştirdiği ülkeler arasında bulunduğunu belirten Öksüz, “Ocak-Ekim 2018 döneminde sektörümüz İtalya’ya %1,5’lik artışla 747 milyon dolar, Almanya’ya %3’lük artışla 726 milyon dolar, ABD’ye %2,2’lik artışla 501 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Yapılan ihracatın yarısını Avrupa Birliği oluşturuyor. Avrupa Birliği’ne aynı dönemde %2,5’luk artışla 4,5 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik.” şeklinde konuştu.
6 BİN TON PET ŞİŞE, POLYESTER ELYAFA DÖNÜŞTÜRÜLECEK
Gama Recycle Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kaplan, dünyanın en büyük regenere iplik kapasitesine sahip olduklarını belirterek önümüzdeki yıl sonuna kadar yapacakları yatırımlarla ayda yaklaşık 6 bin ton pet şişeyi polyester elyafa dönüştüreceklerini söyledi. Kaplan, 2020 yılına kadar Avrupa’nın en büyük recycle polyester elyaf üreticisi olmayı hedeflediklerini ifade etti.
Recycle polyester elyaf kapasitesi ile 2019 yılında dünyadaki ilk 10 üretici arasında olmayı hedeflediklerini dile getiren Kaplan, “Aylık 3 bin 500 ton regenere elyaf, 3 bin 500 ton regenere open end iplik, bin ton regenere rcycle ring iplik ve bin 500 ton recycle (pet şişelerden) polyester elyaf üretim kapasitesine sahibiz. Ayrıca aylık bin 500 ton regenere iplik ihracatımız var. 30 ülkeye ürün gönderiyoruz.” dedi.
POLYTEKS, 30 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYOR
Polyester iplik üretimi alanında çalışmalarını sürdüren Polyteks, 30 ülkeye ihracat yapıyor. Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Polyteks Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Pınar Taşdelen Engin şunları söyledi. “40 bin metrekare alana sahip modern üretim tesislerimizde ayda 2 bin 500 tonu aşan POY, ekru ve renkli FDY, 3 bin tonu aşan tekstüre, gipe ve bükümlü iplik, 300 tonu aşan hava tekstüre iplikler, teknik ve fantazi iplikler üretiliyor. Ayrıca 600 kişi istihdam ediyor.” Polyteks’in ürettiği ipliklerin ev tekstili, brode, giyim, halı, otomotiv, konfeksiyon, inşaat sektörü, savunma sanayii gibi sektörler için üretilen fonksiyel kumaşlarda kullanıldığını anlatan Engin, şöyle konuştu:
“İnovatif yeni ürünler geliştirme doğrultusunda oluşturulan Ar-Ge merkezimizde kendi araştırma konularımızın yanı sıra gerek üniversiteler ile gerekse uluslararası araştırma enstitüleri ile ortak oluşturulan projeler, pek çok yeni ürüne hayat veriyor. Polyteks Tekstil olarak Bilim ve Sanayi Bakanlığı’ndan onaylı Ar-Ge Merkezi’mizde 22 kişilik bir ekibimiz var. Ekibimiz, sahip olduğu know-how birikimi ile yeni ürün geliştirmenin yanı sıra kalite ve verimlilik artırma araştırmaları yapıyor. Özellikli ürünler ve teknik tekstil uygulamaları ile üretimdeki katma değer oranımızı her geçen yıl arttırıyoruz.”
MİGİBOY’UN CİROSU 3 KAT ARTACAK
Yaklaşık 50 yıl önce Elazığ ve çevresinde konfeksiyon perakendeciliğiyle tekstil sektörüne giriş yapan Canpolat Ailesi’nin bugün üç fabrikası var. Şirket, yaklaşık 300 milyon TL cirosuyla örme ve dokuma kumaş üretiminde Türkiye’nin önde gelen tekstilcilerinden biri haline geldi. Beş yılda 3 kat büyümeyi hedefleyen şirket, 100 milyon TL yatırımla, Türkiye’de bulunmayan tekstil hammaddelerinin üretileceği bir fabrika kuracak. Bu yatırımla çalışan sayısı da 750’den 2 bine çıkacak.
Migiboy Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Canpolat, Migiboy markasıyla şu anda 15 milyon dolar olan ihracatlarını artırmak için önümüzdeki beş yıl içinde önemli bir yatırıma imza atacaklarını söyledi.
