2018 Yılında GOTS Sertifikalı İşletme Sayısı %14,6 Artış Gösterdi
Organizasyon Türkiye’de organik pamuğun ilk yetiştiği bölge olan Ege’de gerçekleşti. Türkiye aynı zamanda, dünyada en fazla GOTS sertifikasyonuna sahip 3. ülke olduğundan Hindistan ve Bangladeş’i takiben, GOTS yıllık toplantıları, GOTS Danışma Kurulu ve GOTS Standart Komitesi ve bütün operasyonel ekibinde toplantılarına ev sahipliği yaptı.
Seminer 3 bölümde gerçekleşti. GOTS’un en son rakamları, standart ve etiketleme hakkındaki genel güncellemeler sonrası markalar, üreticiler ve sertifikasyon kuruluşlarıda görüşlerinden bahsetti. Üreticiler daha çok GOTS’un kendilerine sağladığı risk yönetimi üzerinde dururken, aynı zamanda GOTS sertifikasının firmalara kazandırdığı itibarda konuşuldu. Sertifikasyon kuruluşlarıda sistemin tüketici ve markalara nasıl bir güven sağlayabileceği ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Ege İhracatçi Birlikleri Başkanı Burak Sertbaş organizasyon sonrası verdiği demeçte şunları söyledi. “Amaç sürdürülebilir üretim ise en kestirme yol organik. Organik kelimesini her kafaya kazımamız gerekiyor.”
Üçüncü bölümde interaktif grup tartışmaları sonrası oldukça etkili hedefler ve fikirler ortaya çıktı: GOTS’un markalar, tüketiciler ve perakendeciler ile ilişkilerine devam etmesinin önemi vurgulanırken, bu tarz sektörel eğitici ve bilgi paylaşımına açık organizasyonların yapılmasının faydası da raporlandı.
GOTS Türkiye temsilcisi Elif Yaraşık ise “Türkiye her geçen gün daha fazla organik olma potansiyeline sahip bir ülke. GOTS’un bu konuda önemli bir rol üstelendiğini görmekte memnuniyet verici.” ifadelerini kullandı.
ONAYLI İŞLETME SAYISI: 5760
2018’de, onaylı işletme sayısı %14,6 artış göstererek, 5024’ten 5760’a çıktı. Onaylı işletmeler, 64 farklı ülke üzerinde yer aldı, GOTS sertifikasyonu, sertifikalı organik elyafların tarladan bitmiş ürüne kadar tüm tedarik zinciri boyunca işlenmesini kapsıyor.
Artış hem üretim, hem de tüketim yapan bölgelerde görüldü. 2018’de en büyük artışı gösteren bölgeler ve ülkeler şöyle oldu: Bangladeş (29%), Kuzey Amerika (+25%), Pakistan (+23%) ve Güney Kore (+23%). Top- lam sayılarda en büyük artış Hindistan (+315), takiben Bangladeş (+155) ve Avrupa’da (+98) görüldü.
Toplam sertifikalı tesis sayısı bakımından ilk on ülke: Hindistan (1973), Bangladeş (689), Türkiye (519), Almanya (500), İtalya (340), Çin (301), Pakistan (238), Portekiz (215), ABD (127) ve Güney Kore (85).
18 GOTS onaylı bağımsız Belgelendirme Kuruluşu, GOTS sertifikalı tesislerde çalışan 2,02 milyondan fazla insanı rapor etti.
GOTS Genel Müdürü Claudia Kersten, İzmir’de düzenlenen GOTS Yıllık Toplantısı’nda şöyle konuştu. “Sertifikalı tesis sayısındaki artış, sürdürülebilirlikle ilgili sorunları çözme konusundaki ortak istekle aynı hizada. GOTS’un çözümün bir parçası olarak görüldüğünü doğruluyor. Şirket liderleri GOTS’u risk yönetimi aracı ve pazarlama fırsatı olarak kullanıyorlar. Tüketiciler tarladan bitmiş ürüne doğrulanabilir sertifikasyona değer veriyorlar.” Türkiye’de, 2018 yılında sertifikalı tesislerin sayısı 519’la dünyada üçüncü sırayı aldı. Tedarik zincirinin farklı paydaşlarından ve endüstriden GOTS’a olan ilgi artarak devam etti. Geniş ürün yelpazesine sahip Türk tekstil endüstrisi, GOTS’u sürdürülebilirliğe çözüm olarak ölçeklendirmeye ve kullanmaya devam etti.