Dünyanın önde gelen teknik tekstil ve nonwoven üreticileri ile teknoloji liderlerini küresel alıcılarla buluşturacak olan HIGHTEX 2024 Fuarı, 4-8 Haziran 2024 tarihinde kapılarını ziyaretçilerine açacak. Yerli ve yabancı firmaların yoğun ilgi gösterdiği HIGHTEX 2024 Fuarı, dünyanın dört bir yanından gelecek binlerce sektör temsilcisine ve ziyaretçiye ev sahipliği yapacak.
Konusunda Türkiye’nin ilk ve tek fuarı olan HIGHTEX 2024 Uluslararası Teknik Tekstiller ve Nonwoven Fuarı, gelecek yıl 4-8 Haziran tarihleri arasında Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek. Nonwoven ürünlerin, üretimde kullanılan hammaddelerin ve son teknolojilerin sergileneceği HIGHTEX 2024 Fuarı için hazırlıklar sürüyor. Teknik tekstillerin hayatımızın her alanında daha fazla yer kaplamasıyla birlikte önemi daha da artan HIGHTEX 2024 Fuarı, firmalardan yoğun ilgi görüyor. Sektörün lider üreticileri ve yeni girişimcilerden gelen talep sonucunda rekor bir doluluk oranına ulaşması beklenen HIGHTEX 2024 Fuarı, teknik tekstil ve nonwoven sektörüne ivme kazandıracak.
Küresel Teknik Tekstiller Pazarının 2030’a Kadar 272 Milyar Dolara Ulaşması Bekleniyor
Teknik ve tekstil sözcüklerinin bir arada kullanılması, çoğu insana şaşırtıcı gelmesine rağmen, ‘teknik tekstil’ ürünleri evden otomobile, giyimden tarıma, karayolundan hastanelere kadar günlük hayatımızın çeşitli alanlarında yoğun olarak kullanılıyor. Öyle ki teknik tekstillerin geleneksel tekstil sektörü içerisindeki payı %45-50’lere ulaşmış durumda. Teknik tekstiller, geleneksel tekstil ve hazır giyim sektörlerinin aksine sürekli olarak güçlü bir şekilde büyüyen ve gelecek vaat eden bir sektör olarak görülüyor. Bu durum, araştırma sonuçlarına da yansıyor. Grand View Research Inc. tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre; küresel teknik tekstil pazar büyüklüğünün 2030 yılına kadar %4,7’lik bir yıllık bileşik büyüme oranı kaydederek 272,33 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bazı teknik tekstil ürün gruplarındaki büyüme oranlarına dair tahminlere gelin hep birlikte bakalım.
Teknik Tekstillerdeki En Yeni Teknolojiler, HIGHTEX 2024 Fuarı’nda Sergilenecek
HIGHTEX 2024 Fuarı’na gösterilen yoğun talep, sektörün güçlü büyümesini, teknik tekstil endüstrisinin geleceği ve inovasyon konularına verilen önemi gösteriyor. Nitekim teknik tekstiller ve nonwoven ürünleri, gelecekte daha fazla endüstriye ve yaşam alanına entegre edilecek. HIGHTEX 2024 Fuarı; bu entegrasyon sürecini hızlandırmak ve sektörün geleceğini şekillendirmek isteyenler için önemli bir platform olacak.
Sektörün lider üreticilerini ve tedarikçilerini profesyonel ziyaretçilerle buluşturacak olan HIGHTEX 2024 Fuarı’nda; medikal, otomotiv, havacılık, hijyen, tarım, gıda, inşaat, akıllı tekstiller ve jeotekstiller gibi pek çok alanda en yeni ürünler sergilenecek. HIGHTEX 2024 Fuarı; katılımcılara sadece iş birliği ve ağ oluşturma fırsatları sunmakla kalmayacak aynı zamanda en son trendleri öğrenme, inovatif ürünler ve geleceğe yönelik stratejiler geliştirme imkânı da tanıyacak.
