“Picanol, Yeni TerryPlus-i İle Havlu Dokumada Yeni Bir Ölçü Belirleyecek”
İleri teknoloji dokuma makineleri ve aksesuarları üreticisi olan Picanol, 17 Eylül’de yapacağı lansman ile yeni havlu kumaşı dokuma makinesi TerryPlus-i’ yi müşterilerinin hizmetine sunacak.
Tekstil Teknoloji dergimizin ‘Dokuma Özel Sayısı’ için Picanol Pazarlama İletişim Müdürü Erwin Devloo ile bir röportaj gerçekleştirdik. Dokuma makinelerindeki son trendleri, sektörde yaşanan zorlukları ve yeni ürünlerini anlatan Devloo, 17 Eylül’de yeni TerryPlus-i’yi piyasaya süreceklerini söyledi. Devloo, “Bu makinenin piyasaya sürülmesi ile Picanol, havlu dokumada yeni bir ölçüt belirleyecek.” dedi.
Picanol’un dokuma makineleri endüstrisinde, geçen zaman içinde deneyimlediği gelişmeler nelerdir ve Picanol makineleri rakiplerinin teknolojilerine göre ne gibi avantajlar sunuyor?
Yeni bir makinenin tasarımına başlarken; ‘önceki nesle göre sadece daha hızlı birkaç atım yapan bir ünite olmamalı, bundan daha iyisini yapmalıyız’ diyoruz. Bugünün dünyası birbirleri ile bağlantı, kullanıcı merkezli tasarıma ve sezgisel kontrollere sahip, kendi kendine öğrenme kapasiteleri olan ve sürdürülebilir dokuma makinelerine ait. Bunlar, geleceğe dönük bir tasarım için önemli kriterlerden bazıları.
Akıllı Performans
Performans, herhangi bir makinede bulunması arzu edilen özelliklerden ilkidir ve performans açısından en açık gösterge teorik maksimum hızdır. Bununla birlikte, çoğu zaman, bu teorik hız ile gerçek yaşam koşullarında gerçekleşen reel hız arasındaki fark oldukça büyüktür.
Sürdürülebilirlik Özelliğine Sahip Makineler
İsrafı önleme ve enerji tüketimini azaltma söz konusunda Picanol firması uzun süredir üzerine düşen sorumluluğun bilincinde. Makinelerimiz, sürdürülebilirliği sağlamak için belirli bir kapasite ile tasarlanmıştır. Yeni bir makinenin tasarımına başlarken hedefimiz önceki nesle göre sadece daha hızlı birkaç atım yapan bir ünite olmamalı, bundan daha iyisini yapmalıyız. Bugünün dünyası birbirleri ile bağlantı, kullanıcı merkezli tasarıma ve sezgisel kontrollere sahip, kendi kendine öğrenme kapasiteleri olan ve sürdürülebilir dokuma makinelerine aittir.
Verilere Dayalı Makineler
Hepimiz dijitalleşmenin önümüzdeki yıllarda daha da önemli hale geleceğini biliyoruz. Verilerin kaydedilmesi ve yapay zekâ yazılımları tarafından kullanılabilir hale getirilmesi, üretimin daha verimli hale getirilmesi için öncelikli olacak.
Sezgisel Kontrol
Günümüzde çocuklar yeni gelişen teknolojileri zahmetsizce ve sezgisel olarak kullanır hale geliyorlar. Makinelerimiz için de istediğimiz şey bu. Tıpkı akıllı telefonunuzda veya arabanızda olduğu gibi, makine ekranı neredeyse tüm makine fonksiyonlarını kontrol eden bir arayüz haline geldi.
Dokuma sektöründe gelecekte beklenen teknoloji seviyesi sizce ne olacak?
Endüstri 4.0 ile tam uyumlu olmaları bekleniyor. Akıllı Performans, Sürdürülebilirlik Özelliğine Sahip ve Verilere Dayalı Makineler ile Sezgisel Kontrol, herhangi bir Picanol dokuma makinesinde bulunan temel prensiplerdir. Bu özellikler günümüzün Endüstri 4.0 dünyasında birbirleri ile irtibatlı, dijital ve sürdürülebilir olmaları sayesinde şirketlerin gelişmesine imkân tanıyorlar.
