Cosmo Kimya, Yurt İçi ve Yurt Dışı Faaliyetlerini Arttırmayı Hedefliyor
Cosmo Kimya Ar-Ge ve Üretim Müdürü Dr. Süleyman Gürsoy
Cosmo Kimya, Kıraç Sanayi bölgesinde bulunan üretim tesisinde; ön işlem, boya yardımcıları ve apre yardımcıları olmak üzere yaklaşık 150 adet ürün üretiyor. Firmanın, bu ürünlerle aylık olarak 500-600 ton miktarlarında satışı bulunuyor.
Üretimlerinin birçoğu GOTS (Global Organic Textile Standards) uygunluk belgesi ve ZDHC (Zero Discharge Hazardous Chemicals) Level 3 belgesine sahip olan Cosmo Kimya’nın Ar-Ge ve Üretim Müdürü Dr. Süleyman Gürsoy ile dergimizin bu ayki sayısına özel bir röportaj gerçekleştirdik. Röportajımızda, Cosmo Kimya’nın faaliyetleri ve gelecek projeleri hakkında konuştuk.
Geçtiğimiz yıl ülkeler pandemi süreciyle ağır imtihanlar verdi. Çoğu sektör bu süreçten olumsuz etkilendi. Cosmo Kimya, bu süreci nasıl atlattı?
Pandemi döneminin ilk üç ayında – kısıtlamaların olduğu zaman periyodunda – her şirkette olduğu gibi Cosmo Kimya’da da satışlar yüzde 10 seviyelerine kadar düştü. Kısıtlamaların kaldırıldığı haziran ayı itibariyle satışlarımız hızlı bir şekilde eski seviyelerine dönmeye başladı. Daha sonraki aylarda, yani yılın ikinci yarısından ve son çeyreğinden itibaren satışlarımız bir önceki yılın da üzerinde seyretmeye başladı. 2020 yılında pandemiye rağmen örgücülerde işlerin artmasından dolayı, Cosmo Kimya satış hedeflerini yakaladı. Tabii bu noktada kurların artışının da etkili olduğunu söyleyebiliriz.
2020 yılında ne tür Ar-Ge çalışmaları yaptınız? Tekstil sektörüne yönelik gerçekleştirdiğiniz projeler oldu mu?
TÜBİTAK KOBİ 1507 projesi yaptık. Bu projenin Ar-Ge çalışması hâlâ devam ediyor. Bu çalışmada, sentetik elyaf polyester için optik beyazlatıcı sentezlenmesi amaçlanıyor. Projenin son dönemine girdik. Laboratuvar çalışmaları başarı ile tamamlandı. 2021 yılının Mart ayı itibariyle proje sonlandırılacak.
Yurt içi ve yurt dışı pazar hâkimiyetinde şu an hangi noktadasınız? Başlıca hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz?
Cosmo Kimya olarak ihracat rakamlarını artırmayı hedefleyen ve bu doğrultuda satış planları geliştirmeye çalışan bir firmayız. Pandemi dolayısı ile yurt dışı ziyareti yapamadığımız ve fuarlara katılamadığımızdan istediğimiz ihracat rakamlarına henüz ulaşamadık. Cosmo Kimya olarak Rusya, Belarus, Pakistan, Bangladeş, İran ve Mısır’a ürün ihraç ediyoruz. İhracatın toplam cirodaki oranını yüzde 15’ten yüzde 25-30’lara yükseltmeyi hedefliyoruz. Bunu, yukarıda isimlerini saydığımız ülkelerde bulunan disribütörlere, daha fazla teknik destek vererek ve pazarın ihtiyaçlarına göre yeni, ekolojik ve sorun çözücü ürünler üreterek başarmayı düşünüyoruz.
2021 yılına dair beklentileriniz nelerdir? Yeni projeleriniz var mı, bunlardan bahsedebilir misiniz?
2021 yılının 2020 yılından her alanda daha iyi olacağını düşünüyoruz. Cosmo Kimya olarak yurt içi ve yurt dışı faaliyetlerimizi arttırmayı istiyoruz. Yapılacak yeni çalışmalar ile firmamızın, yurt dışında daha fazla tanıtımını yapmak ve ihracat rakamları ile ihracat yaptığımız ülke sayısını artırmak istiyoruz. Hedef ülkeler arasında; Polonya, Srilanka, Fas ve Cezayir bulunuyor. Ayrıca halen ihracat yaptığımız Pakistan, Bangladeş gibi ülkelerde pazara daha fazla yayılmayı amaçlıyoruz. 2021 yılında Horizon 2021-2027 kapsamında bir Avrupa firması ile ortak proje geliştirmeyi düşünüyoruz. Bu şekilde, Avrupa Birliğinin Ar-Ge için ayırdığı fonlardan firmamızın gelişimi için faydalanmak istiyoruz.