Texco, Fong’s Ürünleriyle Kalitesini Bir Adım Daha Öne Çıkarıyor
Tekstil sektöründeki üretimine 2010 yılında Bursa’da FBN Tekstil İthalat İhracat Pazarlama Sanayi ve Ticaret Limited Şirketini kurarak başlayan Necati Muğ, aynı zamanda 2013 yılında kurduğu Er & Ez Grup’un da Genel Müdürlüğünü yapıyor. Er & Ez Grup’un altında bulunan markalardan Texco firmasının da ortağı olan Muğ, boyahane üretimlerini burada gerçekleştiriyor.
Kuruluşundan bu yana yatırımları ve çalıştığı markalar ile hızla büyüme sürecine giren Er & Ez Grup; kadın giyim üzerine kumaş (pantolon, elbise, gömlek, bluz, ceket vs.) üretimi yapıyor. Fabrikada kullanılan tüm makineler ve makine parkurları dünya standartlarına uygun olarak son teknolojiyle üretiliyor. Avrupa başta olmak üzere, dünyanın birçok ülkesine ihracat yapan firma, dünya markalarına kumaş üretimi sağlıyor.
Tekstil Teknoloji Dergisi ekibi olarak boyahanesinde Then markasının makineleri bulunan Texco firmasının ortağı ve Genel Müdürü Necati Muğ ile röportaj gerçekleştirdik. Keyifli okumalar dileriz.
Firmalarınızın kuruluşundan bu zamana kadar olan gelişim sürecini anlatabilir misiniz?
2010 yılında FBN adında yurt dışından ithalat kumaş getiren firmamı kurdum. Orada 60 gramdan 130 grama kadar çeşitli türde kumaşlar ile yaklaşık olarak ayda 5 milyon metre civarında ithalat gerçekleştiriyoruz.
Aynı zamanda yurt dışına ihracat yapıyoruz. 2014 yılının Ocak ayında ise grup firmamız olan Er-Ez Grup’u kurdum. Bayan kumaşları üzerine işler yapılarak polyester, viskon, naylon gibi karışımlı ürünler üretiyoruz. İç piyasaya %20 civarında satış gerçekleştiriyoruz. Üretimimizin %80’ini ise yurt dışına ihraç ediyoruz. Ağırlıklı olarak İngiltere pazarına ihracatımız oluyor. Sonrasında sırasıyla; Fransa, Rusya, Beyaz Rusya, Almanya ve İspanya’ya ihracat yapıyoruz. Yaklaşık yıllık on milyon doların üzerinde Er-Ez Grup’un ihracatı oluyor.
Er-Ez Grup’un makine parkurundan bahsedebilir misiniz?
Bünyesinde yaklaşık 180 tane son teknolojiyle üretilmiş dokuma tezgâhı bulunuyor. İhracat yaptığımız için çok yüksek metrajlarda kaliteli ürünler yapmak zorundayız. Böylece kendi boyahanemizi kurma kararı alarak 2017 yılında hazır olan bir boyahaneyi bünyemize kattık. Makine parkurunu hızlı bir şekilde değiştirdik. Fong’s ve Then makinelerini alarak günlük 5 ton üretim yapan bir boyahaneyi, 15 ton civarında üretim yapar hale getirdik.
Then makineleri ile tanışma süreciniz nasıl oldu? Tercih etme sebepleriniz nelerdir?
25 senedir tekstil piyasası içindeyim ve bu zamana kadar birçok markanın ürününü deneyimledim. Then, teknolojik olarak en iyi makineler arasında yer alıyor. Deneyimlerim sonucunda buna karar vererek son bir yıl içerisinde yaklaşık beş tane Then makinesi aldım. Çok hassas ürünleri çok sağlıklı şekilde boyayabilmesi ve her türlü soruna cevap verebilmesini tercih sebeplerim olarak sayabilirim. Yaptığımız ürünlerde de zaten kendini gösteriyor. Son dönemde; doğal elyaf, tencel, modal tarzı kaliteleri en sağlıklı şekilde boyayabilecek makine Then’dir. Servisinden de çok memnunum. Bir daha yatırım yapma düşüncem olduğunda bunu yine Then makinelerinden yana kullanacağım. Then teknolojisinin çok iyi olması sayesinde de yaptığımız yatırımın geri dönüşünü iyi bir biçimde geri aldık.
Üretim hacminiz nedir?
Üretim hacmimiz boyahane bölümünde aylık 280-300 ton civarında değişiyor. Bu da yaklaşık olarak aylık 1 milyon metre eder. Er & Ez’in ise aylık 700 bin metre civarında üretimi var.
İç piyasanın sizi tercih etme sebebi nelerdir?
Mevcut makine parkurumuzun, onların kalite beklentilerine cevap vermesi bizi tercih etme sebepleridir, diyebiliriz. Ayrıca ihracata yönelik sürekli ürün yapıldığı için, daha kaliteli üretim adına da bizim firmamızı tercih ediyorlar. İşletmemizin %20’si civarında fason üretim yapıyoruz.
Sizin özel üretim yaptığınız ürünler bulunuyor mu?
Moda neyi istiyorsa biz onu yapmaya çalışıyoruz. Şu an piyasada; tencel, modal, cupro, viskon karışımlı ürünler tercih ediliyor. Bizler de ona göre ürünler geliştirerek üretimler yapıyoruz. Piyasanın dışında bir şeyi sunmamız mümkün değil. Sadece tasarımları ve karışımları özel ekibimizle yapıyoruz. Şu an işletmenin üretim gamında bulunan monofilament, naylonlar, tenceller, viskonlar ve yüzde yüz cupro gibi ürünler bizim çok hassas, yoğun talep gören, yüksek kaliteli ürünlerimizdendir.
Üretimlerinizde hataların önüne geçebilmek için ne gibi önlemler alıyorsunuz?
Kimyasal otomasyon sistemimiz bulunuyor. Bu sistemi kullanmak, çok küçük hataların önüne geçmemizi sağlıyor. Personel hatası riskine bırakmıyoruz. Personel 100 gram boya yerine 110 gram verebilir ve o 10 gram da bizi hatalı duruma getirir. Hata olmayan ürün ise mutlaka doğru çıkar. Sistem, kuruluş aşamasında maliyetli olsa da üretim aşamasında ne kadar az hata yapılırsa o kadar maliyeti aşağı çekiyor. Kimyasal otomasyon tasarruf sağlıyor.
İhracatınızın yüksek oranda olmasını ve dünya üzerinde bilinirliğe sahip olmayı nasıl sağladınız?
Almanya, İngiltere, Amerika, Fransa, Rusya, Polonya, Bulgaristan gibi ülkelerde yapılan fuarlarda kendimizi tanıttıktan sonra ihracatımız daha iyi bir noktaya erişti. Yılda 4-5 kere olmak üzere ürünlerimize talep olabilecek fuarlara katılmayı daha çok tercih ediyoruz. Fuarlarda devamlılık çok önemlidir. Eğer süreklilik sağlamazsanız unutulursunuz. Katıldığımız fuarlara gelen ziyaretçiler ya da acenteler, firmaları gözetliyorlar. Yaptığınız ürün gamları onların satış ağına ve müşterilerine hitap ediyorsa görüşmeler sağlanıyor. Karşılıklı şartlar da uyuşuyorsa zaten acentelerle çalışmak daha avantajlı hale geliyor. İyi acente firmayı çok doğru yerlere götürüyor. Bizler de bu şekilde yurt dışı satış ağını kurduk.
Röportaj: Kübra Karaca