Teknik Tekstiller İçerisinde En Güçlü Büyümeyi Gösteren Ürün Grubu: Medikal Tekstiller
Büyük kısmı tek kullanımlık olan medikal tekstil ürün portföyünde; ameliyat iplikleri, cerrahi önlükler, ameliyathane örtüleri, bandajlar, yara bantları, tıbbi maskeler yer alıyor. Dünya nüfusunun artmasının yanı sıra daha iyi sağlık hizmeti ve etkili tıbbı tedavilerin önemi konusunda oluşan farkındalığın, medikal tekstil ürünlerine olan talebi artıracağı tahmin ediliyor. 2020 yılında 24,70 milyar dolar olan küresel medikal tekstil pazar büyüklüğünün, 2030’a kadar 48,04 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor.
Ulaştırma Tekstilleri Pazarı, Otomobil Üretiminin Artmasıyla Daha Fazla Büyüyecek
Otomotiv tekstili veya ‘mobiltech’ olarak da adlandırılan ulaştırma tekstilleri, toplam teknik tekstil pazarının yaklaşık %23’ünü oluşturuyor. Taşımacılık tekstilleri; kara, deniz, hava taşıma araçlarında ve uzay sanayisinde kullanılıyor. Küresel ulaştırma tekstil pazarı büyüklüğü, 2022’de 31,16 milyar dolara ulaştı. Pazarın, 2032’ye kadar %3,87’lik Bileşik Büyüme Oranıyla 45,55 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Otomobil üretiminin artışı ve güvenlik cihazlarına daha çok önem verilmesiyle pazarın daha fazla hacim kazanması bekleniyor.
Tarımsal Üretimi Artırma İhtiyacı, Tarım Tekstillerine Olan Talebi Arttıracak
Dünya nüfusunun 2030 yılına kadar yaklaşık 8,5 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor. Hızlı nüfus artışı nedeniyle gıda talebinin artması bekleniyor. Tarımsal üretimi artırma ihtiyacı, tarım tekstillerine olan talebi de artırıyor. Çünkü tarım tekstilleri; toprak erozyonunu en aza indirerek, toprak sıcaklığını artırarak ve yabani otların büyümesini engelleyerek mahsul kalitesini ve tarımsal verimliliği artırmaya yardımcı oluyor. Tarımsal tekstil pazarının 2028 yılına kadar 20,2 milyar dolara ulaşması öngörülüyor.
İnşaat Tekstilleri Pazarının 2027 Yılında 135,4 Milyar Dolara Ulaşması Öngörülüyor
İnşaat tekstilleri bina yapılarının performansını, dayanıklılığını ve estetiğini artırmak için kullanılıyor. Çevre dostu, sürdürülebilir yapı malzemeleri ve enerji tasarruflu inşaat malzemelerine yönelik talepteki artış, tekstil üretimindeki teknolojik gelişmeler, inşaat tekstilleri pazarının büyümesini sağlıyor. Son yıllarda artan nüfus, kentleşme gibi faktörler nedeniyle hızla büyüyen inşaat tekstilleri küresel pazarı, 2022 yılında 108,2 milyar dolar değerine ulaştı. 2027 yılına kadar 135,4 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Konut İnşaatlarındaki Artış, Ev Teknik Tekstilleri Pazarını Büyütecek
Ev tekstilleri ve mobilya sektöründe kullanılan nonwoven ürünler; hometech yani ev teknik tekstilleri olarak adlandırılıyor. 2022 yılında küresel teknik tekstil ihracatından %19,50’lik payı ev teknik tekstilleri aldı. Küresel ev teknik tekstilleri pazarının 2033 yılına kadar %5,1’lik bir büyüme oranıyla 33 milyar dolara ulaşması öngörülüyor. Hometech ürünlerine olan ilginin önümüzdeki dönemde özellikle gelişmekte olan ekonomilerde konut inşaatlarındaki artışla birlikte olumlu bir trende sahne olması bekleniyor.
İsrafı Azaltması ve Hijyenik Faydaları Nedeniyle Gıda Tekstilleri Pazarı Hızla Büyüyor
Ürünlerin üretim ortamında taşınması, raflarda bekletilmesi, ısıtılması ve servis edilmesi safhalarında, kolay temizlenebilir nonwoven ve teknik tekstiller tercih ediliyor. Gıda israfını azaltması, beslenme sorununa katkı sağlaması ve hijyenik faydaları nedeniyle gıda tekstillerinin en hızlı büyüyen ürün grubu olması bekleniyor. Emergen Research’e göre; küresel gıda teknolojisi pazarı 2019 yılında 220,32 milyar dolar değerine ulaştı. 2027 yılına kadar ise 342,52 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.