“ITM 2022, En Son Teknolojimizi Piyasaya Sunma Fırsatı Sağlayacak”
Christian Lerch, Jakob Müller Uluslararası Satış ve Pazarlama Bölüm Başkanı
1887 yılında İsviçre’de kurulan Jakob Müller AG, örme ve dokuma bantları, dokuma hatları, dokuma etiketler ve teknik tekstiller, basılı dar dokuma kumaşlar, boya, sevkiyata hazırlama ve sarım makineleri konusunda dünya lideri firmalardan biridir.
Tekstil Teknoloji dergimizde yer alan ‘İsviçre Özel Bölümü’ için Jakob Müller Uluslararası Satış ve Pazarlama Bölüm Başkanı Christian Lerch ile bir röportaj gerçekleştirdik. Dar dokuma makinelerindeki yenilik ve trendler hakkında bilgi veren Lerch, “Hedefimiz sektörümüzün tüm segmentlerinde sürdürülebilir dar kumaş üretimi konusunda yenilikler ve çözümler sunarak bu alanda öncü bir rol oynamak.” diye konuştu.
Öncelikle Jakob Müller için 2021 nasıldı geçti? 2021 yılını rakamlarla değerlendirebilir misiniz?
2021 yılı, tedarik zincirleri ve taşıma kapasiteleri açısından oldukça zorlu bir yıl oldu ancak koşulları iyi yönettik. Bu sayede Jakob Müller Group hedeflerine ulaştı.
Pandemi sürecinde firmalar Ar-Ge ve yeni ürün geliştirmeye odaklandı. Jakob Müller olarak son iki yılda geliştirdiğiniz yeni ürün ve teknolojileriniz nelerdir?
Grubumuzdaki tüm bölümlerde dijitalleşme ve sürdürülebilirlik konularına çok güçlü bir şekilde odaklandık.
Dar kumaş dokuma makineleri sektöründe şu anda gözlemlediğiniz ana trendler nelerdir? Dokuma makinelerinde ne gibi yenilikler beklenebilir?
Önemli trendler dijitalleşme ve sürdürülebilirlik olmaya devam edecek. Jakob Müller Group, dokuma Velvedge® olarak adlandırılan etiketler için yeni MDW® teknolojisi ile doğal elyaf ipliklerin işlenmesinde yeni bir dönem başlattı. Bu teknoloji, kesik kenarlı etiketlerin üretimi için %100 biyolojik olarak parçalanabilen iplikleri işleyen dünyada ilk şirket olmamızı sağlıyor. Üretim, tarayıcı tabanlı veri toplama ve yönetim yazılımımız mymuenet® ile tamamen dijital hale getirilebiliyor.
Ayrıca, müşterilerimize belirli şirket bilgileri, teknik bilgi ve hizmetleri online olarak sağlayan mymueller® dijital hizmet portalımızı birkaç yıl önce uygulamaya koyduk. Günün her saati ve dünyanın her yerinden ulaşılabiliyor. Bu dijital hizmet portalı sürekli olarak genişletiliyor.
Önümüzdeki yıllarda sektörümüzün karşılaşacağı en büyük zorlukların neler olacağını düşünüyorsunuz?
En büyük zorluklar, koronavirüs pandemisinden kaynaklanan etkilerin yanı sıra tedarik zincirlerindeki ilgili darboğazların üstesinden gelmenin akıllı ve sürdürülebilir yollarını bulmak olacaktır.
Tekstil endüstrisinde çok şey oluyor: dijitalleşme, sürdürülebilirlik, döngüsel moda yaklaşımı, izlenebilirlik ve çok daha fazlası. Bu durumda Jakob Muller’ın rolünü nasıl görüyorsunuz?
Hedefimiz; sektörümüzün tüm segmentlerinde sürdürülebilir dar kumaş üretiminde yenilikler ve çözümler sağlama konusunda öncü bir rol oynamaktır.
Pandemi nedeniyle ertelenen ITM, 4 yıl sonra yapılacak. Uzun bir aradan sonra tekstil makine sektörünü bir araya getirecek olan ITM Fuarı ile ilgili görüşlerinizi bizimle paylaşır mısınız?
ITM 2022, deneyimleri paylaşmak ve gelecekteki trendler hakkında görüş alışverişi yapmak için fırsatlar sunacak, müşterilerimizle kişisel düzeyde tanışma fırsatı bulacağız. Ayrıca, ITM 2022 bize en son teknolojimizi piyasadan doğrudan geri bildirim alarak sunmamız için bir platform sağlayacak.
ITM 2022’de sergilemeyi planladığınız yeni ürünleriniz veya yeni teknolojileriniz var mı?
MÜGRIP® MBJ8 tipi rapierli dokuma makinemizi 2400 kancalı jakar monoblok konfigürasyonunda göstereceğiz. Bu sürümü pandemi sırasında piyasaya sunduk, bu nedenle ITM 2022, dünya çapında bu ürünü sunacağımız ilk fuar olacak.
Röportaj: Dilek Hayırlı