Spiedel, Kumaş Hatalarını Mayer & Cie.’nin Optik Cihazı knithawk İle Tespit Ediyor
Mayer & Cie., üretim sürecinde kumaş hatalarının optik olarak tespit edilmesine yönelik bir cihaz olan knithawk’ı geliştirdi. İç çamaşırı üreticisi Speidel firması birkaç aydır deneyim kazanmak için 30 inç açık en MV4-3.2 II yuvarlak örme makinesiyle knithawk’ı kullanıyor.
Mayer & Cie., ve Bodelshausen’de faaliyet gösteren Speidel firması onlarca yıldır yakın iş birliği içinde çalışıyor. Speidel ağırlıklı olarak Mayer & Cie. makinelerini kullanıyor ve mevcut geliştirme ortaklığında yuvarlak örgü makinesi uzmanı tarafından geliştirilen hata tespit aracını test ediyor. Speidel’in Örme Hattı Yöneticisi Matthias Wernet ve Speidel Genel Müdürü Scott Wernet, kendileriyle yapılan röportajda knithawk ile ilgili deneyimlerini ve gördükleri potansiyeli anlattı.
Örme bölümünüzde kaç makineniz var ve günlük ortalama ne kadar kumaş üretiyorsunuz?
Günlük dört ila beş ton kumaş üretimine sahip 125 yuvarlak örgü makinesi işletiyoruz. Üç vardiya çalışıyoruz ve 2023’teki üretimimiz yaklaşık 900 tondu, bu rakam kısmen kumaş kalitelerine bağlı.
Örme sektöründeki odak noktalarınız hangi alanlar?
Yan dikişi olmayan beden genişliklerinin üretiminde uzmanız, bu nedenle aynı tipteki farklı makinelerde farklı çaplarda farklı boyutlarda bir iç çamaşırı örüyoruz.
Kalite kontrolünüz hakkında bilgi verir misiniz? Örme sürecinin hangi noktalarında kalite kontrolleri yapıyorsunuz?
Günlük üretimimizin yaklaşık %10’unu kontrol ettiğimiz bir kumaş kontrol makinemiz var. Kumaş bu makinede de gevşeyebiliyor ve böylece Moiré etkisini önleyebiliyoruz. Ancak makine hızlı çalışıyor ve eğitimli bir göze ihtiyacınız oluyor.
Bir yuvarlak örme makinesini yenilediğimizde ilk kumaş parçası her zaman kontrol ediliyor. Günde yaklaşık yirmi makineye yeni ürün veya tip giriyoruz, bu da kalite değişikliğini içeriyor. Test uzmanımız, daha sık dikiş atan eski jakar makineleri gibi hataya daha yatkın makineleri sırayla kontrol ettiği bir sistemle çalışıyor. Transfer makinelerini kontrol edemiyoruz çünkü delik düzeni nedeniyle sistem yok.
Özel kalite kontrol sistemleri kurdunuz mu?
Bir örgü kaçığı koruması taktık, ancak bu sadece çorap makineleri ile çalışıyor ve açık en makinelerle çalışmıyor. Ayrıca iğneleri kontrol eden ve biri kırılırsa makineyi kapatan bir sistemimiz var.
Örgü hataları normalde ne zaman veya nerede ortaya çıkıyor? Hatanın türüne bağlı farklılıklar var mı?
Teorik olarak her zaman bir parça kesildiğinde hata kontrolü yapılıyor. 10 kilogramlık bir top örüldükten sonra operatör ilk iki ya da üç metreyi çıkarıyor ve kontrol ediyor.
Hatalar geriye dönük olarak düzeltilebilir mi?
Örüldükten sonra geriye dönüp düzeltme yapılamaz. En iyi durumda hata örme bölümünde, en kötü durumda ise her işlemden geçmiş ve parası ödenmiş bitmiş üründe tespit ediliyor.
