Tekstil Atıkları Sayesinde Binlerce Kişi İş Sahibi Oldu
Tekstil atıkları fabrikaya geldikten sonra renklerine ayrılıyor, makinelerde milimetrik parçalara ayrıldıktan sonra çeşitli kalınlıklarda ipliğe dönüşüyor. Geri dönüşüm firmalarının ürettiği iplikler, özellikle konfeksiyon ve battaniye sektöründe tercih ediliyor.
Tekstil atıkların geri dönüşümü konusunda Uşak son yıllarda yaptığı yatırımlar ile adını sıkça duyuruyor. Yün ve halı sektöründe tanınan, günümüzde battaniye ve seramik sektöründeki yatırımlarıyla ön plana çıkan Uşak, tekstil atıklarının geri dönüşümüne yaptığı katkı sayesinde, 100’e yakın tesiste yaklaşık 12 bin kişiye iş imkânı sağladı.
Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (UTSO) Selim Kandemir, Türkiye’nin yanı sıra Bangladeş, Hindistan ve Çin gibi ülkelerden temin edilen yıllık yaklaşık 500 bin ton tekstil atığının Uşak’taki tesislerde ipliğe dönüştüğü- nü belirtti.
TEKSTİL ATIKLARI EKONOMİYE KATKI SAĞLIYOR
Geri dönüşüm yoluyla üretilen ipliğin büyük bölümünün ihraç edildiğini anlatan Kandemir, bu geri dönüşümün doğal kaynakların korunmasının yanında ekonomiye ciddi katkı sağladığını ifade etti. Kandemir, “Uşak, bu tesisler sayesinde tarlasız pamuk üretiyor.
Şehirdeki 100’e yakın tesiste çöpü ekonomiye kazandırıyoruz. İlimizde her yıl yaklaşık 500 bin ton tekstil atığı ipliğe dönüşüyor. Sektörümüz ülkeye bir yılda 1 milyar 200 milyon liralık ekonomik değer üretiyor. Tekstil atıklarının geri dönüşümünde Türkiye genelinde yüzde 80’lik paya sahibiz.” dedi.