ERTELENEN BÜTÜN YATIRIMLARI, DİYARBAKIR’A KAZANDIRMAK İSTİYORUZ
Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Diyarbakır Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin altyapı çalışmalarının başladığını ve altyapı ihale ilanının 4 Kasım 2018 tarihindeki Resmi Gazete’de yayımlandığını açıkladı.
Ertelenen bütün yatırımları Diyarbakır’a kazandırmak istediklerini söyleyen Vali Güzeloğlu, “Ön anlaşmaya varılan firmalara toplam 73 parsel tahsis edilecek. Bu parseller üzerinde 252 milyon liralık sabit yatırım ve 6540 kişilik istihdam gerçekleştirilecek.” dedi. Mevcut organize sanayi bölgesinin genişlemesi kapsamında 190 hektarlık ek bir alan tahsisi yapıldığını ve OSB’de özellikle tekstil alanındaki yatırımcılar için önemli olan arıtma tesisi yapılması hakkında ihale alanının yakında Resmi Gazete’de yayımlanmasını beklediklerini söyleyen Vali Güzeloğlu, ek olarak 3 bin kişilik istihdam olanağı sağlanacağını dile getirdi.
KULA’YA 14 MİLYON LİRALIK YATIRIM
Manisa’nın Kula ilçesinde bulunan Akgün Mahallesi’nde Kula Belediyesine ait 10 bin metrekarelik alanda toplam 14 milyon lira yatırımla tekstil fabrikası kurulacak. 750 kişiye istihdam sağlayacak tekstil fabrikası için belediye binasında yer teslim protokolü imzalandı. İnşaat sürecinin de hızlı bir biçimde tamamlanmasıyla Aralık ayında işçi alımlarına başlanacak.
Akar Tekstil Gıda ve Turizm Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Hayret- tin Akar da 70 milyon avroluk ihracat hacmi ile büyüyen şirketin Mardin’den sonraki üretim üstlerinden birisinin de Kula olacağını belirtti.
BİTEKS YAPACAĞI BÜYÜK YATIRIMLA PAZARDAKİ PAYINI ARTIRACAK
İplik sektörünün en büyükleri arasında bulunan Biteks İplik polyester ve pamuk ipliğinde pazar payını artıracak. Firma, artan müşteri taleplerini karşılamak için 2018 yılının ilk yarısında polyester ipliği üretim hattına 2 milyon 247 bin dolar, pamuk ipliği üretim hattına 1 milyon 243 bin dolar olmak üzere toplamda 3 milyon 490 bin dolar makine ve teçhizat yatırımı yapma kararı aldı. Biteks İplik’in %21.14’üne sahip olan Bilici Yatırım ve Sanayi’den Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklamada “Yapılacak olan bu yatırımların üretim kapasitesi ve yıllık ciroya etkisi 2018 yılı için yüzde 12, diğer yıllar için yüzde 25 seviyesinde olacak. Yatırımın finansmanının yarısı öz kaynaklardan diğer yarısı ise uzun vadeli kredi kullanılarak karşılanması planlanıyor.” denildi.
3 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANACAK
Mardin’in Savur ilçesine bir tekstil firması tarafından, devlet teşviki ve Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) desteğiyle 47 milyon 450 bin TL yatırımla tekstil fabrikası kurulacak. Fabrika, 3 bin kişiye doğrudan istihdam sağlayacak. DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, hükumetin bölgeye teşviklerinin yatırımcıların ilgisini çektiğini belirterek, “Özellikle yabancı sermaye ve yabancı tecrübenin bölgeye gelmesi rekabeti artıracak, göçü önleyecek ve işsizliğin azalmasına da önemli katkı sunacak.” dedi.
SİVAS´A YATIRIM KONUSUNDA SEFERBER OLACAĞIZ
Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Eken, Organize Sanayi Bölgesinde üretime geçen Yasin Tekstil fabrikasını ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Sivas´ta yatırım kararı alan Yasin Tekstil Yönetimi, 55 gün gibi kısa bir sürede bir rekora imza atarak fabrikayı üretime geçirdi.
Birçok ülkeye ihracat gerçekleşti- ren fabrika sahibi Gökhan Karagöl, “Bürokrasinin olmadığı bir ilde yatırım yapmaktan mutluyuz. Bu örnek alınacak destekleri İstanbul´da diğer firmalara anlatarak Sivas´a getireceğiz. Tesisimizde ilk etapta 300 kişiye istihdam sağlayacağız. Gördüğümüz bu yakın ilgi ve desteklerden dolayı 50 dönüm arazi üzerine ikinci Fabrikamızı kuracağız ve burada 1000 kişiye istihdam sağlayacağız.” şeklinde konuştu.