FiberColors Teknolojisiyle Tekstil Atıkları Muhteşem Renklere Dönüşüyor
Kasım 2022 tarihi itibariyle dünya nüfusunun 8 milyara ulaştı. Böylece tekstil atıkları sorununa duyulan ihtiyacı, daha kritik hale gelmeye başladı. Earth.org’a göre her yıl 92 milyon ton tekstil atığı üretiliyor ve bu rakamın on yılın sonunda 134 milyon tona çıkması bekleniyor. ABD’de atılan tüm tekstil ürünlerinin yaklaşık %85’inin çöplüklere gittiği, bunun da her şeyden önce yerel toplulukları etkileyen toprak ve su kirliliğine yol açtığı söyleniyor.
Moda için renkler oluşturan Archroma, konuya yaratıcı bir şekilde bakmaya karar vererek; ‘Ya atık modadan renkler oluşturulabilseydi? sorusunu yanıtlamaya karar verdi.
Archroma, bitki ve gıda endüstrisindeki atıkları G-Star, Patagonia, Esprit, Tom Taylor, Pangaia, UGG ve Primark gibi markaların sunduğu EarthColors® yelpazesine dönüştürüyor ve ayrıca önemli başka bir yenilik olan FiberColors teknolojisini sunuyor. Bu teknolojiyle tekstil atıklarını muhteşem renklere çeviriyor.
Renkler, minimum %50 atık bazlı ham madde içeriğiyle sentezleniyor. Archroma’nın Ar-Ge uzmanları, genellikle boya yapımında kullanılan petrol bazlı ham maddenin büyük bir kısmının yerine pamuk ve/veya poliamid ve bunların karışımlarını (>%95 saflıkta) kullanıyor.
Patent başvurusu yapılan ve böylece Archroma’ya özel olan FiberColors serisi, zamansız renk tonlarından oluşan bir paleti kapsayan beş tür boya içeriyor. Bunlar; Diresul® Fiber-Teak (kahverengi tonları), Diresul® Fiber-Ochre (zeytin tonları), Diresul® Fiber-Maroon (bordo tonları), Diresul® Fiber-Slate (mavi gri tonları) ve Diresul® Fiber-Graphite (koyu gri tonları)
Boyalar özellikle; pamuk, viskon, keten ve kapok gibi selüloz elyafları için uygunluk sağlıyor ve kontinü, çektirme, denim ve konfeksiyon boyama ve baskı işlemlerinde kullanılabiliyor.
Bununla herhangi bir marka kendi tekstil atıklarını, güzel renklere dönüştürebiliyor ve t-shirt, chino, sweatshirt, kapüşonlu, polo tişört ve ev tekstili içeren eksiksiz bir koleksiyon oluşturabiliyor.
FiberColors, tekstil çöplüklerine bir çözüm bulmaya yardımcı olmak ve aynı zamanda geri alma planlarında toplanarak tekrar kullanılamayan eşyalar dahil olmak üzere atıklara değer vermek isteyen ileri görüşlü firmalar için etkili bir çözüm sunuyor.
Archroma’nın CEO’su Heike van de Kerkhof konu hakkında şunları söyledi: “EarthColors® ile gıda ve bitkisel atıklardan renkler oluşturduktan sonra FiberColors ile döngüsel üretimde bir adım daha ileri giderek tekstil ve moda atığı küresel sorununu ele alıyoruz. Sektörümüzü müşterilerimiz ve pazarlarımız için daha sürdürülebilir bir geleceğe yönlendirme amacımızı bu şekilde gerçeğe dönüştürüyoruz. Çünkü bu bizim doğamız.”