Örme bölümündeki incelemeden sonra kumaş, meslektaşlarımızın hatalara dikkatimizi çekebileceği terbiyeciye gidiyor. Eğer kumaşı geri gönderirlerse, renk, büzülme ve benzerlerini kontrol etme eğiliminde oluyoruz, ancak örme hataları da orada tespit ediliyor.
knithawk için nerede potansiyel görüyorsunuz?
knithawk’ın kurulu olduğu 30 inç açık en bir MV4-3.2 II makinede, kilogram başına yaklaşık 30 euroya mal olan en yüksek kalitede kumaş üretiyoruz. Bu da herhangi bir ufak hatayı bile maliyetli hale getiriyor.
Ayrıca malzemeyi katlanmış değil top halinde isteyen yeni bir tekstil terbiyecisi de aklımızda var. O zaman artık ürünü kendi bünyemizde kontrol edemeyiz diye düşündük. Terbiyeci, bitmiş kumaşı kontrol etmeyi teklif etti ve kilogram başına 50 cent’e kadar ücret talebinde bulundu. Bu da bizim için oldukça yüksek bir miktara tekabül ediyor.
knithawk ve protokollerini kullanarak yukarıda özetlenen süreç, kendi ürün denetimimizi yapmamızı sağlıyor. knithawk ile ayrıca süreçlerimizi tek tek adımları atlayarak veya daha şeffaf hale getirerek optimize edebiliyor, böylece maliyetleri düşürüyor ve daha ekonomik çalışıyoruz. Daha düşük bir ret oranına, daha hızlı bir iş hacmine sahip oluyoruz ve daha sonra kalitesiz olacak ürünler için ne zaman ne de enerji harcıyoruz.
Örgü hatalarının maliyetinin, ıskartalar ve sonraki hata düzeltmelerinden kaynaklanan kayıplar açısından ne kadar olduğunu tahmin ediyorsunuz?
Euro cinsinden bunu söylemek zor. Niteliklere, hatanın sıklığına ve diğer birçok parametreye bağlı. Bir örnek verelim. Makine, 20 tonluk bir sipariş hacmi için on kilogramlık top başına iki hata üretiyor. Bu çok fazla olmayabilir, ancak sipariş hacmi için bir fark yaratır. Neyse ki, hataları genellikle ham, bitmemiş kumaşta görüyoruz.
Knithawk örme işlemi sırasında hataları tespit ediyor. Bu özel sistemle ilgili deneyimleriniz neler oldu?
Üretim sırasında bir kumaşın canlı görüntülerini alma fikri en başından beri bizi çok memnun etti. Bu daha önce mümkün değildi. Her geliştirmede olduğu gibi zorluklarla karşılaşıyoruz. Hâlâ çok fazla yazılım güncellememiz var ve bunun sonucunda henüz uzun hata protokollerimiz yok. Buna ek olarak knithawk insan gözüyle görülemeyen hataları tespit ediyor ve makineyi kapatıyor. Kaplama ve iğne hatalarını taklit eden birçok deney gerçekleştirdik ve sistem bunları tespit ederek makineyi kapattı.
Aynı zamanda makine knithawk ile donatıldığından beri hiç hata yapmamış kadar iyi üretim yaptı. Örmeci bir keskin göz gibi izliyor ve örülen kumaş mükemmel. Knithawk’ın sadece örme makinesini kontrol etmediğini hayal edebilirsiniz.
Sistem sürdürülebilirlik stratejinizde bir rol oynayabilir mi?
Hatalı ürün miktarını ve tüm karbon ayak izimizi azaltmamızı sağlayarak kesinlikle oynayabilir.
Verimli/sürdürülebilir üretimin sağlanmasına yardımcı olan bu tür izleme sistemleri müşterilerinizin algısında herhangi bir rol oynuyor mu? Gelecekte bunun için herhangi bir potansiyel görüyor musunuz?
knithawk önemli bir satış argümanı olabilir, ancak pazarın büyük ölçüde marjlara bağlı olduğu unutulmamalı. Dijitalleşme, knithawk’ın rol oynayacağı bir başka alan, ancak henüz çok erken bir aşamada.