İşte bu nedenle Picanol’da makinelerimizi ‘‘Akıllı Performans’’ ilkesi çerçevesinde tasarlıyoruz. Akıllı makine tasarımı, kendi kendini ayarlayan ve düzenleyen bir yazılımla birleştirildi ve her koşulda mümkün olan en yüksek reel hızı ve en iyi performansı sağlıyor.
Bunu, bu alanda öncü olan Sumo motoru ile gösterdik. 1996’da piyasaya sürülen bu motor, halen enerji verimi konusunda mevcut olan en iyi motordur.
Sürdürülebilirlik aynı zamanda atık yönetimi ile ilgilidir. Sadece israfı azaltmakla kalmıyor, aynı zamanda tamamen önlemeye de çalışıyoruz.
1970’lerde dokuma makinelerinde elektronik kontrol ünitelerinin ilk kez kullanılmasından bu yana, Picanol dijitalleşme çalışmalarının her zaman ön saflarında yer aldı. Her yeni makineyle, bu alanda trend belirleyici olmaya ve dokuma endüstrisinde Endüstri 4.0’ı daha da yaygınlaştırmaya devam ediyoruz. Kendi kendini ayarlayıp düzenleyebilen makine geliştirme sürecimiz de bitmek üzere!
Yeni nesiller, kablosuz bağlantıya hazır, güvenilir ve anında veri alınabilecek şekilde tasarlanan makinelerden daha azını kabul etmeyecekler! Bu kullanıcı merkezli yaklaşım aynı zamanda tüm makinenin tasarımına da dâhil edilerek, makine üzenindeki tüm işlemleri zahmetsiz, sezgisel ve anlaşılması kolay hale getiriyor.
“Ada Fios Firmasından 112 Hava-Jetli Makine Siparişi Aldık”
Dokuma makineleri endüstrisinde, Picanol’un karşılaştığı başlıca zorluklar nelerdir ve bunların üstesinden nasıl gelmektedir?
Picanol’un temel anlayışı şu şekildedir: Birlikte Büyüyelim. Büyümek ve genişlemek istediğimiz açık. Ama buradaki en önemli nokta birlikte olmasıdır. Müşteriye yakın olmak, ihtiyaç ve beklentilerini dinlemek ve verdiğimiz taahhütleri yerine getirmek. Müşterilerimizin başarısı her zaman nihai hedefimizdir. Bu, sadece piyasadaki en iyi dokuma makinelerini sunarak değil, aynı zamanda müşterinin bir ihtiyacı olduğunda mümkün olan en hızlı ve pratik şekilde ona yardımcı olarak başarılabilir. Buna güzel bir örnek Ada Fios’tur.
Ada Fios, şüphesiz Avrupa’nın en önde gelen medikal gazlı bez üreticilerinden biridir. Portekiz’in Porto şehrinden 30 dakika uzaklıkta bulunan firmanın üretim tesisi, Haziran ayı sonunda talihsiz bir yangına maruz kaldı. Ne yazık ki, bünyesinde eğirme ve dokuma makinelerini bulunduran sadece Avrupa’nın değil, aynı zamanda dünyanın en modern üretim tesislerinden biri tamamen yandı.
Geri dönüşü olmayan böyle bir durum meydana geldiğinde, günlük işleyişin sürekliliğini tehlikeye atmamak ve – en önemlisi – müşterilere sunulan yüksek düzeyde hizmeti devam ettirebilmek için kaybedilecek hiç zaman yoktur. Yangından bir hafta gibi kısa bir süre sonra, Ada Group’un CEO’su Sr. Luis Andrade, olası farklı seçenekleri enine boyuna konuşmak için Picanol Satış ekibiyle toplantı yaptı. Bu toplantının ardından Ada Fios, şu anda piyasada bulunan en modern hava jetli makinelerinden 112 adet satın almak için sözleşme imzaladı.
