“2021 Yılında Ar-Ge Odağımızı Kaybetmeyeceğiz”
PRO-SMH’ın kurucu ortağı ve aynı zamanda Satış, Pazarlama ve Finans Sorumlu Yöneticisi Cüneyt İşman ile Tekstil Teknoloji dergimizin bu ayki sayısında işlediğimiz ‘Türk Tekstil Makine Endüstrisi’ dosyasına özel bir röportaj gerçekleştirdik. Siz değerli okurlarımıza sunarız.
PRO-SMH firması olarak 2020 yılında başlayan pandemi sürecini nasıl geçiriyorsunuz? Firmanıza yansıması nasıl oldu?
Süreci, devam eden çalışmalarımız ve Ar-Ge aşamasında olan çalışmalarımız olarak iki başlığa ayırarak anlatmak daha doğru olur. Çalışmalarımızda bazı aksamalar olsa da genel olarak aşamayacağımız sıkıntılar yaşamadık. Planlama aşamasında olduğumuz ve şu ana kadar hayata geçmesi gereken projelerimizden bazılarını ise ertelemek durumunda kaldık. Ar-Ge merkezimizdeki inovasyon çalışmaları devam ederken farklı ülkelerdeki üniversitelerden, uluslararası danışmanlık desteği aldığımız akademisyenlerin, seyahat sıkıntılarının olması sebebi ile bazı projelerimizi yavaşlattık. Ayrıca ertelenen ya da iptal edilen yurt dışı fuarlar, seyahat kısıtlamaları da yurt dışı işlemlerimizde ertelemelere ya da gecikmelere sebep oldu. Genel durum göz önüne alındığında yaşadığımız süreci, asgari zarar ile ve güç kaybı yaşamadan sağlıklı bir şekilde yönettiğimizi söyleyebiliriz.
2020 yılında faaliyete geçirdiğiniz yeni yatırımlarınız ve çalışmalarınız oldu mu?
Koronavirüsün neden olduğu kısıtlamalar bize beklenmedik zorluklar yaşattı. Fakat 2020 yılındaki ana projelerimizi başarıyla tamamladık. Bir yandan bu, yeni geliştirilen PS-WY haşıl teknesi için geliştirme ve test çalışmalarının sonunu işaret etti. Bu tür ilk üretim sisteminin, 2020 yılının ilk yarısında Bursa’daki Esgin Tekstil’de başarıyla devreye alındığını ve o zamandan bu yana yüksek hızla sektörde etkinlik ve güvenilirlik açısından yeni standartlar belirlediğini bildirmekten gurur duyuyoruz. 2020 yılındaki bir diğer başarımız ise İzmit’teki Ar-Ge merkezimizde ıslak ekipman için pilot tesisin kurulması oldu. Sistem, ultrasonik teknolojiye dayalı yıkama ve emprenye kompartmanları ile donatıldı.
Hâlihazırda bireysel testlerle kanıtlanmış olan su, kimyasallar ve yardımcı maddelerin muazzam tasarruf potansiyeli, o zamandan beri pratik koşullar altında müşteri ürünleriyle yapılan sayısız testte onaylandı. Başlangıçta dokuma kumaşa odaklanan ilk yaklaşımın ardından, uygulama yelpazesi artık örme kumaşları da içerecek şekilde başarıyla genişletildi.
Üretimlerinizin, yurt içinde ve yurt dışında nasıl talep gördüğünden bahsedebilir misiniz? Başlıca hangi ülkelere ihracat gerçekleştiriyorsunuz?
Ar-Ge ve inovasyon konusunda yaptığımız yenilikçi çalışmaların meyvelerini toplamaya başladık. Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Mısır, Fas, Vietnam, Kolombiya, Meksika gibi dünyanın çok çeşitli coğrafyasındaki ülkelere satışlarımız devam ederken özellikle Avrupa’da da Fransa, Almanya, Makedonya, Yunanistan gibi ülkelerde de projeler yapmaya devam ediyoruz. Avrupa birliğinin sıkı iş güvenliği, çevre koruma, enerji verimliliği konularına verdiği önem, firmalara yapılan sıkı denetimler ve Avrupa’da faaliyet gösteren önemli rakip firmalar göz önüne alındığında gelişime açık olmanın, alternatif fikirlere önem vermenin, kaynak ve zaman ayırmanın yararlarını görüyoruz.
2021 yılına dair beklentileriniz nelerdir? Yeni projeleriniz var mı, bunlardan bahsedebilir misiniz?
Aşıların başarılı bir şekilde kullanılması sayesinde 2021 yılında hayatımızın belli bir normallik derecesine ulaşmasını umuyoruz. Bu nedenle yılın ikinci yarısının çok sayıda ticari fuar görünümüyle karakterize edilmesini, kendimizi ve ürünlerimizi küresel bir uzman kitleye tekrar sunabilmeyi umut ediyoruz. Gerçekleştirdiğimiz yeni gelişme, iyileştirmelerin sunumu ve açıklanması, müşterilerimiz ve ilgili taraflarla yoğun bir paylaşım gerektiriyor. Bu, en modern uzaktan iletişim araçlarıyla bile maalesef mümkün değil. Her ne olursa olsun 2021 yılında Ar-Ge odağımızı kaybetmeyeceğiz. Genç, inovasyon odaklı bir şirket olan PRO-SMH, müşterilerine gerçek rekabet avantajlarını garanti eden çözümler sunabilmek için satışlarının yüksek bir yüzdesini Ar-Ge’ye yatırıyor. Firmamızın, 2021 yılında ana hedef noktası, ultrasonik teknolojinin uygulama spektrumunu genişletmek olacak. Diğer bir odak ve ümit verici yaklaşım ise ekipman alanında plazma teknolojisinin kullanımı olacak.
Haziran ayında düzenlenmesi planlanan ITM 2021 Fuarı’na yönelik çalışmalarınız bulunuyor mu? Lansmanını yapacağınız üretimleriniz olacak mı? Fuardan beklentileriniz nelerdir?
Türk kökenli bir şirket olarak ITM elbette PRO-SMH için büyük önem taşıyor. Özellikle de bu fuarın olumlu bir şekilde gelişim göstermesi sadece yerli müşterileri çekmekle kalmıyor, aynı zamanda uluslararası alanda da giderek daha fazla önem kazanıyor. Geçmişte olduğu gibi, ITM fuarındaki varlığımızı çok sayıda sergiyle planladığımız için, bunun gerçekten gerçekleşip gerçekleşmeyeceğine dair belirsizlik, üretim planlaması açısından zordur. Aksi takdirde, 2021 yılındaki görünümümüz için elbette 2020 yılının ayrıntılı planlarını kullanabiliriz. Böylece yalnızca yönetilebilir ayarlamalar gerekli olur.