“2022 Yılında Dokuma Kumaş Alanında 20’den Fazla Hat Kurduk”

Monforts Bölge Satış Müdürü Thomas Paeffgen, “Kurutma, germe, termofiksaj ve kaplama gibi temel işlemler için Montex ram hatlarına olan talep artmaya devam ediyor.” dedi.

“2022 Yılında Dokuma Kumaş Alanında 20’den Fazla Hat Kurduk”

Thomas Paeffgen, Monforts Bölge Satış Müdürü 

Monforts, kumaş boyama, terbiye ve teknik tekstiller alanında sektörün öncü firmaları arasında yer alıyor. Montex ram hatları dünya genelinde yoğun ilgi gören firma, enerji verimliliği yüksek ürünlere odaklanıyor. Tekstil Teknoloji dergimizin ‘Alman Tekstil Makine Endüstrisi Özel Sayısı’ için bir röportaj gerçekleştirdiğimiz Monforts Bölge Satış Müdürü Thomas Paeffgen ile tekstil terbiye makinelerindeki değişim ve gelişmeleri, ihracat pazarlarını, 2023 yılı planlarını konuştuk.

“Montex Ram Hatlarına Talep Artmaya Devam Ediyor”

2022 yılıyla ilgili değerlendirmelerini sorduğumuz Thomas Paeffgen; “2022 yılı büyük projeler açısından bizim için çok iyi bir yıl oldu.” diyerek söze başladı. Paeffgen; “Denim ve ev tekstili pazarları için özellikle dokuma kumaş alanında 20’den fazla önemli hat kurulumu gerçekleştirdik. Kurutma, germe, termofiksaj ve kaplama gibi temel işlemler için Montex ram hatlarına talep artmaya devam ediyor. Ayrıca bir dizi yeni Monfortex sanfor makinesi hattının kurulumunu 2022 yılı içinde tamamladık.” dedi.

Monforts’un son yıllarda piyasaya sürdüğü ürünlerle ilgili olarak müşterilerden aldığı geri dönüşleri sorduğumuz Paeffgen, özellikle Montexcoat gibi yeni ürünlere yönelik büyük ilgi olduğunu dile getirdi. Thomas Paeffgen şöyle devam etti: “Bu sistemlerin bir kısmı, ayrıca sürekli boyama, yoğuşturma ve termosol için rakipsiz güvenilirlik sağlayan kapsamlı Thermex hot-flue hatları, Türkiye dâhil olmak üzere dünya çapında birçok ülkede kuruldu. Thermex, hem büyük hem de küçük dokuma kumaş partilerini boyarken olağanüstü maliyet etkinliği sağlıyor ve reaktif boya maddeleri için DyStar ile geliştirilen Econtrol® işleminden yararlanıyor. Bu, 2-3 dakikada fiksaj elde etmek için 120-130°C’de hot-flue, kurutma ve kontrollü nem (hacimce %25-30) ile hızlı ve ekonomik, tek geçişli, pedle kurutma ve yıkama işlemidir. Econtrol®, tüm renklerin mükemmel bir şekilde yeniden üretilebilirliğini, zor kumaşlar üzerinde geliştirilmiş boya penetrasyonunu ve düşük fiksaj sıcaklığı nedeniyle pamuk veya diğer selüloz liflerinde esmerleşme riskinin olmamasını sağlıyor. Bu nedenle, hızlı değişen teknoloji ve operasyonel tasarruf için ideal bir süreçtir.”

“Gaz ve Elektrik Maliyetlerindeki Artış, İkili Isıtma Sistemlerine Olan İlgiyi Arttırdı”

Doğalgaz ve elektrik maliyetlerindeki artış nedeniyle büyük bir sorun yaşamadıklarını anlatan Paeffgen; “Gaz ve elektrik maliyetlerindeki artış, ikili ısıtma sistemlerine olan ilginin artmasına neden oldu. Gaz/buhar ve gaz/yağ kombinasyonlarının gaza daha az bağımlı hale gelmesi talep edildi. Buhar ve termal yağ daha sonra CO2 nötr biyokütleyle ısıtılıyor. Kurutma havasını önceden ısıtmak için kurutma sürecinden çıkan atık ısının kullanıldığı MonforClean sistemi veya EcoBooster gibi özellikler her zamankinden daha değerli hale geliyor. Monforts, her bir hat kurulumuna göre uyarlanmış bir dizi daha fazla kaynak tasarrufu ve enerji geri kazanımı seçeneği sağlayabiliyor.” diye konuştu.

Montex ram makinesiyle sürdürülebilir üretime büyük katkıda bulunduklarını dile getiren Paeffgen; “Montex, kumaş terbiye endüstrisi için endüstri standardı haline geldi ve üretim hacmi ve özellikle enerji verimliliği ve tasarrufu açısından birçok avantaj sağladı. Isı geri kazanım sistemlerine ek olarak, optimize edilmiş proses kontrolleri ile mümkün olan minimum sipariş karşılama, piyasaların bir diğer büyük gereksinimi haline geldi.” değerlendirmesini yaptı.

 “Alternatif Isıtma Sistemleri Trend Olacak”

Thomas Paeffgen, önümüzdeki yıllarda boyama ve terbiye makineleri sektöründeki trendlerle ilgili ise şunları söyledi: “Her şey alternatif ısıtma sistemleri, minimum uygulama sistemleri ve optimize edilmiş süreçlerle ilgili olacak. Haziran ayında İtalya’da yapılacak olan ITMA tekstil makineleri fuarında tüm bu alanlarda daha fazla yenilik sunacağız.”

“Türkmenistan’da Birçok Önemli Projede Yer Aldık”

Covid-19 salgınının başlangıcından bu yana karşılaşılan tüm zorluklara rağmen Çin’in tekstil makineleri için bir numaralı pazar olmaya devam ettiğini hatırlatan Paeffgen; “Monforts olarak dünya çapında; Bangladeş, Brezilya, Hindistan, Pakistan ve tabi ki Türkiye gibi tüm büyük tekstil üretim merkezlerinde faaliyet gösteriyoruz. Ayrıca son dönemde Avrupa pazarı da sermaye yatırımları açısından iyileşirken, Türkmenistan’da da birçok önemli yeni projede yer aldık.” dedi.

Tüm büyük pazarları yakından takip ettiklerini belirten Paeffgen, hem ulusal mümessillik ağı hem de servis merkezleri aracılığıyla müşterilerinden değerli geri bildirimler aldıklarını söyledi.

2023 yılında taleplerinin oldukça yoğun olduğunu dile getiren Paeffgen, zamanı gelince yeni kurumlarını duyuracaklarını ifade etti. En son yeniliklerini ITMA 2023 Fuarı’nda tanıtmaya hazırlandıklarını belirten Paeffgen, “Milano’daki eski ve yeni müşterilerimizle yapacağımız birçok görüşmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz.” diyerek sözlerini noktaladı.

Röportaj: Dilek Hayırlı 

COMMENTS