Picanol firması, bu makineler için Eylül ayında başlaması planlanan teslimatlarla rekor bir teslimat süresini başarabilmek için büyük bir çaba sarf ediyor. Aynı zamanda Portekiz’de yerel bir şirket olarak faaliyet gösteren Picanol Servis ekibi de 112 adet yepyeni OmniPlus-i üniteyi mümkün olan en kısa sürede tam çalışır duruma getirebilmek için gereken tüm hazırlıkları yapıyor.
İyi zamanlarda herkesin arkadaşı vardır. Ancak en iyi arkadaşlarınızın kim olduğunu ancak en kötü zamanlarda öğrenirsiniz. Fazladan meşakkatlere katlanacaklar işte onlardır. ‘‘Birlikte büyüyelim’’, Picanol firmasındaki herkes için bir slogandan daha fazlasıdır.
Tekstil sektörüne yönelik yeni ürünler piyasaya sürmek için herhangi bir planınız var mı?
Bildiğiniz gibi, Picanol’un katılımının planlandığı ticari fuarların çoğu iptal ediliyor veya erteleniyor. Ancak bu, yepyeni hava jetli dokuma makinemizi piyasaya sürmemize engel olmayacak: TerryPlus-i. Yeni TerryPlus-i, 17 Eylül 2020’de sanal bir lansman şovu ile havlu kumaşı üreticisi müşterilerimize sunulacak. Bu makinenin piyasaya sürülmesi ile Picanol, havlu dokumada yeni bir ölçüt belirleyecek.
Bildiğiniz gibi son dönemde tüm dünya koronavirüs salgını ile mücadele ediyor. Pandemi Picanol’ü nasıl etkiledi? Pandemi sonrası dönem için planlarınız neler?
Covid-19 salgınıyla birlikte ortaya çıkan küresel finansal sıkışma, yerel olarak mevcudiyete sahip olmanın ve müşterilere yakın olmayı sağlamanın önemini açıkça ortaya koyuyor. Sınırlar kapalı ve hava yolculukları iptal edilmişken, dünya genelinde stratejik olarak konumlandırılmış uzmanlarınız mevcut değilse, hizmet ve teknik servis faaliyetlerini gerçekleştirmeniz kesinlikle mümkün değildir.
Bu bilinçli tercih Picanol tarafından yakın zamanda değil, uzun yıllar önce yapıldı. Dünyanın tüm önemli tekstil bölgelerinde teknik servis merkezleri inşa etmek için büyük yatırım yapıldı. Şimdi her zamankinden daha fazla, müşterilerimiz bu hizmetin karşılığını gerçekten alıyorlar. Teknisyenlerimizin çoğu yerel halktan ve iyi eğitimliler. Ayrıca ‘Sadece bir telefon uzağınızda’ dırlar. Açıkça belirtmek gerekirse, müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için teknisyenlerimizin hiçbirini yurtdışına uçmak zorunda bırakmak istemiyoruz. Tabii ki, tüm dünyayı etkileyen Covid-19 döneminde, müşterilere yardımcı olan tüm teknisyenlerimiz sosyal mesafe, yüz maskesi kullanımı, dezenfeksiyon vb. gibi gerekli tüm sağlık önlemlerini alıyorlar.
Bu, 30’dan fazla farklı ulustan oluşan yaklaşık 150 teknisyenin müşterilerimize yardımcı olabilmek için her an hazır ve beklemede oldukları anlamına geliyor. Yerel gelenek ve görenekler konusunda çok bilgililer, yerel dilleri konuşurlar ve tüm üretim tesislerindeki meslektaşlarını kişisel düzeyde tanırlar. Aynı zamanda bölgelerindeki tüm dokuma tesislerinin işleyişine aşinadırlar ve dokuma makinelerimizin en son teknolojik gelişmeleri hakkında derinlemesine bir eğitim programına katılmak için yılda en az bir kez Belçika’daki merkezimize gelirler.
Röportaj: Dilek HAYIRLI